Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 28 feb 2019

Dr. Heleen Lameijer geeft ode aan lef op The Self-Made Summit: “Lef is cruciale factor om doelen te bereiken”

Dr. Heleen Lameijer is met haar net 31 jaar één van de jongste artsen gespecialiseerd binnen de spoedeisende geneeskunde. Daar krijgt ze elke dag te maken met lef, het nemen van belangrijke beslissingen.

Tijdens The Self-Made Summit, een carrière-evenement voor vrouwen, vertelt ze onder andere hoe ze op een cruciaal moment haar lef kwijtraakte en hoe ze die weer terugvond. Zodat jij het aandurft om die ene grote stap te maken.

We vroegen haar naar haar indrukwekkende carrière, en wat we kunnen verwachten van haar talk.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik was 17 jaar toen ik geneeskunde ging studeren. Normaal gesproken ga je vervolgens een tijd als basisarts werken, maar ik was erg doelgericht en wist precies wat ik wilde, waardoor ik al na een jaar  werken als basisarts aan een vervolgopleiding kon beginnen.

Inmiddels ben ik 31 jaar en werk ik als arts op de Spoedeisende Hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden. Ik superviseer  andere (basis) artsen en coördineer de  patiëntenstromen op de SEH. Daarnaast ben ik teamleider bij grote opvangen, zoals bijvoorbeeld reanimaties.

Ook ben ik wetenschapper bij het Medisch Centrum Leeuwarden. We doen veel onderzoeken en die begeleid ik. In november ben ik daarnaast nog Make Science Work begonnen, en ben sinds kort ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Met Make Science Work wil ik de wetenschap en medische wereld dichter bij de leek brengen.”

Waarom heb je Make Science Work opgericht?

“Ik merkte bij patiënten op de SEH, maar trouwens ook bij vriendinnen, dat bepaalde dingen die ik logisch vond, eigenlijk alleen maar logisch waren omdat ik daar twaalf jaar voor had gestudeerd.

Dingen als: wat is de normale dosering van een paracetamol? Wat is bloeddruk nou eigenlijk? Hoe werkt de pil? Ik ben ervan overtuigd dat je sterker wordt als je je eigen lichaam begrijpt. Als je bijvoorbeeld door je enkel gaat, en zelf kan checken of ‘ie niet gebroken is, geeft dat je rust.

Maar dat is niet de enige reden dat ik Make Science Work ben begonnen. Ik vind dat vrouwen met een hoge functie dat ook moeten laten zien aan de wereld.

Zodat andere meiden dat zien en denken: ‘Dat kan ook!’

Een groot deel begint met zichtbaarheid, denk ik.

Daarnaast vind ik het ook gewoon zelf leuk, ik ben het bedrijfsleven aan het ontdekken. Ik leer veel nieuwe dingen. Het is een andere wereld en die inspireert echt. In de medische wereld kun je niet spelen, daar gaat het om levens. Hier kan ik veel uitproberen. Door mijn andere baan waar ik geld mee verdien heb ik vrij weinig te verliezen.”

Wilde je altijd al in de medische wereld werken?

“Nee, helemaal niet eigenlijk. Toen ik in mijn derde jaar zat van het vwo wilde ik schoonheidsspecialiste worden. Achteraf zie ik trouwens wel de overeenkomsten met de medische wereld: ik was heel erg geïnteresseerd in crèmetjes en wat het voor je kan doen.

In 3 vwo begon ik stiekem aan een thuisopleiding voor schoonheidsspecialiste, maar had me nooit gerealiseerd dat het veel geld zou gaan kosten. Toen ik de eerste module thuis had, kregen mijn ouders de rekening op de mat. Mijn vader vroeg toen of ik geen dermatoloog wilde worden. Uiteindelijk kwam ik er tijdens mijn eerste co-schap achter dat dat niets voor mij was en ben ik op de Spoedeisende Hulp beland.”

Wat kunnen we verwachten van jouw talk bij The Self-Made Summit?

“Ik wil natuurlijk niet te veel verklappen, maar ik ga het in ieder geval hebben over lef. Ik heb natuurlijk veel te maken op mijn werk met lef, met beslissingen maken.

Op een cruciaal moment ben ik mijn lef verloren, en dat heeft me heel erg geraakt.

Ik heb normaal juist altijd lef gehad.

Achteraf ben ik gaan analyseren waarom het nou juist op dat cruciale moment gebeurde en wat de factoren zijn die daarmee samenhangen. Ik ben echt de wetenschap ingedoken. Hoe kan ik er op gefundeerde wijze weer voor zorgen dat ik mijn lef terugkrijg? Ik kwam erachter dat die factoren niet alleen voor de geneeskunde gelden, maar ook bijvoorbeeld in jouw leven als je een stap moet of wil nemen. Ik zie lef als een heel cruciale factor om te bereiken waar je wil komen.”

Hashtag Workmode lanceert carrière-evenement The Self-Made Summit

Lukt het jou tegenwoordig altijd om uit je comfortzone te stappen?

“Altijd is een groot begrip, er blijven altijd dingen die ik spannend vind. Soms is die spanning ook terecht, het zorgt dat je kritisch blijft op jezelf en laat je bijvoorbeeld weten dat je je op een hellend vlak bevindt. Spanning heeft een functie.

Maar ik denk wel dat je je bewust moet zijn wat lef met je doet, dat je het soms nodig hebt. Als je iets hebt van: ‘Ik durf niet, maar ik wil het wel’.”

Jij gaat op 7 maart door middel van je talk advies geven. Wat is het beste advies dat jij ooit hebt gekregen?

“Kijk wie je mensen zijn. Ik moest natuurlijk kiezen welke vervolgspecialisatie ik zou doen. Dat is toch weer vier tot zes jaar verder studeren. Als je kijkt met welk type mens je klikt, dan hou je het ook eerder vol. Niet alleen in de geneeskunde, maar ook bijvoorbeeld in je bedrijfsvoering als je gaat samenwerken.

En het is misschien cliché, maar ook: jezelf zijn. Mensen prikken er echt doorheen als je niet jezelf bent.

Je kunt beter je lelijke zelf zijn dan een knappe neppe versie.

Dat betekent dat je moet durven kwetsbaar te zijn. Durf te laten zien wat je lastig vindt, dat waarderen mensen veel meer dan alleen maar verhalen over hoe goed het allemaal gaat.”

Dr. Heleen Lameijer is op 7 maart te zien als één van de sprekers op The Self-Made Summit, hét carrière-evenement voor vrouwen. Op de website vind je meer informatie over deze inspirerende dag en kun je ook een ticket kopen. Wil je Heleen blijven volgen? Op het Instagram-account Make Science Work bespreekt ze op een toegankelijke manier haar medische kennis.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dr. Heleen Lameijer geeft ode aan lef op The Self-Made Summit: “Lef is cruciale factor om doelen te bereiken”
Sluiten