Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 28 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Dr. Heleen Lameijer geeft ode aan lef op The Self-Made Summit: “Lef is cruciale factor om doelen te bereiken”

Dr. Heleen Lameijer is met haar net 31 jaar één van de jongste artsen gespecialiseerd binnen de spoedeisende geneeskunde. Daar krijgt ze elke dag te maken met lef, het nemen van belangrijke beslissingen.

Tijdens The Self-Made Summit, een carrière-evenement voor vrouwen, vertelt ze onder andere hoe ze op een cruciaal moment haar lef kwijtraakte en hoe ze die weer terugvond. Zodat jij het aandurft om die ene grote stap te maken.

We vroegen haar naar haar indrukwekkende carrière, en wat we kunnen verwachten van haar talk.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik was 17 jaar toen ik geneeskunde ging studeren. Normaal gesproken ga je vervolgens een tijd als basisarts werken, maar ik was erg doelgericht en wist precies wat ik wilde, waardoor ik al na een jaar  werken als basisarts aan een vervolgopleiding kon beginnen.

Inmiddels ben ik 31 jaar en werk ik als arts op de Spoedeisende Hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden. Ik superviseer  andere (basis) artsen en coördineer de  patiëntenstromen op de SEH. Daarnaast ben ik teamleider bij grote opvangen, zoals bijvoorbeeld reanimaties.

Ook ben ik wetenschapper bij het Medisch Centrum Leeuwarden. We doen veel onderzoeken en die begeleid ik. In november ben ik daarnaast nog Make Science Work begonnen, en ben sinds kort ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Met Make Science Work wil ik de wetenschap en medische wereld dichter bij de leek brengen.”

Waarom heb je Make Science Work opgericht?

“Ik merkte bij patiënten op de SEH, maar trouwens ook bij vriendinnen, dat bepaalde dingen die ik logisch vond, eigenlijk alleen maar logisch waren omdat ik daar twaalf jaar voor had gestudeerd.

Dingen als: wat is de normale dosering van een paracetamol? Wat is bloeddruk nou eigenlijk? Hoe werkt de pil? Ik ben ervan overtuigd dat je sterker wordt als je je eigen lichaam begrijpt. Als je bijvoorbeeld door je enkel gaat, en zelf kan checken of ‘ie niet gebroken is, geeft dat je rust.

Maar dat is niet de enige reden dat ik Make Science Work ben begonnen. Ik vind dat vrouwen met een hoge functie dat ook moeten laten zien aan de wereld.

Een groot deel begint met zichtbaarheid, denk ik.

Daarnaast vind ik het ook gewoon zelf leuk, ik ben het bedrijfsleven aan het ontdekken. Ik leer veel nieuwe dingen. Het is een andere wereld en die inspireert echt. In de medische wereld kun je niet spelen, daar gaat het om levens. Hier kan ik veel uitproberen. Door mijn andere baan waar ik geld mee verdien heb ik vrij weinig te verliezen.”