Tessa Ham
Tessa Ham Leren 18 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Dr. Heleen Lameijer treedt buiten de gebaande medische paden en geeft een Instagram-cursus over reanimeren

“Ik zie lef als een cruciale factor om te bereiken waar je wil komen”, zei dr. Heleen Lameijer afgelopen februari tegen WorkJuice, vlak voordat ze op The Self-Made Summit een ode aan lef zou geven. Dat de arts en wetenschapper lef heeft, bewijst ze nu weer. Heleen is de eerste arts die een medische cursus via Instagram gaat geven. Met de Insta Life Saver cursus wil ze mensen leren hoe ze iemand moeten reanimeren. “Ik vond het heel spannend hoe de medische wereld zou reageren”, vertrouwt ze ons toe. “Het is vrij onconventioneel.”

Dat de arts het anders – en vooral moderner – aanpakt dan anderen in haar branche, bleek vorig jaar al. In november is ze het Instagram-account Make Science Work begonnen, waarmee ze de kloof tussen de medische wereld en mensen zoals jij en ik wil verkleinen.

Medische cursus op Instagram

Toen ze als arts betrokken raakte bij de reanimatie van een vrouw, waarbij er pas na de aankomst van de ambulance was gestart met reanimeren, begon er een lichtje te branden. “De omstanders wisten helaas niet wat ze hadden kunnen doen”, vertelt ze. “Ik besefte me dat er hier winst te halen viel, en besloot buiten de gebaande medische paden te zoeken om niet-medisch onderlegde mensen te kunnen bereiken. Een cursus via Instagram.”

De Instagram cursus aankondigen was spannend. “Hoe zouden mensen online reageren? Zit men wel te wachten op een dergelijke cursus? Maar nog spannender vond ik het hoe de medische wereld zou reageren. Want een medische cursus via Instagram is vrij onconventioneel en nog nooit eerder gedaan.  Ik was bang voor ‘schoenmaker blijf bij je leest’-achtige opmerkingen. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Is het niet te commercieel? Te afwijkend van de norm?”

Eerste minuten van reanimatie zijn kritiek

Haar cursus werd juist enthousiast toegejuicht.  “Ik heb de medische wereld om mij heen denk ik een beetje onderschat. Iedereen die ik sprak was namelijk progressief, positief en steunend. Het is belangrijk dat mensen goed weten hoe ze voor hun lichaam kunnen zorgen, maar ook hoe ze zorg voor een ander kunnen bieden wanneer dat nodig is. Door meer kennis te verspreiden over goede reanimatie probeer ik de angst rondom het starten van een reanimatie te verminderen, en het starten van goede reanimatie nog voor de ambulance arriveert te verbeteren. Dit zijn namelijk kritieke minuten waarin goede reanimatie echt een verschil kan maken.”

Online leren reanimeren?

De vraag is natuurlijk: kun je wel leren reanimeren via een online cursus? “Praktisch reanimeren leer je niet, dat leer je in een praktijk cursus. Maar zelfs dan moet je frequent reanimeren om echt goed te worden in reanimatie”, legt ze uit. “Volgens mij ligt de echte winst in het wegnemen van de angst om een reanimatie te starten. Wanneer je weet hoe je een reanimatie situatie herkent, hoe je 112 belt en wat je dan zegt, hoe je een reanimatie opstart en hoe de AED bijvoorbeeld werkt, dan durf je ook te starten. Als je het al eens hebt gezien is het een minder grote stap om het te doen. En dat reanimeren, dat is echt niet heel erg moeilijk wanneer je weet hóe je het moet doen. Dit ga ik uitgebreid behandelen in de cursus. Je kunt het zien als een collegereeks over reanimatie op straat.”

Wil je meedoen aan de cursus? De Insta Life Saver cursus begint op 17 juni. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken heeft Heleen de prijs laag gehouden. Hier vind je meer over wat je precies leert tijdens de cursus. En nog een tip van ons: volg Heleen zeker op Instagram!

Verder lezen over lef

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dr. Heleen Lameijer treedt buiten de gebaande medische paden en geeft een Instagram-cursus over reanimeren
Sluiten