Lindsey is wat iedereen vroeger wilde worden – ze is dolfijnentrainer

“Wat wil jij later worden als je groot bent?” Het is een vraag waar je als kind altijd wel een antwoord op had. Beroemd, mama, brandweerman of een prinses bijvoorbeeld. Grote kans dat je inmiddels een héél andere baan hebt. Maar hoe is het nou om echt zo’n ‘droombaan’ te hebben?

Mijn antwoord op die vraag was vroeger standaard ‘dolfijnentrainer’. We trappen deze vroegere droombaan-rubriek daarom ook af met de 33-jarige Lindsey, dolfijnentrainer in het Dolfinarium van Harderwijk. Hoe is het nou echt om de hele dag met dolfijnen te werken? Zijn er ook mindere kanten aan het werk?

dolfijnentrainer, droombaan, interview

Hoi Lindsey, hoe ziet de gemiddelde dag van een dolfijnentrainer eruit?

“Het ligt eraan of je een shift hebt die om 7 uur of om half 9 begint. Om 7 uur ben je als eerste trainer bij de dieren, check je hoe het met de dieren gaat en of alles goed is gegaan vannacht. Verder is elke dag anders. We doen wel elke dag een gezondheidstraining. Dan checken we de dieren op krasjes, wegen we ze of prikken we bloed.

Behalve in de kerstvakantie zijn we in de winter dicht en trainen we vooral. We trainen ze nu bijvoorbeeld om met ‘eyecups’ objecten te halen, door middel van hun sonar. Dat heeft natuurlijk tijd nodig. In de lente en zomer ziet de dag er heel anders uit, dan doen we de voorstellingen.”

Wat voor opleiding heb je gedaan om dolfijnentrainer te worden?

“Er is geen speciale opleiding om dolfijnentrainer te worden. Zelf had ik toen ik klein was niet het idee dat ik dolfijnentrainer zou worden. Ik wilde wel iets met dieren gaan doen en heb de opleiding dierenverzorging gedaan. Alweer 12,5 jaar geleden ging ik stage lopen bij het Dolfinarium. Ze vroegen me daarna of ik wilde blijven. Ik ben toen van Rotterdam naar Harderwijk verhuisd en heb hier mijn leven opgebouwd.”

Is er een strenge selectieprocedure?

“We krijgen best wel wat aanvragen hier en daar binnen. Nadat je op gesprek bent gekomen, moet je een zwemtest doen. Want ja, dat moet je natuurlijk wel kunnen. Niet alleen met de dolfijnen zelf, maar ook als je er in valt.

We kijken ook of je kunt acteren.

Dat is namelijk nodig in de voorstelling. Daaruit merken we ook of je het in je hebt om voor een groot publiek te staan. Dat moet je wel durven.”

Hoe was het om voor de eerste keer contact te hebben met een dolfijn?

“Heel indrukwekkend. Een dolfijn kan wel 200 á 300 kilo worden. Tucker was de eerste dolfijn die ik ontmoette en hij woog zo’n 260 kilo. Het eerste wat ik dacht was: ‘Wow, wat groot’. Ze waren veel groter dan ik had verwacht. Om daar dan mee in het water te liggen is wel indrukwekkend.”

Zijn er ook nadelen?

“Dat is een lastige vraag. Als ik echt moet kiezen dan denk ik de kantoortaken. Ik ben namelijk inmiddels leidinggevende. Aan de ene kant vind ik dat leuk natuurlijk, maar ik mis ook wel wat momenten met de dieren.”

Is dat jouw favoriete onderdeel van je baan?

“Sowieso. Je kent ze heel goed. In al die jaren dat ik er werk heb ik echt een goede band met ze opgebouwd. Ze vertrouwen mij en ik vertrouw hen. Het zijn hele sociale, intelligente dieren. Natuurlijk heeft elke dolfijn zijn eigen karakter, maar ze hebben echt een lieve aard. Je moet wel altijd blijven opletten, het blijven dieren. Maar we hebben zo’n goede band, dat we het gelijk zien als een dolfijn niet zo lekker in z’n vel zit.”

dolfijnentrainer, droombaan, interview

Er laait weleens een discussie op over dolfijnen onder menselijke zorg houden. Hoe denk jij hierover?

“Als ik zou weten dat het niet goed is, dat ze hier niet de beste zorg zouden krijgen, dan zou ik hier absoluut niet werken. Ik ben echt een grote dierenvriend. Ik ben bijvoorbeeld ook veganist en ben het dus absoluut niet eens met bepaalde dingen die er in de wereld gebeuren.

Mensen kunnen op internet heel hard schreeuwen, maar ondertussen lopen ze wel naar de koelkast om daar een stuk vlees uit te pakken. Ik denk dat de dolfijnen bij ons ambassadeurs zijn van de diersoort. Ik wil juist dat mensen naar ons komen om over ze te leren.”

Kun je dit je hele leven blijven doen?

“Het is wel pittig werk. Je bent veel aan het zwemmen en het is lichamelijk zwaar. Veel mensen denken: ‘Oh leuk, lekker met dolfijnen spelen en knuffelen’. Maar het is veel meer dan dat, je moet ook fysiek zware dingen doen als schoonmaken en visbakken tillen.”

Ik zou het wel heel erg graag willen, ik heb het onwijs naar mijn zin op mijn werk.

dolfijnentrainer, droombaan, interview

Meer interessante interviews

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Lindsey is wat iedereen vroeger wilde worden – ze is dolfijnentrainer
Sluiten