7 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je doelen van volgend jaar bedenkt

Heb jij al doelen gesteld voor volgend jaar? Het helpt je jouw dromen behapbaar te maken en uit te vogelen hoe jij ze gaat waarmaken. Handig is het dus zeker, maar waar begin je met doelen stellen?

Deze 7 vragen helpen je erachter te komen waar je goed in bent en waar je het meest gelukkig van wordt. Vanaf daar kun je je doelen stellen voor 2020.

Waar ben je het meest trots op geweest dit jaar?

Voordat je aan de slag gaat met je doelen, is het belangrijk jezelf een schouderklopje te geven. Ja, echt. Je hebt vast en zeker dingen gedaan waar je retetrots op mag zijn. Het is niet alleen belangrijk om je successen te vieren, maar het helpt je ook vast te stellen wat belangrijk is voor het nieuwe jaar.

Was je het meest trots op de side hustle die je dit jaar hebt opgestart (bijvoorbeeld zelf getekende kaarten verkopen op Etsy, naast je baan)? Dan is het misschien tijd om je hustle naar het volgende level te tillen. Het hoeft echt niet iets groots te zijn – als je maar bedenkt waarom je je op dat moment zo trots voelde. Daar willen we meer van zien!

Wat was de grootste fout die je maakte?

Kijk eens eerlijk naar het afgelopen jaar: welke fouten heb je gemaakt? Dat is helemaal niet iets om je voor te schamen. In tegendeel. Fouten maken is juist goed, daar leer je alleen maar van. Voordat je je doelen voor 2020 gaat stellen is het slim om te kijken naar de lessen die je vorig jaar hebt geleerd.

Ook interessant: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Heb je genoeg tijd vrijgemaakt voor jezelf?

Hoe goed of slecht het ook gaat in je carrière en de rest van je leven, het is belangrijk om tijd voor jezelf vrij te maken. Door de stijgende psychische vermoeidheid op werk en het stijgende aantal burn-outs, was vorig jaar was ook het jaar waarin we allemaal doorkregen hoe belangrijk selfcare is.

Neem de tijd voor jezelf (of dat nou relaxen of ontwikkelen is) mee in de doelen die je voor jezelf stelt. Begin met yoga, ga alleen op reis, bingewatch een goede serie, mediteer, neem een bad, leer een nieuwe vaardigheid. Wat je wil gaan doen, hangt helemaal van jou af.

Wanneer voelde je je het meest creatief?

Wat zorgde ervoor dat je in een lekkere flow zat? Creativiteit helpt je op nieuwe ideeën te komen en inspireert je. Grote kans dat je gepassioneerd en enthousiast bent over datgene wat je creatief maakt.

Als je binnen één seconde een vaardigheid zou kunnen leren, welke zou dat dan zijn?

We hebben allemaal skillsdie we willen leren, maar het op de één van de manier nooit doen, omdat het te veel moeite kost. Maar wat nou als dit echt iets is waar je blij van wordt? Je weet het niet totdat je het probeert. Gewoon doen volgend jaar dus! Of het nou leren coderen, dansen, gitaar spelen of fotograferen is.

doelen stellen, doelen, 2019

Hoe ben je veranderd dit jaar?

Dit is waarschijnlijk één van de moeilijkste vragen uit dit rijtje. Misschien heb je niet precies zelf door hoe je bent veranderd. Waar ben je in gegroeid dit jaar? Lukt het je niet het in je eentje uit te vogelen? Vraag aan een paar vrienden, een collega waar je mee bevriend bent, en misschien zelfs je moeder, hoe zij vinden dat je veranderd bent.

Wat wil je hebben bereikt aan het einde van volgend jaar?

Als je voorgaande vragen hebt beantwoord, wordt het als het goed is een stuk makkelijker om deze vraag te beantwoorden. Als je jezelf voorstelt aan het einde van volgend jaar, hoe zou je leven er dan uitzien? En wat moet je doen om dat punt te bereiken?

Als je alle vragen hebt beantwoord is het tijd om je doelen echt op te stellen. Zorg ervoor dat je jouw grote doelen in kleine realistische doelen verdeelt. Werk stap voor stap aan wat je wil bereiken en dan is het makkelijker dan het lijkt.

Verder lezen over doelen stellen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
7 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je doelen van volgend jaar bedenkt
Sluiten