Waarom je aan niemand je doelen moet vertellen als je ze daadwerkelijk wil behalen

Ken je dat gevoel dat je hebt besloten om aan je doelen te gaan werken en dat je zo excited bent dat je dit het liefst aan iedereen wil vertellen? Ja? Dan hebben we één advies voor jou: vertel het aan niemand.

Terwijl ik dit artikel schrijf, denk ik terug aan alle keren dat ik grootste plannen met mezelf had: vaker sporten, dagelijks illustreren, meer lezen. In mijn enthousiasme bij het stellen van deze doelen, kon ik het nooit laten om aan al mijn vrienden te vertellen hoe ik de komende periode mijn doelen zou bereiken.

En nu ik dit schrijf realiseer ik me: ik sport en lees nog steeds minder dan ik zou willen en dagelijks illustreren is eerder tweejaarlijks illustreren geworden. Oeps.

Vertel je doelen niet aan anderen…

Dat verschijnsel is blijkbaar niet abnormaal. In een TED Talk van Derek Sivers leren we namelijk dat je doelen vertellen aan anderen, de kans verkleint dat je je doelen effectief gaat waarmaken.

Lees ook: Een checklist om realistische doelen op te stellen

Hij opent zijn TED-Talk met herkenbare vragen: “Voelt het niet goed om te vertellen aan anderen wat je doelen zijn? Voelt het niet goed om aan de wereld te tonen wat voor een goed beeld jij van jezelf hebt? Lijkt het niet alsof je al een stap dichter bij je doel bent gekomen door het alleen al maar uit te spreken?”

Ja, ja ja, Derek. Maar hoe komt het dan dat dit net iets is wat we niét moeten doen?

…en dit is waarom

Derek Sivers legt uit dat dit allemaal te maken heeft met een gevoel van voldoening. Het zou immers logisch zijn als je enkel voldoening ervaart nádat je een doel hebt verwezenlijkt, maar het tegendeel is waar.

Je brein geeft je immers al een gevoel van voldoening wanneer je uitspreekt dat je bepaalde doelen voor jezelf stelt. En dat is waarom veel mensen al het gevoel hebben dat ze het doel hebben bereikt, simpelweg door het uit te spreken.

Tricky, right? Want door dit tevreden gevoel, gaan we veel minder gemotiveerd zijn om te ijveren om het doel effectief te bereiken.

Wat kan je doen als je je doelen wel wil bereiken?

De vraag is dan natuurlijk wat je kan doen als je de kans wilt vergroten dat je je doelen bereikt. Derek Sivers suggereert twee mogelijkheden.

Ten eerste kan je natuurlijk de drang om je doelen te gaan verkondigen aan de buitenwereld weerstaan. Ten tweede kan je proberen om – als je dan toch per se je doelen wilt vertellen – ze zó te formuleren, dat ze geen gevoel van voldoening oproepen. Bijvoorbeeld: “ik wil een marathon lopen, maar ik weet nu al dat ik daar heel wat kostbare vrije tijd voor ga moeten opofferen”.

Ziezo, zo weet je weer wat je te doen staat!

Bekijk de volledige TED Talk hieronder:

Meer inspirerende TED Talks?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je aan niemand je doelen moet vertellen als je ze daadwerkelijk wil behalen
Sluiten