Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 22 jan 2022

7 carrièredoelen die je dit jaar bereikt wil hebben

Als we in januari nadenken over wat we in het nieuwe jaar willen bereiken, denken we vaak als eerst aan doelen op het gebied van sport en voeding. Wellicht heb je ook bedacht dat je dit jaar meer wil sparen. Maar heb jij dit jaar al eens stilgestaan bij je carrière?

Hiermee bedoelen we niet de doelen die je bedenkt op je werk, maar breder dan dat; voor een succesvolle carrière.

Voorbeelden van carrièredoelen

Over wat soort doelen hebben we het hier? In dit artikel geven we zeven voorbeelden.

Bedenk de volgende stap in je carrière

Wat jouw precieze carrièredoelen zijn, hangt natuurlijk helemaal af van jouw werk én jouw ambities. Begin daarom klein: jouw eerste doel voor 2022 is bedenken wat de volgende stap in je carrière gaat zijn.

Is dat een nieuwe baan? Nieuwe verantwoordelijkheden? Een promotie? Een side hustle? Het leren van een nieuwe skill? Wanneer je hebt bedacht wat je écht wil bereiken dit jaar, is het slim om een actieplan op te zetten.

Wanneer je voor elke maand van het jaar een subdoel bedenkt, wordt het veel makkelijker om aan het einde van het jaar dat doel bereikt te hebben. You’ve got this.

Een salarisverhoging vragen

In 2022 ga je ervoor, die salarisverhoging. Daar kan je je nu alvast op voorbereiden. Maak een mapje aan op je computer waarin je screenshots van successen en complimentjes bewaard. Dat is niet alleen handig voor een boost in zelfvertrouwen, maar ook om je argumenten voor die salarisverhoging voor te bereiden.

5 financiële doelen die je voor je 30ste behaald wil hebben

Tip: zorg dat je weet wat je waard bent voor je het gesprek in gaat en luister de WorkJuice Podcast met Merel van der Wouden.

Vergroot je netwerk

Sommige mensen (*kuch* introverten), krijgen de kriebels bij het woord ‘netwerken’. Maar we hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen hoe essentieel een netwerk kan zijn voor een succesvolle carrière. Gelukkig zijn er verschillende manieren van netwerken en kun je kiezen welke manier het best bij jou past.

Een aantal voorbeelden:

  • Ga naar lezingen of borrels die je werk organiseert.
  • Verhoog je aantal LinkedIn-connecties.
  • Sluit je aan bij een Facebook-groep.
  • Drink elke maand een koffietje met een oud-collega (netwerken is meer dan alleen nieuwe mensen ontmoeten, je moet je netwerk ook onderhouden).
  • Ga naar een event, zoals The Self-Made Summit.

Een personal brand ontwikkelen

Ja, ook jij hebt een personal brand. Sowieso heeft iedereen die aanwezig is op LinkedIn, Instagram of een ander online platform, een online personal brand. Maar ook op de werkvloer ontwikkel je er een.

Denk dit jaar eens na over wat je wil uitstralen. Naar je collega’s, naar je baas, maar ook op de online kanalen die je hebt. Zodra je dat weet, kun je er ook naartoe werken.

Maak tijd voor professionele en persoonlijke ontwikkeling

Jezelf blijven ontwikkelen helpt je niet alleen bij een succesvolle carrière, het maakt je ook een gelukkiger mens, omdat je geprikkeld wordt. Dat weten we ergens wel, maar toch vergeten we dat vaak door de sleur van het leven. Bedenk daarom als doel waarin jij jezelf zou willen ontwikkelen (kunnen ook meerdere dingen zijn) en – je voelt ‘m misschien al aankomen – maak een plan.

7 redenen waarom het je maar niet lukt om je doelen te bereiken

Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om elke drie maanden een cursus te doen, elke maand een webinar bij te wonen of een boek over het onderwerp te lezen, of regelmatig een podcast te luisteren. Of ga voor een combinatie van deze dingen. Maar zet het op papier: dan wordt jouw carrièredoel meetbaar en weet je precies wat je moet doen om het te halen.

Leer een skill buiten je comfort zone

Wij zijn een fan van focussen op je sterke eigenschappen (om die nog verder te ontwikkelen), maar begrijpen ook dat af en toe uit je comfort zone stappen je alleen maar verder in het leven brengt. We hebben allemaal dingen waar we als de dood voor zijn, terwijl daar eigenlijk helemaal geen reden voor is. Wellicht is dat zoiets als presenteren, of een skill waarvan je denkt dat het nou eenmaal niet voor jou is weggelegd (zoals schrijven of coderen).

Kun je niets bedenken? Good for you! Je kunt het ook wat breder trekken dan een skill, het kan ook een activiteit zijn. Misschien is een tripje naar het buitenland in je eentje wel enorm buiten je comfort zone. Kom je er echt niet uit? Dan vind je hier The Do It Scared Fear Assessment om jouw Fear Archetype te achterhalen.

Een goede werk-privébalans

Begrijp ons niet verkeerd: het is goed om ambitieus te zijn en doelen voor je carrière te hebben. Maar zorg ervoor dat je leven niet helemaal rondom werk draait.

Hoe kan jij jouw werk-privébalans in 2022 bewaken? Doe je dat door echt om 17:00 uur je laptop dicht te klappen? Door een ritueel aan het einde van je werkdag te bedenken waardoor je hersenen een signaal krijgen dat het nu privétijd is? Het kan ook zijn dat je dit jaar leert om op een respectvolle manier nee te zeggen.

Het lijkt misschien tegenstrijdig om dit een carrièredoel te noemen. Maar hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe beter je zal presteren op werk. It’s as simple as that.

Een checklist om realistische doelen op te stellen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
7 carrièredoelen die je dit jaar bereikt wil hebben
Sluiten