Een must-see over het beeld van vrouwen in de media: Miss Representation op Netflix

“There is no place for woman intellectuals. It’s all about the body, not about the brain.” Dat lijken heftige woorden, maar het is nog heftiger dat ze waar zijn – én dat ze door een tienermeisje worden uitgesproken. Als jonge meisjes al zo’n vertekend beeld hebben van vrouwen, hoe kan er dan ooit gelijkheid tussen mannen en vrouwen komen?

Daar gaat Miss Representation op Netflix over, de documentaire die we getipt kregen van ons zusje Bedrock.

Docu Miss Representation: over de nadruk op seks en uiterlijk

In Miss Representation wordt vooral aandacht besteed aan het beeld dat media schetsen van vrouwen; hoe het altijd gaat over seks en uiterlijk. Mannen komen in het nieuws omdat ze belangrijke dingen hebben besloten, terwijl er over vrouwen dingen worden geschreven als ‘Hoe de kledingstijl van … verandert nu ze directeur is.’

En als de meest invloedrijke vrouwen al zo worden afgeschilderd in de media, hoe kunnen we ‘de gewone vrouw’ dan wel serieus nemen? De focus op schoonheid zorgt voor een enorm vertekend beeld van vrouwen, en zorgt er dan ook voor dat vrouwen anders worden behandeld en soms zelfs van hun rechten worden beroofd.

Waarom vrouwen zo onzeker zijn

Van jongs af aan wordt vrouwen verteld dat ze mooi en leuk moeten zijn – op middelbare scholen zijn meisjes vooral bezig met uiterlijk, in plaats van daadwerkelijk goede cijfers te halen. ‘Woman are brought up to be fundamentally insecure’, aldus de documentaire. En zo lang de media worden bepaald door mannen, gaat dat niet veranderen – dat kan alleen als vrouwen zelf opstaan.

En dat begint bij het bekijken van deze docu, als het aan ons ligt.

Je kunt de 1,5 uur lange docu Miss Representation hier bekijken op Netflix.

Meer kijk- en luistertips:

Bedrock

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Een must-see over het beeld van vrouwen in de media: Miss Representation op Netflix
Sluiten