Jaime Andreas
Jaime Andreas Carrière 27 sep 2020

Dit is wat je kunt doen tegen pesterijen en discriminatie op werk

Pesterijen en discriminatie op werk komen veel voor. Volgens cijfers van het CNV heeft een kwart van de werkenden in Nederland wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op werk. Dit is niet bevorderlijk voor de werkzaamheden en al helemaal niet voor je werkgeluk. Het is lastig om stappen tegen pesten te ondernemen, toch is dat beter dan jarenlang dealen met pesterijen.

Discriminatie op werk komt in vele vormen voor. Denk aan racisme, pesterijen jegens mensen met een andere seksuele voorkeur, het buitensluiten van een andere leeftijdsgroep of onbegrip naar een chronische ziekte. Grapjes en het jou laten uitvoeren van rotklusjes lijkt onschuldig, maar het is alsnog erg vervelend.

Realiseer dat het niet jouw fout is

Dit is belangrijk: realiseer je dat deze pesterijen absoluut niet je eigen fout zijn. Waarschijnlijk zorgt het pesten voor een flinke deuk in je zelfvertrouwen, maar de schuld ligt echt bij anderen. Ga niet minder van jezelf houden, probeer er thuis over te praten zodat dit je veilige plek blijft en blijf leuke dingen doen.

Ook interessant: Pesten op werk: het is nog steeds een taboe, maar de gevolgen zijn ernstig

Ga het gesprek aan

Lijken jouw collega’s mensen waar je nog wel een gesprek mee aan kunt gaan? Doe dit dan! Wie weet hebben je collega’s niet door wat ze doen of hebben ze geen idee dat het jou zoveel doet.

Heb je bijvoorbeeld een onzichtbare ziekte waardoor werken lastig is? Leg je collega’s dan uit wat dit precies is en waarom werken voor jou moeilijker gaat. Wie weet krijgen ze meer begrip voor je situatie.

Praat met een leidinggevende

Lukt het niet met je directe collega’s te praten? Stap naar je leidinggevende en vertel deze persoon waar je mee zit. Zo kunnen jullie samen bedenken wat eraan te doen valt en stappen ondernemen. Misschien kun je plaatsnemen op een andere afdeling.

Niet comfortabel bij je leidinggevende? Kijk dan of er een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf is waar je terecht kunt met je zorgen.

Neem het hogerop

Merk je dat jouw werkgever weinig aan de discriminatie en pesterijen doet? Dan kun je andere hulp inschakelen. Zo kun je een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens of contact opnemen met CNV Vakmensen. Zij helpen je verder.

Je laten wegpesten op werk voelt naar en krenkt je trots. Alleen soms is het fijner voor je eigen geluk en gezondheid om opzoek gaan naar een andere baan en daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Dit is het overwegen waard als het pesten echt de spuigaten uitloopt.

Meer hulp bij pesten op de werkvloer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Stop Pesten NuCNV VakmensenCollege voor de Rechten van de Mens

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Dit is wat je kunt doen tegen pesterijen en discriminatie op werk
Sluiten