Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 22 nov 2018

Deze diploma’s geven je de meeste (en minste) kansen op de arbeidsmarkt

Wij zijn groot voorstander van een loopbaan kiezen waar je blij van wordt. Niemand wordt er gelukkig (en productief!) van als ze elke dag met tegenzin naar hun werk gaan. Toch is het wel handig om te weten welke diploma’s je meer én minder kans geven op een goede baan na het afstuderen.

Diploma’s met meeste kansen

De uitkeringsinstantie UWV bracht dinsdag een ranglijst naar buiten. Daaruit blijkt dat een masterdiploma accounting je de meeste kansen geeft op de arbeidsmarkt. Afgestudeerden vinden snel vast werk mét een hoog inkomen. Ook studenten die econometrie, tandheelkunde of een universitaire lerarenopleiding doen voor vakken als wiskunde en natuurkunde, kunnen in hun handen wrijven.

Zo verdient iemand die in de monden van andere mensen gaat wroeten gelijk na zijn studie al 53.000 euro per jaar. Tien jaar later is dat zelfs het dubbele. Waarom accounting dan toch de meeste kansen oplevert? Een beginnende accountant hoeft met een bedrag van 40.000 euro per jaar ook niet te klagen. Ook kunnen die vrijwel gelijk na hun studie aan het werk.

Studie archeologie geeft minste kansen

Studenten die archeologie doen, moeten zich volgens het UWV zorgen maken. Deze studie zou relatief de minste kans geven op een baan. Het jaarinkomen van een afgestudeerde archeoloog is zo’n 20.000 euro. Dat verschilt aardig met het gemiddelde jaarinkomen van een academicus: dat is namelijk 33.000 euro. Archeologen die toch werk vinden, krijgen meestal een karig uurloon. Ook gaat het meestal om tijdelijk werk.

De meest kansrijke diploma’s zijn:

 1. Accounting
 2. Econometrie
 3. Tandheelkunde
 4. Universitaire lerarenopleiding (van exacte vakken)
 5. Fiscaal recht
 6. Fiscale economie
 7. Universitaire lerarenopleiding (talen)
 8. Informatiekunde
 9. Computer science
 10. Geneeskunde

De minst kansrijke diploma’s zijn:

 1. Archeologie
 2. Letterkunde
 3. Kunst studies
 4. Cultuur studies
 5. Culturele antropologie
 6. Geschiedenis
 7. Mediastudies
 8. Talenstudies
 9. Neurowetenschappen
 10. Taalwetenschappen

Meer lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze diploma’s geven je de meeste (en minste) kansen op de arbeidsmarkt
Sluiten