Dipje na de feestdagen? Zo kom je er weer snel uit

Na weken van cadeautjes kopen, je huis decoreren, oliebollen bakken en familie om je heen is alles plots afgelopen. Zo zonder cadeautjes ziet die kerstboom er maar treurig uit, en stiekem voel jij jezelf ook een beetje down. Klinkt zo’n dipje na de feestdagen jou bekend in de oren? Zo kom je er weer uit.

Dat alle festiviteiten plots afgelopen zijn, is voor veel mensen een bittere pil om te slikken. Wat voor je ligt, zijn immers donkere, koude maanden. Een dipje na de feestdagen is dus zo gek nog niet. Maar wat doe je eraan?

Zo kom je uit je dipje na de feestdagen

1. Zorg tijdens je dipje voor een extra dosis self-care

Of het nu zomer, lente, herfst of winter is: self-care zou altijd je eerste prioriteit moeten zijn. Toch is dat rond deze tijd van het jaar misschien nóg wel belangrijker.

Onder self-care valt onder meer een gezond eetpatroon maar ook voldoende beweging en kwalitatieve nachtrust.

Tip: Simpele self-care ideeën waar je vandaag nog mee kunt beginnen

2. Zorg dat je dingen hebt om naar uit te kijken

Nu de feestdagen voorbij zijn, is het tijd om je focus te verleggen. Deze periode is daarom de ideale gelegenheid om leuke dingen te gaan vastleggen.

Een reis in de lente, een weekendje weg met Valentijn of een simpele koffiedate met een vriendin? Door dit soort dingen te plannen, zorg je ervoor dat de koude wintermaanden niet uitzichtloos lijken.

3. Maak afspraken met jezelf tijdens je dipje

Als je een dipje hebt, dan heeft het geen enkele zin om jezelf extra druk op te leggen. Integendeel zelfs: het is juist een goed idee om jezelf wat extra liefde te gunnen.

Dat doe je bijvoorbeeld door jezelf tijdens je dip extra dingen te gunnen: een paar minuten langer douchen, een extra croissantje voor tijdens je treinrit of éven niet antwoorden op al die appjes waar je normaal gesproken onmiddellijk antwoord op geeft.

4. Zoek meer verbinding met anderen op

Op donkere winterdagen hebben we nog al eens de neiging om binnenshuis de warmte op te zoeken. Dat is natuurlijk prima, maar de keerzijde hiervan is dat we ons sneller gaan isoleren van sociaal contact. Hierdoor lopen we het risico dat we minder in verbinding staan met vrienden en familie, net op momenten dat we die het hardst nodig hebben.

Maak er daarom een goed voornemen van om vaker een betekenisvol gesprek aan te knopen tijdens je dipje. Bel je vriendinnen eens wat vaker op, ga eens onverwacht langs bij je moeder of nodig je buurvrouw uit voor een theetje. Je zal vanzelf merken: hier fleur je van op.

5. Weet dat er een jaar vol nieuwe kansen voor je ligt

Weet dat een dipje altijd weer voorbij gaat. Want ook dit jaar wordt het weer lente, en daarna weer zomer. De dagen zijn immers alweer langer aan het worden!

En tot slot: een nieuw jaar, dat betekent ook nieuwe kansen. Nieuwe kansen om jezelf te ontplooien, nieuwe kansen om dingen te ondernemen en nieuwe kansen om met een positieve blik in het leven te staan.

En met die gedachte in het achterhoofd, kan je er maar beter het beste van maken, toch?

Meer over het nieuwe jaar

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dipje na de feestdagen? Zo kom je er weer snel uit
Sluiten