Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 30 aug 2020
Leestijd: 7 minuten

Dionne startte de website Ondernemen als een baas: “Ondernemen is 15 keer onderuit gaan, voordat je succes behaalt”

Urenlang worstelde Dionne Knooren zich door saaie en taaie stof om alles te leren over wat er bij ondernemen komt kijken. Omdat niemand in haar omgeving als freelancer werkte, was ze aangewezen op de informatie die ze op internet kon vinden. Dat moest anders, vond ze. De website Ondernemen als een baas was geboren.

We vragen Dionne naar haar ondernemersverhaal, wat succesvolle ondernemers onderscheidt van ondernemers die het niet redden en waarom het zo belangrijk is om meerdere inkomstenbronnen te hebben.

Wanneer en waarom ben je Ondernemen als een baas gestart?

“In februari 2019 ben ik begonnen met Ondernemen als een baas. Sinds oktober 2014 werk ik al als freelancer. Eerst deed ik dat naast mijn fulltimebaan. Eind 2018 besloot ik in het diepe te springen en mijn vaste baan als online marketeer bij een online marketing agency in Amsterdam op te zeggen om fulltime te gaan ondernemen.

Super spannend, maar achteraf gezien de beste keuze die ik had kunnen maken. Maar er komt wel verdomd veel om de hoek kijken als je start met ondernemen. Denk aan verzekeringen, de boekhouding, het bepalen van je uurtarief, het plegen van acquisitie en natuurlijk je pensioen.

Omdat niemand in mijn omgeving als freelancer werkte, dook ik het internet op om op zoek te gaan naar informatie. Maar ik merkte al heel snel dat – de informatie die ik online kon vinden – erg taai was.

Dit moest anders. Ik besloot content te schrijven voor allerlei vragen waar je als (startende) ondernemer mee worstelt en voor ik het wist was Ondernemen als een baas geboren.

Het doel van Ondernemen als een baas is het toegankelijker maken van informatie waar je als ondernemer (to be) naar op zoek bent.”

Wilde je altijd al ondernemer worden?

“Nee, vroeger wilde ik kinderverpleegkundige worden. Totdat ik erachter kwam dat ik niet tegen bloed kan tijdens een snuffelstage, haha! Vervolgens heb ik een vrij brede sociale HBO-opleiding gevolgd (social management), maar ook daar heb ik niets meegegaan. Mijn eerste baan vond ik bij een PR-bureau en later bij een online marketing agency.

Doordat ik in 2012 begonnen ben met mijn blog Diolifestyle en daardoor sinds oktober 2014 als freelancer ben gaan werken, heeft dat zeker een steentje bijgedragen. Maar het was nooit een bewuste keuze. Ik ben er eigenlijk in gerold.”

Dionne Knooren van Ondernemen als een baas
Fotograaf: Daisy Fotografie

Waarom heb je er uiteindelijk voor gekozen om te ondernemen?

“Er zijn een aantal redenen waarom ik destijds ervoor gekozen heb om te starten met ondernemen. Enerzijds was het omdat ik de waardering miste bij mijn werkgever. Als je voor een agency werkt, maak je veel overuren wat uiteraard prima is, maar daar mag wel af en toe een bedankje of een salarisverhoging tegenover staan.

Daarnaast hunkerde ik heel erg naar vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wilde. Zo woonde en werkte ik vorig jaar 3,5 maand vanuit Barcelona. Dit had niet gekund als ik een vaste baan had gehad. Ook is het zo dat je meer geld kunt verdienen en dat je ook wat meer keuzevrijheid hebt voor welke klanten je werkt. Bij een agency moet je het doen met de klanten die sales binnengehaald heeft.”

Was het een moeilijke stap voor jou om uit loondienst te gaan? Hoe heb je je voorbereid op deze stap?

“Ja en nee. Aan de ene kant niet, want ik had een grote buffer opgebouwd de afgelopen jaren en doordat ik al ruim vier jaar als freelancer werkte, had ik ook al de nodige opdrachten waar ik geld mee verdiende. Niet genoeg om van te leven, maar ik hoefde niet vanaf ‘0’ te beginnen en had ik er alle vertrouwen in dat het goed zou komen.

Het was wel een grote stap omdat het natuurlijk financieel spannend was. Achteraf gezien bleek dat dat nergens voor nodig was. Ik vond het wel heel erg jammer om mijn warme nest en dus leuke collega’s te moeten verlaten. De eerste vrije dag nadat ik mijn baan had opgezegd, heb ik mijzelf meerdere keren afgevraagd waarom ik ook alweer wilde ondernemen?

Voorbereiding is het halve werk; dus ik had ervoor gezorgd dat ik een goede financiële buffer had, ik had een businessplan gemaakt waar ik mij de komende tijd op wilde richten en ik had mijn verdienmodellen uitgeschreven.”

Wat onderscheidt succesvolle ondernemers van ondernemers die het niet redden, denk je?

“Vooral doorzetten en bereid zijn om keihard te werken. Heel veel ondernemers beginnen aan een project en verwachten daar binnen een paar maanden al winst uit te halen, maar zo werkt het niet. Het opzetten van een eigen business is keihard werken. Ik vergelijk ondernemen altijd met het lopen van een marathon. Niemand kan ongetraind een marathon uitlopen. Dat heeft tijd nodig. Dat geldt ook voor ondernemen.

Het is keihard werken, doelen opstellen en deze doelen ook nastreven en bijsturen. Ondernemen betekent ook tegenslagen en daar moet je je niet meteen door uit het veld laten slaan.

Daarnaast is zichtbaarheid en netwerk een belangrijk punt. Je moet zichtbaar zijn bij je doelgroep, anders heeft niemand enig idee wie je bent en wat je doet. Let maar eens op: alle succesvolle ondernemers zijn altijd top of mind bij hun doelgroep en beschikken over een groot netwerk. Ook is het soms handig om brutaal te zijn.

Je hebt zelf meerdere inkomstenbronnen, waarom is dat zo belangrijk?

“Meerdere inkomstenbronnen zijn zo belangrijk, omdat als – er een inkomstenbron wegvalt – je nog altijd geld verdient met andere inkomstenbronnen. Stel je opdracht (of baan) als online marketeer valt weg en je hebt geen andere inkomstenbron, dan heb je dus geen inkomsten terwijl je kosten wel doorlopen.

Door meerdere inkomstenbronnen te hebben, verdien je altijd geld. De ene inkomstenbron is iets groter dan de andere, maar je bent wel verzekerd dat er elke maand geld binnenkomt. Op die manier werk je ook aan je eigen financiële zelfredzaamheid. Het is toch niet fijn om afhankelijk te zijn van je baan of van een grote freelance opdracht/klant? Het geeft ook een bepaalde mate van (financiële) vrijheid.”

Welke inkomstenbronnen heb je zelf?

“Zelf heb ik negen inkomstenbronnen:

  • Werkzaamheden als freelance online marketeer
  • Werkzaamheden als copywriter
  • Werkzaamheden als interimmer
  • Betaalde artikelen op Ondernemen als een baas
  • Betaalde artikelen op Diolifestyle
  • Verkoop van digitale producten (e-book, checklist etc.)
  • Affiliate marketing inkomsten van de diverse websites die ik beheer + via Pinterest
  • Advertentie inkomsten via banners, Google Adsense etc. voor de websites die ik beheer (10+)
  • Overig: dividend van al mijn beleggingen, rente van mijn deposito spaarrekeningen, spreekklussen/webinars en verkopen van spullen via Marktplaats”

Waar hoop je over vijf jaar te staan?

“Mijn doel is financieel vrijer worden. Ik hoop dat ik over vijf jaar meer financiële vrijheid heb, alleen maar opdrachten aan te nemen waar ik 200% zeker weet dat ik er energie van krijg en ik voel dat mijn vlammetje aangaat. Daarnaast wil ik 50% van mijn omzet verdienen door middel van passieve inkomstenstromen. Ook is het doel om te investeren in vastgoed en hoop ik dat Ondernemen als een baas uitgegroeid is tot een groot begrip in Nederland en dat ondernemers (to be) Ondernemen als een baas raadplegen voor informatie. Het liefst lanceer ik ook een online Academy en spreek ik regelmatig op events. Lekker ambitieus dus. :-)”

Denk jij er ook aan de stap naar het ondernemerschap te maken? Of ben je al ondernemer? Neem dan zeker eens een kijkje op Ondernemenalseenbaas.nl en het Instagram-account voor bruikbare en handige tips!

Meer interessante interviews

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Dionne startte de website Ondernemen als een baas: “Ondernemen is 15 keer onderuit gaan, voordat je succes behaalt”
Sluiten