Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 2 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

5 dingen die je voor je toekomstige zelf kunt doen en die je geen cent kosten

Hoe vaak betrap jij jezelf op een ‘dat doe ik morgen wel’, om het vervolgens compleet te vergeten of weer tot morgen uit te stellen? We hebben allemaal dromen en doelen, maar verwachten dat onze toekomstige zelf dat wel voor ons zal opknappen. We vergeten daarbij dat onze toekomstige zelf eigenlijk dezelfde persoon is als we nu zijn.

Tijd om het om te draaien en juist wél iets voor onze toekomstige zelf te doen. Dat is makkelijker dan je denkt en in de volgende vijf gevallen kost het je nog geen cent ook.

Dingen die je voor je toekomstige zelf kunt doen

Neem dit weekend of een ander keertje (binnenkort!) de tijd om dit to-do lijstje af te werken. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

Denk na over de toekomst

Met alle afleidingen van tegenwoordig (hallo Netflix en Instagram) zijn we bijna nooit meer alleen met onze gedachten. Het resultaat? We gaan maar door en door, en staan te weinig stil bij wat we in de toekomst willen en of we daarvoor op het goede pad zitten.

Neem daarom binnenkort eens de tijd om hier uitgebreid bij stil te staan. Vraag jezelf af hoe je ideale dag eruit ziet (als geld geen rol zou spelen!) en wat je kunt doen om dit te bereiken. Dit kun je tijdens een meditatie visualiseren. Te zweverig voor jou? Schrijf het dan op in een kladblok of ga aan de slag met een vision board. Hiervoor blader je bijvoorbeeld tijdschriften (of het internet) door op zoek naar afbeeldingen en zinnen die je aanspreken. Wanneer je hier een collage van maakt, krijg je een duidelijker beeld van wat je nou eigenlijk wilt.

Geef je LinkedIn-profiel een update

Wanneer heb jij voor het laatst naar je LinkedIn-profiel gekeken? De kans is groot dat deze wel een upgrade kan gebruiken. Dat is zonde, want steeds meer mensen gebruiken de zoekbalk in LinkedIn om nieuwe werknemers en freelancers te vinden. Een onvolledig profiel kan er dus zomaar voor zorgen dat die toffe nieuwe carrièrekans die je neus geboord wordt.

Geen idee waar je moet beginnen? We’ve got you:

Duik in je bankafschriften

Als je vaker WorkJuice leest, denk je: komt ze nou alwéér met die tip? Maar ja, zo belangrijk is ‘ie dus. Grip op je financiën begint namelijk bij inzicht, en die krijg je alleen door te weten waar je je geld precies aan uitgeeft.

Duik daarom eens in je bankafschriften en kijk waar je eventueel op kunt besparen. Misschien geef je meer geld uit aan kleding dan je dacht of zijn er abonnementen die je eigenlijk helemaal niet meer betaald.

Hoewel het op het moment zelf best wel pijnlijk kan zijn (ik spreek uit ervaring), zal je toekomstige zelf je dankbaar zijn. Deze tip kost je ook geen cent. Sterker nog, het levert je zelfs geld op. En daar zeggen we geen nee tegen, toch?

Verdiep je in beleggen

Beleggen is dé manier om van je geld meer geld te maken, maar je kan ook juist geld verliezen. Daarom voelt investeren overweldigend, ingewikkeld en spannend, en begin je er wellicht niet aan.

Dat is zonde, want als je er eenmaal in verdiept kom je erachter dat het helemaal niet zo ingewikkeld of spannend hoeft te zijn. Een goed begin is de WorkJuice Podcast die we opnamen met Janneke Willemse. Haar boek Blondjes Beleggen Beter is ook een good place to start. En denk eraan: dat je je gaat verdiepen in beleggen, betekent niet dat je daar meteen vandaag mee aan de slag zal gaan.

Misschien kom je er zelfs wel achter dat het niets voor je is. Maar zorg ervoor dat je je wel in het onderwerp hebt verdiept en bijvoorbeeld begrijpt wat het rente-op-rente effect precies inhoudt. Dan sta je namelijk al 1-o voor op je vroegere zelf.

Start met een gezonde gewoonte

Dat hoeft niet per se op het gebied van fysieke gezondheid te zijn. Een hobby als lezen of een gewoonte als mediteren zijn goed voor je mentale gesteldheid en daarom net zo belangrijk voor je gezondheid.

Het is belangrijk dat je een sport, hobby of gewoonte kiest waarvan je echt geniet en die je daardoor vol kan houden. En ga niet overboard: kies één gezonde gewoonte uit en houd het realistisch. Ga niet opeens iedere dag sporten als je daarvoor nul keer je sportschoenen aan trok.

Je zal zien dat jezelf deze realistische gewoonte aanleren al moeilijker is dan je wellicht denkt (hoe dat komt, vertellen psychologen je hier). Focus je daarom op deze ene gewoonte en zie wat een wereld van verschil dat maakt. Vervolgens heb je de energie en de motivatie om er nóg een gezonde gewoonte bij te pakken.

7 dingen die je deze week kunt doen voor jezelf (die maar 15 minuten kosten)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
5 dingen die je voor je toekomstige zelf kunt doen en die je geen cent kosten
Sluiten