Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Mindset 29 dec 2018

Waarom je aan zoveel dingen begint die je niet afmaakt

Elke week, zo niet elke dag, zijn er wel taakjes, to-do’s of andere briljante ideeën die in je opkomen. Maar ja, ga je nou écht Spaans leren naast je fulltime baan of studie? Nee, je blijkt het toch te druk te hebben. Op die manier zijn er duizenden onafgemaakte projecten en die lijst wordt steeds langer. Hoe zit dat toch? 

Ideeën zijn goed: ze houden ons scherp, triggeren creativiteit, zorgen voor verandering en innovatie. En nog veel meer natuurlijk. Het ene idee geeft je nog meer energie dan de andere en het liefst doe je ze allemaal tegelijkertijd. Helaas heb je maar een aantal uren in een dag en heb je waarschijnlijk genoeg andere dingen te doen. Maar als die ideeënlijst zich voornamelijk opstapelt zonder dat er iets mee gebeurt, geeft dat alles behalve een voldaan gevoel.

Het begint met het onderschatten

Niet alleen optimisten zijn goed in dingen onderschatten, we hebben er allemaal een handje van. Een idee hebben om een nieuwe skill te ontwikkelen, iets te maken of iets te ondernemen is zo gepiept. Maar zo’n taak volledig afronden, kost vaak meer tijd dan we denken. En daar begint het verhaal van een never ending project.

Deze strategie voor je to do-lijstje zal je een hoop minder stress opleveren

Aan nieuwe dingen beginnen is nu eenmaal leuk en spannend. Je brein wordt dan als het ware beloond voor het bedenken van iets nieuws, het geeft ons immers dat bekende goede gevoel. Langzamerhand bouwen we een craving op voor dat gevoel. Zie het als een nieuwe puppy die volgroeit tot hond: naarmate het nieuwe eraf is, is de jeu er ook snel van af. Je raadt het al: onze interesse in dit in eerste instantie zo-leuk-lijkende-project verliezen we langzaam. Het project bezorgt ons eerder stress dan voldoening.

Reken drie keer zoveel tijd

Kortom: weet waaraan je begint. Wanneer je de volgende keer een impulsief idee krijgt, bedenk dan het het waarschijnlijk drie keer zoveel tijd of moeite gaat kosten dan je in eerste instantie denkt, aldus Greg McKeown auteur van het boek Essentialism. Het helpt je dromen in elk geval realistisch te maken. Op die manier kom je op het begin van het project voor een grote berg werk te staan, althans zo voelt dat misschien, maar daarna weet je wel precies wat je kunt verwachten.

Door van tevoren realistisch te zijn, kom je minder snel voor verrassingen te staan. En andersom geldt ook: wanneer deel één van je plan niet goed is, gaat deel twee ook niet (goed) werken.

Terug naar school op latere leeftijd: dit moet je weten

Zo overwin je de tegenslagen

McKeown komt met een andere interessante theorie. Want met een goede voorbereiding ben je er nog niet. Stel je voor: je wilt een hoed breien en je hebt in kaart gebracht hoeveel tijd en moeite dat realistisch gezien gaat kosten, dan kunnen er zich altijd tegenslagen voor doen. Een bekend probleem? Perfectionisme. De kans is immers groot dat je geen perfect project af gaat leveren. Het resultaat? Je geeft op. Want een perfecte hoed breien zonder enige losse steken zit er waarschijnlijk niet in als je het nog nooit eerder gedaan hebt.

Laat je hoge eisen los en maak je hoed gewoon. Wedden dat je je voldaan voelt als ‘ie eenmaal af is? Meer voldaan dan wanneer je een halve hoed in de hoek van je kamer hebt liggen én een nooit volbrachte hobby.

Tip: ga na wanneer je succesvol bent in dit project. Wil je een keer een hoed breien of wil je écht meteen een perfecte designerhoed tevoorschijn toveren? Je begrijpt het, het gaat waarschijnlijk om het plezier en het feit dat je je idee uitwerkt. Een tegenslag kan je evenveel in de weg zitten als je perfectionisme. Dus: schrijf op wat er nodig is om je project af te maken, hoe je dat voor elkaar gaat krijgen en streep ze stuk voor stuk af. Go for it! 

Meer lezen over productiviteit?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je aan zoveel dingen begint die je niet afmaakt
Sluiten