3 dingen waar je aan moet denken voordat je digital nomad wordt

Eerder hadden we het al over goede redenen om digital nomads aan te nemen. Ook de verhalen van digital nomad Agnès en Suzanne laten zien hoe mooi werken en reizen kan zijn. Kortom: het is een levensstijl die we bij WorkJuice alleen maar aanmoedigen. Toch willen we deze trend niet verbloemen als de heilige graal binnen het werkleven. Daarom zetten we drie dingen op een rijtje waaraan je moet denken voordat je de stap waagt.

Als er één misvatting is die we uit de wereld willen helpen, dan is het wel dat het digitale nomadenleven gelijkstaat aan een eeuwigdurende vakantie. Als dit het beeld is dat je in je hoofd hebt, kun je het beste even doorlezen.

1. Less is more

Als je eenmaal groen licht hebt gekregen van je werkgever om als digital nomad te werken, of je fulltime baan hebt opgezegd, is het aan jou om te bepalen waar je heen wil. De verleiding is misschien groot om elke week een nieuwe bestemming uit te zoeken. Want wat is er spannender dan dat?

Hoe fancy het ook klinkt om de ene week vanuit Bali te werken, de andere week vanuit New York en de week erop vanuit IJsland: erg verstandig is dat niet. Onderweg zijn vraagt namelijk erg veel tijd en energie.

Het is om die reden verstandiger om minimaal een maand op dezelfde locatie te verblijven. Op die manier kan je een routine creëren en kan je diepgaandere contacten leggen met de lokale bevolking. En heb je een belangrijke deadline te halen, dan hoef je niet elk weekend te stressen om die vlucht die je nog moet halen.

2. Maak je geen illusies

Digital nomads op Instagram geven misschien de indruk dat ze vanuit bubbelbaden in de bergen of op tropische strandstoelen hun werk verrichten. De realiteit is echter heel anders.

Natúúrlijk zal je door je digital nomad levensstijl de kans hebben om van dit soort scenario’s te proeven, maar besef dat je dagelijks leven een heel andere look zal hebben dan wat de Instagram-foto’s doen geloven. Hoogstwaarschijnlijk zal je ook in de meest tropische bestemmingen de koelte en de rust moeten opzoeken om geconcentreerd te kunnen werken.

Houd bij de keuze van je bestemming rekening met een mogelijk tijdsverschil en maak een lijstje met taken die je ook offline kan verrichten tijdens (vlieg)reizen. Een digital nomad-levensstijl vereist meer planning dan je thuis gewend bent. Dat heeft voordelen qua flexibiliteit, maar ook nadelen.

3. Bereid je voor op eenzaamheid

“Ik heb thuis toch vrienden, familie en collega’s waarbij ik terecht kan?” Ja, dat is zo. Maar geloof ons: er komt een punt dat je je eenzaam zal voelen als je niemand hebt om je ervaringen mee te delen. Eenzaamheid is vaak de harde waarheid achter die sprankelende Instagramfoto’s.

Om dit te vermijden is het belangrijk om nieuwe mensen te leren kennen. Dit doe je niet van vandaag op morgen. Om diepgaande contacten te leggen moet je tijd en energie opgeven en vaak is dit na lange werkdagen.

Wat aan deze adviezen opvalt is dat je – in tegenstelling tot wat je misschien in je hoofd hebt – écht je tijd moet nemen om zo’n leven op te bouwen. Met de juiste motivatie en een goed vermogen om te plannen lukt dat vast wel. Succes!

Meer over digital nomads?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 dingen waar je aan moet denken voordat je digital nomad wordt
Sluiten