Tessa Ham
Tessa Ham Werk 17 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Deze slechte eigenschappen kan je noemen als je gaat solliciteren

Slechte eigenschappen hebben we allemaal. Maar wat vertel je als er naar gevraagd wordt op je sollicitatiegesprek? De kunst van je slechte eigenschappen benoemen tijdens het solliciteren, is gelukkig te leren. Wij geven je tips.

Het is logisch dat je niet staat te springen om te vertellen dat je altijd te laat komt. Of dat je nooit een risico durft te nemen. De kunst is dan ook om negatieve eigenschappen te noemen die stiekem helemaal niet zo slecht zijn.

Slechte eigenschappen zijn ontwikkelpunten

“Wat zijn je slechte eigenschappen?”, is een vraag die je kunt verwachten tijdens het solliciteren. Het is dus handig om deze vraag altijd voor te bereiden. Bedenk minstens twee slechte eigenschappen die je kunt noemen en licht deze toe.

Belangrijk is om ze niet te zien als echt slechte eigenschappen, maar als je ontwikkelpunten. Zo worden je slechte eigenschappen ineens een stuk positiever. Vertel tijdens het gesprek dat je eraan werkt, zodat ze zien dat je zelfkennis hebt en je jezelf graag wilt verbeteren.

Solliciteren: slechte eigenschappen

Dus, welke slechte eigenschappen van jezelf kun je dan wel benoemen? Wij geven je een paar voorbeelden van wat je beter wel of niet kunt zeggen bij het solliciteren.

Niet: perfectionistisch

We beginnen maar meteen met de meest populaire, slechte eigenschap: perfectionisme. Bijna iedereen geeft dit aan als slechte eigenschap. Deze blijft daarom ook tricky om te zeggen. Het is een makkelijke en het kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Zo kan iemand denken dat je vindt dat je je werk zelf altijd perfect doet. Bescheidenheid lijkt dan bij je te ontbreken en je geeft jezelf zelfs bijna een compliment.

Maar het kan ook juist gezien worden als dat je altijd maar hard aan het werk bent om het beste resultaat te leveren, en daardoor die leuke vrijdagmiddagborrel mist. Zo kom je niet echt gezellig over. Of ze denken dat je geen teamplayer bent, omdat je het liever zelf allemaal doet. Kortom: wees origineel en skip deze eigenschap bij je antwoord.

Wel: veeleisend

Veeleisend lijkt op perfectionistisch, maar heeft toch een andere insteek. Als je veeleisend bent, betekent dat dat je alles uit jezelf wilt halen, maar ook uit anderen. Deze term klinkt dus minder egoïstisch. Je geeft nu aan dat je wel hardwerkend bent en voor het beste resultaat gaat, maar dat je dat ook van je collega’s verwacht en je dus wel een teamplayer bent. En dat is wat de meeste bedrijven van je verwachten.

Niet: zaken uitstellen

Het is fijn als je pro-actief bent en zaken meteen oppakt die gedaan moeten worden. Stel jij altijd alles uit en begin je pas als de druk je net iets te hoog wordt? Vertel dit beter niet. Het werkt voor jou misschien goed, maar een werkgever wil graag iemand die weet wat aanpakken is.

Wel: chaotisch

Chaotisch is ook zo’n term die niet per se goed of slecht is. Chaotische mensen zijn vaak creatief en dat is een prachtige eigenschap. Ligt heel jouw bureau altijd vol en doe je al je taken altijd door elkaar? Dat kun je wel benoemen. Vertel er alleen wel bij dat je eraan werkt om meer gestructureerd te werken. Zeg bijvoorbeeld dat je tegenwoordig planningen maakt en de belangrijkste taken bovenaan zet en dat dat nu al een stuk beter gaat.

Deze type mensen hebben moeite met solliciteren (en wat je daar tegen kan doen)

Niet: anderen ‘redden’

Help je altijd anderen zonder dat zij daarom vragen? Het is lief bedoeld, maar vaak onnodig. Werknemers kunnen het vaak zelf en zo niet, dan trekken ze wel aan de bel. Je eigen werk blijft zo alleen maar liggen. Laat dit daarom achterwege op het sollicitatiegesprek.

Wel: te behulpzaam zijn

Wat je wel kunt zeggen is dat je te behulpzaam bent als mensen er wél om vragen. Alles waar het woordje ‘te’ voor staat is no good. Ben je dus erg behulpzaam? Dan kun je zeggen dat je graag mensen helpt en dat je daardoor soms zelf in de problemen komt. Doordat je graag tijd steekt in het helpen van de ander, heb je minder tijd voor je eigen takenlijstje. Zo laat je zien dat je wel behulpzaam bent, maar alleen als mensen aan die bel trekken. Vertel ook hier erbij dat je hier aan werkt.

Niet: ik wil altijd alles alleen doen

Wil je het liefst alles alleen doen, omdat je anderen niet vertrouwt? Dit is niet zo’n goede om te zeggen. Ook hier kom je niet echt over als een teamplayer.

Wel: control freak

Je zegt hiermee dat je graag de controle wil hebben over de werkzaamheden, om zeker te weten dat alles goed gaat. Zeg dat je bezig bent met leren te delegeren. Misschien doe je wel een cursus op dit gebied of merk je dat je op je huidige of vorige werk steeds vaker dingen uit handen geeft / gaf.

De belangrijkste punten

Wat je ook benoemt als slechte eigenschappen, het is belangrijk dat je altijd rekening houdt met de volgende 2 punten:

Vermijd clichés

Wees geen dertien in een dozijn en vermijd clichés. Zeg dus liever niet dat je te hard werkt of perfectionistisch of te betrokken bent. Werkgevers krijgen genoeg mensen op gesprek, die allemaal dit over zichzelf vertellen. Niet echt origineel dus…

Maak het altijd positief

Geef altijd een positieve draai aan je negatieve eigenschap. Noem tijdens het solliciteren je slechte eigenschap een ontwikkelpunt en geef er altijd een voorbeeld bij waaruit blijkt dat je eraan werkt. Zo laat je zien dat je zelfkennis hebt en dat je open staat voor persoonlijke ontwikkeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️