Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 20 jan 2019

Deze mensen kozen voor het mbo in plaats van het hbo

Het mbo staat er niet altijd even goed op. In onze samenleving ligt de nadruk vaak op de kenniseconomie en alle negatieve berichten over robots die onze banen komen inpikken helpen daar niet bij. Zonde, want het aantal vacatures voor mbo’ers is enorm groot. We hebben ze nodig om onze wereld draaiende te houden.

De volgende drie mensen kozen heel specifiek om het mbo te gaan doen. We vroegen ze waarom en hoe dat voor ze heeft uitgepakt.

gekozen, mbo

Daan van der Honing (23) – chef bediening bij twee restaurants in Delft

“Ik heb na de havo een paar maanden de studie Informatica gedaan, maar kwam er al snel achter dat de hele dag naar een scherm staren niets voor mij was. Koken en met eten bezig zijn, vond ik wel altijd al leuk.

Op de basisschool stond ik vrijwillig om zes uur op, om een kookprogramma op tv te kijken.

Eigenlijk wilde ik om die reden de Hogere Hotelschool doen. Maar door mijn dyslexie heb ik op de havo geen tweede vreemde taal gedaan en was dit niet mogelijk. De keuze om het mbo te gaan doen, was daardoor niet moeilijk. Ik heb wel gekeken naar versnelde trajecten en opleidingen voor het beginnen van een eigen zaak.

Ik heb toen gekozen voor ‘Horeca ondernemer/manager’ en heb deze in drie jaar gedaan. Momenteel ben ik opgeklommen tot chef bediening bij twee restaurants in Delft. Het Stads-Koffyhuis is echt een gevestigde naam en De Delf een mooi nieuw restaurant, van dezelfde eigenaars.

Als ik terugkijk op de opleiding, heb ik er wel gemixte gevoelens over. Het mbo is heel anders dan het hbo. Je hebt geen vrijheid, dus voelde het een beetje alsof ik terug was op de middelbare school. Waar ik bij het hbo in een klas zat met grotendeels gemotiveerde studenten die echt wat wilden leren, zat ik op het mbo in een klas met leerlingen die daar kwamen omdat ze leerplichtig waren.

Écht spijt heb ik niet, ik doe nu dagelijks iets dat ik leuk vind. Het is cliché, maar als je van je hobby je werk maakt, werk je geen enkele dag.”

Tessa van der Werf (20) – paraveterinaire dierenartsassistente

“Het was eigenlijk altijd mijn plan om naar het hbo te gaan. Ik heb vier jaar lang vwo gedaan, maar toen het niet goed met me ging ben ik naar de havo gegaan. Dan kun je natuurlijk alsnog naar het hbo, maar ik ben in het laatste jaar ook nog eens met 0,1 punt gezakt voor mijn eindexamens. Toen ik uiteindelijk wel slaagde, heb ik er toch voor gekozen om het mbo te gaan doen.

Die keuze was wel moeilijk om te maken, omdat ik altijd van mezelf had verwacht dat ik ‘wel beter kon dan mbo’.

Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar dat zie ik nu pas in.

Alhoewel ik nog mijn twijfels had – ik dacht zelf dat ik het hbo gewoon aankon – stond mijn omgeving compleet achter me. Mijn ouders moedigden me zelfs aan en mijn vrienden zeiden dat ik moest doen wat mij gelukkig maakte. Zij vonden juist dat deze studie ook goed bij me paste. De leraren van de school daarentegen vonden het helemaal geen goed plan dat ik mbo zou gaan doen. Zij zeiden dat mbo een hele andere denkwijze had dan het vwo en havo en dat ik juist daar mezelf tegen zou komen.

Ik heb geen spijt gehad dat ik deze opleiding heb gevolgd. Op het mbo gaan ze vaak niet heel diep op de stof in, dus het was allemaal best oppervlakkig. Maar het was een erg praktische studie, wat het ook wel weer heel erg leuk maakte. Weer eens wat anders dan alleen maar in de boeken zitten en aanwezig zijn bij hoorcolleges.

Tijdens de studie dacht ik wel dat ik misschien beter iets anders had kunnen studeren, iets met een bredere achtergrond. Maar ik heb nu een hele leuke baan als paraveterinair, dat is een soort dierenartsassistente die wel injecties mag toedienen en het dier onderzoeken. Ik ben daarom blij dat ik de studie toch heb afgerond. En daarbij komt, je bent nooit te oud om te studeren, dus misschien zie ik later nog een studie die ik graag wil gaan volgen. Maar voor nu zit ik zeker goed op mijn plek.”

gekozen, mbo

Roar (23) – eigenaar van reclame bureau

“Veel mensen in mijn omgeving hamerden erop dat ik zo lang mogelijk naar school moest gaan, want hoe langer je door studeerde, hoe beter je toekomst. Maar op de dag van vandaag ben ik blij dat ik redelijk jong ben gestopt met school. Op 19-jarige leeftijd ben ik gaan ondernemen.

Gelijk na de middelbare school ben ik begonnen met de Opleiding Mediavormgeving in Amsterdam Noord. Ik heb er nooit spijt van gehad, maar als ik persoonlijk kijk naar wat ik heb geleerd op mijn MBO opleiding is dat echt een waste of time geweest.

Ik kwam er al vrij snel achter dat ik wilde ondernemen, waarbij een papiertje in mijn ogen echt geen fuck waard is.

Jezelf ontwikkelen is heel belangrijk, maar je kan tegenwoordig zoveel waardevolle informatie online vinden. Daar leer je in drie maanden wat ik in drie jaar op het mbo had geleerd. Nou moet ik wel zeggen dat mijn opleiding erg slecht was en het dus niet met elke mbo opleiding kan vergelijken.”

Lees ook het interview met zijn partner: Daan van Baarsen startte op z’n 22e een reclame bureau: “Morgen kan het leven voorbij zijn”

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze mensen kozen voor het mbo in plaats van het hbo
Sluiten