Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 16 jul 2019

Hoe je kan presteren op de momenten die er toe doen: denk als een acteur

Van sollicitatiegesprekken tot het ontmoeten van je partners ouders, ons leven zit vol met momenten waarop we ons uiterste best moeten doen. Acteurs Amy en Michael Port delen in een geweldige TED Talk drie acteertechnieken om op die zenuwslopende momenten beter te presteren.

Wanneer je denkt aan acteren en optreden, denk je eerder aan de keer dat je als kind mee deed aan een talentenshow of dansoptreden, dan de keer dat je onderhandelde over een salarisverhoging. Toch zijn Michael en Amy Port twee acteurs die inmiddels ook coaches zijn die anderen helpen beter te presteren.

Denken als een acteur

“In ons persoonlijke en professionele leven moeten we toasts maken, een sollicitatiegesprek rocken en een onderhandeling winnen”, zegt Michael Port. “Dat zijn allemaal momenten waarop we moeten presteren.” Volgens de twee kan het op die momenten helpen om te denken als een acteur.

“Net zoals acteurs technieken op het toneel gebruiken om een geloofwaardige realiteit te creëren, kunnen niet-acteurs dezelfde technieken gebruiken om een werkelijkheid naar hun keuze te creëren”, leggen ze uit in hun TED Talk. Dat klinkt misschien een beetje gek. Is dat niet hetzelfde als het manipuleren van mensen of nep zijn?

Nee, zeggen Amy en Michael, het gaat om communiceren op een manier die anderen bewegen om het vanuit jouw standpunt te bekijken en eventueel in jouw voordeel te handelen. Een voorbeeld: bij Romeo & Juliet weet je als publiek dat het niet slim is dat de twee een relatie krijgen. Het is de taak van de acteurs om het publiek te laten begrijpen – of beter gezegd voelen – waarom ze toch zouden moeten trouwen.

Bedenk wat je doel op de lange termijn is

Een acteur presteert altijd met een duidelijk doel of motivatie in gedachten. Stel jezelf voor zo’n moment dat je moet presteren dezelfde vraag als acteurs doen als ze zich voorbereiden op een rol: “Wat is mijn einddoel?”

Je denkt hierbij niet alleen aan het doel op de korte, maar ook op de lange termijn. Bij het houden van een presentatie bedenk je op deze manier niet wat je gaat zeggen, maar wat je publiek moet denken als ze de zaal uitlopen. Dat gaat veel verder dan alleen de inhoud van wat je zegt, maar ook hoe je slides eruit zien en op welke manier jij die inhoud overbrengt.

Denk na over hoe jij wilt dat de andere persoon zich voelt

De keuzes die een acteur maakt tijdens een uitvoering (in spraak en beweging) zijn allemaal gebaseerd op het einddoel. Het bereiken van een specifieke impact op hun publiek. Hoe kun jij deze techniek gebruiken in het dagelijks leven?

Stel dat je een sollicitatiegesprek hebt binnenkort. Dan kan het helpen om vooraf te bedenken wat jij wilt dat de werkgever voelt tijdens het gesprek. Wil je dat de persoon tegenover je het gevoel heeft dat jij een templayer bent? Benadruk dan hoe fijn je het vindt in een team te werken. En geef een voorbeeld van een keer waaruit blijkt dat jij goed kan samenwerken.

Lees voor het bepalen van de eigenschappen die je wil overbrengen goed de vacature door. Welke genoemde eigenschappen heb jij precies?

Natuurlijk zal niet alles wat je zegt of doet werken”, zegt Michael. “Mensen reageren niet altijd precies zoals jij wil.” Maar deze techniek kan de werkgever zeker helpen overtuigen om jou aan te nemen.

Nerveus? Accepteer het

“Comfortabel zijn met ongemak is een belangrijk kenmerk van performer zijn”, leggen de twee uit. Of je nou acteur bent of niet, we zijn allemaal bang voor andermans negatieve reactie: afwijzing, spot of kritiek bijvoorbeeld. Als gevolg hiervan spelen veel mensen het op safe. Dat is volgens Michael “de moordenaar van geweldige prestaties”. Het is nou eenmaal moeilijk om mensen te overtuigen als je te druk bezig bent met de alarmbellen in je hoofd.

Weet dat angst menselijk is. Iedereen is weleens nerveus. Maar waarom ben je eigenlijk bang? Onderzoek toont aan dat mensen die benoemen waarom ze bang zijn (bang om niet aardig gevonden te worden, bang dat mensen aan je stem horen hoe zenuwachtig je bent), meer invloed hebben over hoe ze zich voelen en daarop beter kunnen reageren.

Wat is nou eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren? Er zullen altijd mensen zijn die je uitlachen of kritiek hebben. “Als je jezelf ziet als een performer, ben jij degene die jouw realiteit creëert”, zegt Amy.

TED Talk over acteertechnieken

Naast de inhoud is het overbrengen van de informatie ook op een geweldige manier gedaan. Het zijn natuurlijk twee performers en dat maakt deze TED Talk ontzettend fijn om naar te kijken. Bekijk de hele TED Talk van Amy en Michael Port hieronder:

Meer interessante TED Talks:

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Hoe je kan presteren op de momenten die er toe doen: denk als een acteur
Sluiten