Werken zonder afleidingen? 5 hacks voor meer focus

Zeg eens eerlijk: hoeveel uur per dag ben jij nou écht gefocust aan de slag? Je bent niet alleen hoor. We betrappen onszelf er allemaal weleens op dat we e-mails aan het beantwoorden zijn of onze moeder terug appen, terwijl we eigenlijk zouden moeten knallen. Gelukkig zijn er manieren om het wat makkelijker voor jezelf te maken om meer focus te hebben.

Plan je week van tevoren in

We noemden time blocking al eerder dé productiviteitshack. Dit betekent simpelweg: het inplannen van tijdsblokken to get shit done. Op zondag of maandagochtend bekijk je wat er deze week allemaal gedaan moet worden en je blokt tijd in je agenda voor precies die werkzaamheden.

Dit werkt heel fijn, omdat jij je gedurende de dag niet af hoeft te vragen wat je nu weer gaat oppakken. Nee, je neemt gewoon een kijkje in je agenda en gaat aan de slag. Maak je geen zorgen als dit aan het begin misgaat, omdat je de tijden nog niet kunt inschatten. Dat komt vanzelf!

Een andere reden waarom dit werkt: als je jezelf maar een paar uur hebt gegeven voor een taak, heb je simpelweg niet de tijd om tussendoor nieuwsbrieven te lezen en te scrollen door je Facebook-tijdlijn. Het resultaat: meer focus.

Extra tip: een productiviteitstip die we leerden in de Instagram cursus Productiviteit on fleek van Charlotte van ’t Wout, is om bepaalde dagen voor bepaalde werkzaamheden in te plannen. Op maandag doe je bijvoorbeeld je administratie, of schrijf je artikelen, op dinsdag ga je aan de slag met strategieën, ga zo maar door.

Blok twee uur per dag waarin niemand je stoort

Maak een afspraak met je collega’s: (bijvoorbeeld) tussen tien en twaalf wil jij geen meetings hebben, niet gebeld worden of gezellig kletsen. In deze uren stort jij je op je belangrijkste taak. Is dit echt onmogelijk in jouw drukke kantoortuin? Zoek dan een plekje op waar jij je kunt afzonderen.

Enne, stoor jezelf ook niet! De verleiding is groot als er iets in je hoofd op popt, om dit bijvoorbeeld meteen op het internet te checken. Want wat als je het anders later vergeet? Heb daarom een notitieboek of post it’s op je bureau liggen, waar je reminders voor jezelf opschrijft.

Extra tip: antwoord je mail niet meteen ’s ochtends vroeg. Je bent dan op je scherpst, en eerlijk is eerlijk: e-mails beantwoorden vraagt meestal niet veel van je mentale skills.

Handig: Snel afgeleid op werk? Dit kun je doen om je te focussen

Verberg je toolbar en werk fullscreen

Stel dat je een artikel moet schrijven, zoals ik nu aan het doen ben, dan is het verstandig om je Word documentje of WordPress scherm op fullscreen te houden en je toolbar (of werkbalk in het Nederlands) te verbergen. Anders is het wel heel verleidelijk om ‘even snel’ je e-mails of Slackjes te beantwoorden als je het nummertje op ziet lopen. Weg focus…

Bovendien zorgt fullscreen werken ervoor dat je de klok niet ziet. Niets haalt je zo uit je flow als zien hoeveel of hoe weinig tijd er verstreken is.

Zet je notificaties uit (ja, ook van je mail!)

Notificaties zijn een productiviteitskiller. Jep, ook degene die draaien op je werk. Uit onderzoek blijkt dat het na een afleiding zo’n 23 minuten (!) duurt voordat je weer helemaal in de flow kunt komen.

Spreek met jezelf een aantal momenten op de dag af dat je je mail checkt en beantwoordt. Mailers kunnen echt wel een paar uur wachten op antwoord en anders moeten ze je maar bellen.

Ga nog een stapje verder door je telefoon weg te leggen. Een onderzoek heeft aangetoond dat simpelweg de aanwezigheid van een telefoon voor minder concentratie zorgt. Zelfs als die uitstaat! Stop je telefoon dus in je tas. Out of sight, out of mind.

Lees ook: Waarom veel tabbladen open hebben een marteling voor je hersenen is

Neem pauzes

Je bent niet één of andere superheld die acht uur lang in complete focus kan werken. Ook niet als je je dag in blokken hebt ingedeeld. Tussen die blokken door moet je pauzes nemen.

Probeer de verleiding te weerstaan om je Instagram of het nieuws te checken, of je appjes te beantwoorden. Ga even een stukje wandelen, klets gezellig met een collega of lees een interessant artikel.

Nog meer productiviteit

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Werken zonder afleidingen? 5 hacks voor meer focus
Sluiten