Tuesday Talks: de kracht van introverten in een extraverte wereld

Herken jij jezelf in een introverte persoonlijkheid? Grote kans dat jij je soms moet slepen naar drukke sociale gelegenheden, hoewel je meer van rust houdt. Dat is erg jammer, vindt Susan Cain. In haar TED-Talk legt ze uit waarom de wereld nood heeft aan introverten.

Weet jij wat Gandhi, Rosa Parks en Eleanor Roosevelt met elkaar gemeen hebben? Buiten het feit dat ze fungeerden als geweldige revolutionaire leidersfiguren, beschreven ze zichzelf ook als rustig en introvert. Het zijn dus heus niet alleen extraverte mensen die een leidinggevende positie kunnen bekleden. Helaas zijn er nog steeds veel vooroordelen over introverte mensen.

Reactie op prikkels

De Extraversie-Introversie-as zegt iets meer over onze reactie op prikkels (inclusief prikkels van sociale aard). Waar extraverte mensen goed aarden in een omgeving met een grote hoeveelheid prikkels, voelen introverte mensen zich het meest bekwaam in een rustige, prikkelarme omgeving.

Dat maakt dat we het best functioneren (en dus het best onze talenten kunnen ontplooien) in de stimulus-zone die bij ons past. Een prikkelrijke omgeving voor extraverten, een prikkelarme omgeving voor introverten. Helaas is dat in onze maatschappij moeilijker dan gedacht. Bijna alles is namelijk ontworpen om héél veel stimulatie te bieden.

Extravert-georiënteerde maatschappij

Neem je een kijkje in een hedendaags klaslokaal? Dan zie je dat de werktafels in groepjes bij elkaar geclusterd staan om interactie te stimuleren. Groepswerk lijkt wel dé norm voor modern onderwijs. Later op de werkvloer komt daar niet veel verandering in. In de meeste moderne kantoren worden we geacht te werken terwijl we het gepraat van collega’s naast ons niet kunnen wegfilteren.

Dit heeft ertoe geleid dat introverte mensen zich sneller aanpassen aan extraverte situaties en zichzelf dwingen om deel te nemen aan drukke sociale activiteiten (hoewel ze liever de rust opzoeken). Dat is erg jammer, legt Susan uit. Het is een groot verlies voor de introverten, voor hun collega’s en voor de wereld.

Introverten gaan namelijk de omgeving waarin ze het beste functioneren uit de weg. Daardoor beletten ze zichzelf om hun talenten volledig te benutten. Toch zijn er nu eenmaal introverte mensen nodig die doen waar ze goed in zijn, en al zeker wanneer het gaat om creativiteit en leiderschap.

Eenzaamheid is nodig

Dat komt sterk naar voren uit psychologisch onderzoek. Wanneer psychologen het leven van de meest creatieve mensen onder de loep nemen, blijkt namelijk dat zij allemaal over een serieuze portie introversie beschikken. Dit komt omdat eenzaamheid een belangrijk ingrediënt is voor creativiteit.

Susan pleit daarom voor een mentaliteitsverandering. We moeten accepteren dat sommige mensen nu eenmaal beter functioneren wanneer ze alleen werken. Ze vindt niet dat in groepen werken moet verdwijnen, wél dat er een beter evenwicht komt tussen extraversie en introversie.

De problemen waar we voor staan zijn zo complex dat mensen wel moéten samenwerken. Maar hoe meer vrijheid we geven aan mensen om zichzelf te zijn in een introverte omgeving, hoe meer ze komen met hun eigen unieke oplossingen voor problemen. 

Bekijk hier de volledige TED-Talk:

Meer Tuesday Talks?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: de kracht van introverten in een extraverte wereld
Sluiten