Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 7 aug 2019

De kracht van domme vragen (eigenlijk de slimste vragen die er zijn)

‘Er bestaan geen domme vragen’, zeiden je leraren vroeger. Toch zijn er vast genoeg keren geweest waar je angstvallig je mond dichthield terwijl je verward om je heen keek. Snapten de anderen dit dan wél? In de angst om dom te lijken, stel je de vraag niet.

Nu komt de mindfuck: als jij domme vragen durft te stellen, ben je eigenlijk heel slim. Die zogenaamde domme vragen zijn namelijk enorm krachtig.

Waarom stellen we geen domme vragen?

Domme vragen die je niet durft te stellen zijn er in alle soorten en maten. Van wekenlang geen koffie of thee zetten bij je nieuwe baan (door altijd ‘ja’ te zeggen als je collega’s vragen of jij ook wat wilt), omdat je niet durft te vragen hoe het moet tot een vraag (niet) stellen bij een presentatie als iedereen het lijkt te begrijpen.

“Mensen zijn sociale en hiërarchische wezens”, legt ondernemer, auteur en podcasthost Tim Ferriss uit. “Daarom zijn we allemaal zo erg bezig om maar niet dom gevonden te willen worden. We willen onszelf niet voor schut zetten. En dat terwijl de domme vraag eigenlijk de slimste vraag is die je kunt stellen.”

Als jij namelijk (redelijk) intelligent bent, kunnen we met zekerheid zeggen dat er andere mensen in de ruimte zijn die het ook niet snappen. Ook zij zijn te veel bezig zijn met wat anderen wel niet zouden denken.

Lees ook: Zo zeg je de ‘ja, maar’ in je hoofd gedag (en ga je wél voor je dromen)

Domme vragen zijn eigenlijk slim

Maar wat is nou eigenlijk dommer: de vraag niet stellen en daardoor minder goed werk leveren of tot een minder goede oplossing komen? Of de vraag stellen en daarna geïnformeerd de volgende stappen nemen? Precies.

Het is eigenlijk heel simpel: “Ik begrijp het niet. Kan je het aan me uitleggen?” Het zijn juist de meest succesvolle mensen die deze vraag stellen. Ook als je het na deze uitleg nog steeds niet snapt, is het belangrijk om precies dezelfde vraag nog een keer te stellen.

In je achterhoofd wist je dit stiekem natuurlijk allang. Hopelijk geeft deze reminder je de moed om de volgende keer je keel te schrapen en de vraag gewoon te stellen. Want zelfverzekerdheid is key. Begin je vraag nooit met “Ik weet dat dit een domme vraag is, maar…”.

We zeggen het nog één keer: er bestaan geen domme vragen.

Verder lezen over angst

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
De kracht van domme vragen (eigenlijk de slimste vragen die er zijn)
Sluiten