De do’s en don’ts van netwerken

Voel jij je soms awkward wanneer je op een netwerkborrel staat waarbij je niemand kent? Je netwerkskills worden dan aardig op de proef gesteld. Maar hoe lastig netwerken ook kan zijn, het kan je ook heel wat opleveren. Dit zijn de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Als professional is het zinvol om actief aan een goed netwerk te bouwen. Aan dat netwerk kan je advies vragen en ze kunnen je in contact brengen met de juiste personen voor je business. Daarnaast kunnen ze je ook nieuwe inzichten bieden en houden ze je up-to-date met ontwikkelingen in je branche. Maar hoe netwerk je op de goede manier?

1. Wees niet bang om jezelf voor te stellen

Het allermoeilijkste aan het hele netwerkgebeuren is het moment waarop je op een groep mensen afstapt en jezelf moet voorstellen. We get it, dit soort dingen vragen moed en zijn gewoon ronduit intimiderend. Wat kan helpen is om eerlijk toe te geven dat je het zelf spannend vindt. De mensen zullen dat hoe dan ook begrijpen, en door je oprechtheid word je meteen aardig gevonden.

2. Wees in de eerste plaats vriendelijk

De beste manier om contacten te leggen is om in de eerste plaats interesse te tonen in de mensen rondom jou. Stel vragen, bedenk wat jij voor hen kan betekenen en wees een klankbord voor wat ze te zeggen hebben. Je bouwt zo vertrouwen op, en bijna automatisch zullen ze jou vragen naar wat jij te zeggen hebt.

3. Spreek kort maar krachtig

Het is een kunst om beknopt maar op een interessante manier te vertellen waar jij mee bezig bent. Met passie en zelfvertrouwen praten houdt je publiek aandachtig. Let er wel op dat je de mensen om je heen betrekt en dat het geen verkoopspraatje wordt. Daar zit niemand op te wachten.

4. Neem een wingman mee

Als je de kans hebt om een plus one mee te nemen (een goede vriend of collega) naar een netwerkevenement, zeker doen. Je voelt je minder geïntimideerd om met andere mensen in gesprek te gaan en je komt spontaner over. Maar het kan ook juist dat jij je altijd vastklampt aan degene die je kent. In dat geval kan je beter alleen gaan. Dan moet je wel!

5. Doe iets waardoor ze jou herinneren

Bedank van tevoren hoe jij jezelf memorabel wil maken. Een leuke anekdote, een grappig verhaal of een verrassende vraag aan je gesprekspartner… Zorg dat je herinnerd wordt en vergroot je kansen om later gecontacteerd te worden. De gouden regel is meestal: voldoende humor.

6. Zoek overeenkomsten

Een tip om een goede indruk achter te laten? Vind iets wat jullie gemeen hebben. Of dat nu een liefde voor DIY is, een verslaving aan dezelfde Netflix serie of een gedeelde levensmissie.

7. Verwacht niet te veel

Sommige mensen zullen niet oprecht geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt, en dat is geen wereldramp. In zo’n geval is het een kunst om met je intrede te maken bij een ander gezelschap. Their loss.

8. Volg je netwerkcontacten op

Enkele dagen tot weken na je evenement is het verstandig om weer contact op te nemen met je gelegde contacten. Hou de conversatie op gang door nieuwe vragen te stellen. En waarom niet meteen een afspraak vastleggen om eens samen te koffie te drinken? It’s all up to you.

Meer over netwerken?

Reageer op artikel:
De do’s en don’ts van netwerken
Sluiten