Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 12 feb 2020

De carrièreswitch: waarom steeds meer accountants meubelmaker willen worden en nooit andersom

In tegenstelling tot voorgaande generaties die dertig jaar – ongelukkig – bij dezelfde werkgever bleven zitten, kiezen we steeds meer voor ons werkgeluk. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2018 hadden ruim een miljoen (!) mensen tussen de 15 en 75 jaar een ander beroep dan het jaar daarvoor. Opvallend is dat veel van die mensen niet alleen een switch maakten naar een andere baan. Ze maakten zelfs een carrièreswitch naar een andere sector, en dan voornamelijk naar één waar ze met hun handen werken.

Steeds meer mensen laten het acht uur staren per dag naar een computer in een tl-verlichte kantoortuin achter zich. Ze kiezen voor een beroep waar je de handen uit de mouwen moet steken.

Accountants willen meubelmaker worden

Loopbaanadviesbureau Jobpersonality meldt dat er vooral mensen zijn die hun kantoorbaan willen inwisselen voor een ambacht. “We zien accountants die meubelmaker willen worden, maar andersom eigenlijk nooit”, zegt oprichter Sylvain Engelen tegen de Volkskrant. Deels is dat natuurlijk te verklaren omdat de switch van hoogopgeleid naar middelbaar- of laagopgeleid makkelijker te maken is, maar toch is dat lang niet de enige reden.

Het loopbaanadviesbureau kwam er door onderzoek bijvoorbeeld achter dat er een mismatch is tussen de carrière-ambities van mensen en de banen die er zijn. Zo gaf eenzesde van de respondenten aan wel een creatief beroep te willen uitoefenen, terwijl slechts twee procent van de banen als creatief te bestempelen is. Het overgrote deel van de bevolking belandt uiteindelijk op een kantoor, als jurist, marketeer of accountant. Hoe komt het toch dat zoveel mensen daarvoor hebben gekozen als ze eigenlijk liever iets anders zouden doen?

Dat komt onder andere omdat het best lastig is om rond je 17e te beslissen wat je de rest van je leven wil doen. Het is dan ook niet gek dat later blijkt dat veel mensen de verkeerde studie hebben gekozen. Maar waarom is die switch vaak van hoofdwerk naar handenwerk? Van jurist naar yogadocente of van de bankenwereld naar de zorg, en nooit andersom?

Weinig voldoening en veel stress

De reden is simpel: veel mensen zijn het kantoorwerk waarbij je de hele dag naar het beeldscherm zit te turen zat. Het levert vaak weinig voldoening op. Dat terwijl je je werk wel vaak mee naar huis moet nemen, 24/7 je telefoon en mail moet checken en je gek wordt aangekeken als je halverwege de dag eens een ommetje maakt om nog een beetje daglicht op je huid te krijgen. Psycholoog en wandelcoach Hilde Backus vertelt aan Intermediair dat haar klanten vaak stress, vermoeidheid en overwerken als redenen noemen om hun hele leven om te gooien.

Lees ook: 7 tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen

Dat we met z’n allen massaal last hebben van stress staat vast. In 2018 hadden maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-out klachten. “Je wil dan alle stressoren in je werk wegnemen”, legt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, uit aan de Volkskrant. “Je werkzaamheden volledig veranderen is natuurlijk de ultieme manier om dat te doen.” Zeker als je je net hebt afgevraagd: wat doe ik eigenlijk hier? Hoe vind ik het plezier in mijn werk terug?

Als je een concreet beroep hebt, zoals broden bakken, is het resultaat aan het einde van de dag duidelijk. Je hebt zoveel broden gebakken waar mensen van kunnen genieten. Bij een kantoorbaan is dat veel minder. Hoe vaak denk jij aan het einde van de dag, wat heb ik allemaal vandaag precies gedaan? Fysiek bezig zijn zorgt voor veel mensen voor meer voldoening dan met je hoofd of je computer bezig zijn. Het resultaat: een carrièreswitch.

Meer dan een nummertje

Een andere veelgehoorde reden voor zo’n carrièreswitch is volgens Backus ook het gevoel dat ze betekenisloos werk doen. “Ze zeggen dingen als: ik verdien geld, maar ik sta niet achter de missie van het bedrijf. Of: ik draai de hoogste omzet, maar vind mijn werk eigenlijk vreselijk.” Steeds vaker willen we een baan die bijdraagt aan een betere wereld. Niet een bullshitbaan die alleen bijdraagt aan het derde vakantiehuis van onze baas.

Wij kunnen alleen maar toejuichen dat mensen kiezen voor hun geluk en gezondheid, in plaats van het geld. Het beste nieuws is dat je je geen zorgen hoeft te maken over baankansen. Wil jij ook een carrièreswitch maken van hoofd naar handen? De komende jaren zijn er honderdduizenden ambachtslieden nodig, van meubelstoffeerders tot rietdekkers en van pianostemmers tot stratenmakers.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De carrièreswitch: waarom steeds meer accountants meubelmaker willen worden en nooit andersom
Sluiten