Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 29 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Dankbaarheid challenge: 5 oefeningen van TED sprekers om je dankbaarder te voelen

Zo aan het einde van het jaar bedenken we vaak wat er volgend jaar beter kan. Hier op de WorkJuice-redactie zijn we’re all for doelen stellen, maar vinden we ook dat we niet moeten vergeten dankbaar te zijn voor de dingen en mensen in ons leven die we wél hebben. Doe je mee aan de dankbaarheid challenge?

Doe dan de komende vijf dagen vijf oefeningen van TED sprekers voor meer dankbaarheid in je leven.

Dankbaarheid challenge

We vonden vijf TED Talks waarin de sprekers duidelijk maken waarom dankbaarheid waardevol is gebleken in hun leven. Kijk welke bij je aansluiten en doe ze wanneer je wilt. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om challenge 1 vijf dagen lang uit te voeren.

Challenge 1: Neem elke dag een foto van iets waar je dankbaar voor bent

“Ik had twee gezonde kinderen, een geweldige partner, maar ik voelde geen dankbaarheid voor mijn leven”, vertelt Hailey Bartholomew in een TED Talk. Haar therapeut raadde haar aan om tien dagen lang aan het einde van de dag op te schrijven waar ze dankbaar voor was. Het hielp haar momenten en dingen op te merken, die ze anders over het hoofd had gezien.

Omdat ze fotograaf is, besloot ze de challenge na die tien dagen met een belangrijke twist voort te zetten.  “Ik besloot dat ik een jaar lang elke dag een foto ging maken voor iets waar ik dankbaar voor was.” Het mooiste van alles? Als je een mindere dag hebt, kun je de foto’s doorbladeren om jezelf eraan te herinneren dat je veel hebt om dankbaar voor te zijn.

Challenge 2: Bedank barista’s, buschauffeurs en caissières écht

Een paar jaar geleden besloot AJ Jacobs iedereen te bedanken voor dat ene in zijn leven waar hij niet zonder zou kunnen functioneren: zijn dagelijkse kopje koffie. Hij bedankte de koffieboeren, de vrachtwagenchauffeurs die de koffiebonen vervoerden, you get the picture.

Toen Jacob tijdens zijn quest barista Chung bedankte, omdat ze hem bijna dagelijks zijn koffie serveerde, ontdekte hij hoe krachtig dat gebaar was. Zij vertelde Jacobs dat het vervelendste van haar baan is dat mensen haar niet als mens, maar als automaat behandelen. Ze betalen zonder ook maar op te kijken van hun telefoon.

En dat terwijl het maar twee seconden kost om even de volle aandacht op de persoon tegenover je te richten, elkaar aan te kijken, te lachen en de ander te bedanken.

Challenge 3: Zorg voor dankbaarheid ‘stopborden’ in je leven

We zijn constant bezig met onszelf verbeteren en meer willen. Vervolgens denken we dat als we dan eenmaal succes hebben, we ons vanzelf dankbaar zullen voelen. Volgens de Benedictijnse monnik en spirituele leraar David Steindl-Rast is het tegenovergestelde waar: het is niet geluk dat ons dankbaarheid brengt, maar dankbaarheid die ons geluk brengt.

In zijn TED Talk vertelt hij dat dankbaar zijn even makkelijk is als de straat oversteken. Het zijn dezelfde drie stappen: stop, kijk en ga weer verder. Maar hoe vaak stoppen we nou echt in het leven om te kijken waar we dankbaar voor zijn? “Daarom moet je ‘stopborden’ in je leven creëeren.”

Zo plakte hij zelf dankbaarheidsstickers op de kraan en lichtknopjes toen hij terugkwam uit Afrika, waar water en licht niet vanzelfsprekend waren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een wekker op je telefoon zetten elke dag die je eraan herinnert even stil te staan.

Challenge 4: Schrijf een grafrede voor een geliefde en geef ‘m aan ze

Keka DasGupta was 17 jaar oud toen haar vader overleed door een ongeluk. Ze heeft nooit de kans gekregen om afscheid te nemen en te vertellen wat hij voor haar betekende. Omdat ze niet wilde dat hetzelfde wilde overkomen met haar moeder, schreef ze voor haar een ‘grafrede’ terwijl ze nog gewoon leefde.

In de brief vertelde ze onder andere alle dingen die ze het meest aan haar moeder waardeerde en hoeveel impact ze had op haar leven. Dit is niet alleen een oefening om dankbaar te zijn voor een belangrijk persoon in je leven, maar ook om die persoon een hart onder de riem te steken en diegene ook daadwerkelijk te bedanken.

Challenge 5: Vraag om dankbaarheid van je familie en vrienden

“Ik ken een man die al 25 jaar getrouwd is en verlangt naar de keer dat zijn vrouw hem bedankt dat hij de kostwinnaar van het huis is, zodat zij thuis met de kinderen kan blijven”, vertelt Laura Trice in een TED Talk.

Ze realiseerde dat veel mensen in haar omgeving dat hebben, inclusief haarzelf. Waarom vinden we het zo moeilijk om eerlijk tegen onze naasten te zeggen dat we graag zouden willen dat ze ons voor bepaalde dingen bedanken?

Probeer bij deze challenge aan je familie en vrienden te vragen of ze je willen bedanken. Onthoud: het is ook belangrijk om het tegenovergestelde te doen en je naasten te laten vertellen waar zij van hopen dat je hen voor bedankt.

Dit vind je misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dankbaarheid challenge: 5 oefeningen van TED sprekers om je dankbaarder te voelen
Sluiten