Hoe je dankbaar kunt zijn voor waar je bent als dat niet is waar je had willen zijn

Nu het einde van 2019 nadert, is het weer tijd om te reflecteren op onze verwezenlijkingen van afgelopen jaar. Maar wat als we – ondanks al onze dromen en ambities – eigenlijk niet zo veel hebben bereikt als we hoopten? Dit is hoe je dan tóch nog dankbaar kan zijn!

Het kan frustrerend zijn om te beseffen dat je niet al je new years resolutions hebt waargemaakt afgelopen jaar. Truth is dat maar heel weinig mensen hun goede voornemens écht allemaal netjes waarmaken. En ook zonder dat je al je dromen hebt waargemaakt, zijn er heel wat redenen om dankbaar te zijn voor wat je hebt.

Zo kan je dankbaar zijn voor waar je staat in het leven

1. Focus op je persoonlijke groei

Persoonlijke groei is iets waar we bij WorkJuice rotsvast in geloven. Toch focussen we in onze maatschappij veel meer op resultaten dan op de weg daar naartoe. En dat is jammer, want net die weg – die soms knap lastig kan zijn – maakt het leven zo interessant.

Knoop het dus voor eens en voor altijd in je oren: it’s the process that counts. Niet hoeveel volgers jouw Instagram-account heeft, niet hoeveel opdrachten jou worden aangeboden, niet hoe sterk je loon gestegen is in het afgelopen jaar. Want jij hebt jezelf het afgelopen jaar zonder enige twijfel ontwikkeld als persoon en dat groeiproces is iets om trots op te zijn!

Tip: wil je in de toekomst je prestatiegerichte mindset omruilen voor een groeigerichte mindset? Hou dan in een dagboek je dagdagelijkse verwezenlijkingen bij. Je zal zien dat je véél meer bereikt dan je denkt!

2. Hou niet te krampachtig vast aan je plannen

Sure, doelen stellen is een manier om je dromen te verwezenlijken. En sure, duidelijke plannen maken, brengt structuur aan in je leven. Maar toch zijn plannen ook weer niet àlles.

En dan bedoelen we dat je je geluk niet moet laten afhangen van het lukken of mislukken van je persoonlijke plannen. Want wat als je nu eens kiest om gelukkig te zijn met waar je bent, los van je eigen plannen en verwezenlijkingen?

Het is gezond om te accepteren dat sommige dromen niet uitkomen op de manier waarop jij dat in gedachten had. Sta dus open voor verschillende plannen, verschillende plaatsen en verschillende mensen. Bijkomstig voordeel van deze mindset? Je stelt je open voor prettige verrassingen die het leven je kan brengen.

3. Go all in op dankbaarheid

Naast focussen op je persoonlijke groei en het losser omgaan met je plannen, is het natuurlijk nóg belangrijker om dankbaarheid te zien als je persoonlijke way of life.

Want dankbaarheid is méér dan het waarderen van iemand die je een gunst heeft verleend of in het algemeen aardig tegen je is. Je kan ook dankbaar zijn voor het leven.

Het gaat er vooral om dat je er bewust voor kiest om dingen te zien waar je dankbaar voor kan zijn. Want dankbaarheid is heel krachtig, zoals ons zusje Bedrock eerder schreef. We worden er niet alleen tevredener en optimistischer van, maar ook vriendelijker en empathischer.

En is dat nou niet nog véél mooier dan de goede voornemens die je voor jezelf hebt geformuleerd afgelopen jaar? Wij denken van wel.

Meer over mindset?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe je dankbaar kunt zijn voor waar je bent als dat niet is waar je had willen zijn
Sluiten