Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 10 okt 2019

Dit is de dagelijkse routine van Bill Gates, de bijna rijkste man ter wereld

Bij WorkJuice zijn we altijd onwijs nieuwsgierig naar de dagelijkse routines van succesvolle ondernemers. En als we van iemand wat kunnen leren is dat wel Bill Gates. De man heeft als oprichter van Microsoft een indrukwekkend cv met bijbehorende bankrekening.

Hoe ziet de dag van Bill eruit sinds hij in 2006 het stokje bij Microsoft overgaf? Wat doet de miljardair als hij thuiskomt van zijn werk? Hij mag dan misschien één van de beroemdste mensen ter wereld zijn, echt kennen doet het grote publiek hem niet.

De dagelijkse routine van Bill Gates

In de Netflix docuserie Inside Bill’s Brain kregen we een kijkje in het leven van de miljardair. Zo hoorden we daar bijvoorbeeld dat zijn favoriete eten cheeseburgers zijn. Daarnaast verzamelden we informatie over zijn dagelijkse routine die de afgelopen jaren in de pers verschenen.

Gates Foundation

Sinds Bill het stokje in 2006 heeft overgegeven bij Microsoft, runt hij samen met zijn vrouw Melina de Gates Foundation. Bij Inside Bill’s Brain kregen we te zien dat de stichting zich onder andere richt op het uitroeien van polio, het aanpakken van klimaatverandering en het verbeteren van de rioolomstandigheden in ontwikkelingslanden.

Het idee voor de Gates Foundation ontstond al toen Bill en Melina nog verloofd waren en naar Zanzibar afreisden. “Het is niet eerlijk dat wij zoveel rijkdom hebben, wanneer miljarden anderen zo weinig hebben”, schreef Melina in één van de jaarlijkse brieven van het koppel.

Daar zijn ze serieus over. Melinda en Bill hebben drie kinderen, die elk tien miljoen erven. De rest van de miljarden gaat naar de Gates Foundation. “We willen ze de vrijheid geven om alles te doen wat ze maar willen, maar wel een balans vinden in het geld dat we ze geven, zodat ze niet worden gestimuleerd om niets te doen”, vertelt Bill aan TED.

Ochtendroutine van Bill Gates

Bill Gates is enorm leergierig. Dus zelfs als hij nét wakker is en eigenlijk een work-out doet, neemt hij die tijd om over een bepaald onderwerp bij te leren. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Hij gaat ’s ochtends een uur op de loopband terwijl hij op zijn tv een dvd bekijkt van de Teaching Company ‘Great Courses’-serie.

Op sommige ochtenden leert hij meer over aardrijkskunde of metereologie, op andere over de geschiedenis van Amerika of over het leven in de zee. Dat is overigens niet de enige beweging die Bill krijgt, hij houdt ook van tennis.

Terwijl jij misschien een paar artikelen op de NU.nl app checkt, weet deze drukke miljardair tijd te maken om ’s ochtends The New York Times, The Wall Street Journal en The Economist te lezen.

Het geheim van Bill Gates én Elon Musk

Bill Gates heeft een gewoonte die hem helpt zijn dag zo productief mogelijk in te delen. Niet alleen Gates, ook Elon Musk houdt deze manier van time management aan. Daar moet dus wel wat inzitten!

Beide heren tackelen hun drukke schema’s  door alles tot in de puntjes te plannen. En dan bedoelen we echt tot in de puntjes, want ze delen hun schema’s op in clusters van vijf minuten. Hun productiviteit wordt hierdoor gemaximaliseerd. Want als je een uurtje besluit niets te doen, heb je eigenlijk twaalf clusters van je kostbare tijd verspilt.

Meer weten over deze productiviteitshack? Het gemeenschappelijke geheim achter het succes van Bill Gates en Elon Musk

Lezen

In de docuserie Inside Bill’s Brain is ook te zien hoe leergierig Bill wel niet is. Hij sleept altijd een tas vol met boeken met zich mee, die zijn assistent eens in de zoveel tijd helemaal opnieuw vult. Hij neemt áltijd de tijd om te lezen. Twee keer per jaar trekt hij zichzelf zelfs terug in een huisje voor een ‘Think Week‘, waarin hij niets anders doet dan lezen, denken, eten en slapen. Oké, en af en toe een wandeling dan.

Lees ook: De boeken die Bill Gates in 2018 zijn bijgebleven

De afwas

Als Gates thuis is gekomen na het werk en heeft gegeten met de familie, doet hij samen met zijn vrouw Melinda de afwas. Ze hebben dat altijd al gedaan sinds de kinderen klein zijn, om ze te laten zien dat het doen van klusjes echt niet alleen de taak van de vrouw is. Ook nu de kinderen groot zijn, doen de twee nog altijd samen de afwas.

Als het tijd is om naar bed te gaan, sluit Bill ook echt zijn ogen. Hij zorgt er altijd voor dat hij zijn benodigde aantal uur slaap haalt.

Bizar: Deze 10 voorspellingen maakte Bill Gates in 1999 – het is eng hoe erg ze kloppen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dit is de dagelijkse routine van Bill Gates, de bijna rijkste man ter wereld
Sluiten