Tessa Ham
Tessa Ham Productiviteit 22 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is de dagelijkse routine van Tim Ferriss (auteur van ‘De 4-urige Werkweek’)

Tim Ferriss ken je waarschijnlijk als auteur van bestseller The 4-hour Workweek of als ‘Godfather’ van de business podcasts. Zijn podcast The Tim Ferriss Show is vaak de nummer 1 business podcast en is al meer dan 400 miljoen keer gedownload. Hoe deelt deze zelfhulpgoeroe zijn dagen in?

Het realistische aan de dagelijkse routine van Tim Ferriss is dat elke dag bewust anders is. Wel zijn er een aantal elementen en regels die hij altijd aan zijn dagelijkse en wekelijkse routine toevoegt.

Time blocking

Tim haat multitasken en focust zich dan ook maar op één ding tegelijkertijd. Hij maakt daarnaast gebruik van time blocking. Een goede time management tool om veel gedaan te krijgen. Zoals de naam al een beetje verklapt, blok je bij time blocking letterlijk tijd in je agenda voor bepaalde werkzaamheden.

In plaats van je mail gedurende de dag te checken en losse taken snel tussendoor uit te voeren, bepaal je van tevoren aangewezen tijden voor je verschillende werkzaamheden. Als ik naar mezelf zou kijken zou dat bijvoorbeeld betekenen dat ik op maandagochtend artikelen schrijf en op maandagmiddag afbeeldingen ga maken in Photoshop.

Meer weten over time blocking? Zo ga je aan de slag met de ultieme productiviteitshack

Een dag in het leven van Tim Ferriss

Op zijn blog deelde Tim Ferriss een voorbeeld van een dag in zijn leven. De tijden met sterretjes staan geblokt in zijn agenda:

 • 10 uur: opstaan, ontbijten met veel proteïnen (300 tot 400 calorieën).
 • 10:30 – 12 uur*: radio interviews en brainstormen van nieuwe ideeën om over te schrijven
 • 12:00 uur: korte work-out
 • 12:30 uur: lunch (vaak rundvlees, groentes, bonen en guacamole)
 • 13:00 – 17:00 uur*: schrijven van artikel voor The Economist (hij schrijft niet de hele tijd, maar blokt deze tijd in zijn agenda)
 • 17:00 uur*: checken van de laatste updates van designer over het nieuwe design van zijn blog
 • 17:30 uur: klein eerste avondmaal
 • 18:30 uur – 20:30 uur: Jiu Jitsu training
 • 21:00 uur: een tweede – maar nu groot – avondmaal
 • 22:00 uur: een ijsbad en douchen
 • 23:00 – 2:00 uur: wat hij ook maar wil (bijvoorbeeld lezen of wijn drinken met vrienden)

Vrijheid is belangrijk voor Ferriss

Het is belangrijk voor Ferriss dat hij al deze dingen niet per se hoeft te doen. Hij doet ze, omdat hij het leuk vindt. Maar als er last-minute een goede kans voorbijkomt, heeft hij de mogelijkheid om zijn schema om te gooien.

Nog een belangrijk planningselement aan zijn week is dat hij op maandag en vrijdagen geen meetings of calls inplant, zodat hij een lang weekend kan nemen als hij daar zin in heeft.

Geen 4-urige werkweek?

Zoals je ziet heeft Tim Ferriss zelf geen 4-urige werkweek. Voor mensen die het boek niet gelezen hebben, kan dit nogal verwarrend overkomen. Maar in het boek gaat het eigenlijk vooral om het loslaten van de 9-tot-5-mentaliteit. We zitten 8 uur per dag op kantoor, omdat dat nou eenmaal zo hoort.

En dat terwijl we het vaak in veel minder uren zouden kunnen klaren als we effectiever zouden werken. Time blocking is bijvoorbeeld een tool die Tim toepast om effectiever te werken.

Nog meer interessante dagelijkse routines

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit is de dagelijkse routine van Tim Ferriss (auteur van ‘De 4-urige Werkweek’)
Sluiten