Daan van Baarsen startte op z’n 22e een reclame bureau: “Morgen kan het leven voorbij zijn”

In de interviewrubriek van WorkJuice gaan we op zoek naar échte verhalen van echte mensen, met ballen. Tijdens de zoektocht naar (werk)geluk kom je soms voor moeilijke keuzes te staan. Deze week vertelt Daan van Baarsen (23) over het runnen van een bedrijf met een business partner en je volle potentie waarmaken.

Zeven maanden geleden begon de de toen 22-jarige Daan een eigen reclamebureau, dat merken helpt zichzelf te positioneren. Eerst vanaf de keukentafel, maar inmiddels met een eigen kantoor in aantocht. Hij had altijd al de droom om te ondernemen, maar schoof die droom voor zich uit. Tot er iets in zijn privé situatie gebeurde dat hem met zijn neus op de feiten drukte.

Hoi Daan, was het moeilijk om de knoop door te hakken om voor jezelf te beginnen?

“Als er niets was gebeurd, werkte ik nu denk ik nog voor een baas. Wel in een andere functie, omdat ik altijd bewust voor een baas werkte om mezelf te kunnen ontwikkelen. Vanaf dag 1 wil ik namelijk al een bedrijf beginnen. Omdat je in mijn branche wel ervaring, kennis en een netwerk nodig had, ben ik eerst in loondienst gaan werken.

Ik werkte 3,5 jaar voor een baas toen mijn zwager op 22-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een allergische reactie tijdens een weekendje weg. Ik was erbij en het heeft dus heel veel impact op mij gemaakt. Toen had ik zoiets van: ik wil al mijn hele leven voor mezelf werken. Morgen kan het voorbij zijn. Waarom doe ik het niet gewoon? Ik had een zetje nodig.

Had je toen het gevoel dat je jezelf genoeg had ontwikkeld?

“Vakinhoudelijk zeker. Maar de zakelijke kant, zoals werk binnen halen en een uitgebreide begroting opmaken, had ik nog nooit gedaan. Daarvan dacht ik: dat komt wel goed.

Een beetje Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Ik zie gewoon nu zoveel mensen om me heen die niet hun volle potentie benutten, dat vind ik zo zonde. Aan de ene kant klagen die mensen, maar ja, ze doen er niets mee. Altijd als ik iets nieuws ga doen, denk ik: ‘het is makkelijker om te blijven zitten waar ik zit, om iets niet te doen. Maar het is zoveel leuker om dingen te ontdekken en je te ontwikkelen’.

Ik vind het leuk om risico’s te nemen. Mijn comfort zone is wel lekker, maar daar word ik niet door uitgedaagd. Voor mij is ondernemen iets waar je al je creativiteit in kwijt kan. Als ik een idee heb, kan ik dat gelijk gaan doen.”

Daan van Baarsen, interview

Was het vallen en opstaan in het begin van je onderneming?

“Een bedrijf hebben is altijd vallen en opstaan, van fouten leer je. Maar mijn partner Roar en ik hadden wel een sterk netwerk. In de eerste drie maanden hadden we genoeg business binnen gehaald om de rest van het jaar onze salarissen te kunnen betalen. Dat werk moest natuurlijk wel nog gemaakt en betaald worden, maar het gaf wel rust. Ik ging net in die periode uit huis, maar ik heb nog nooit echt stress om het geld gehad.

Aan het begin heb ik mezelf wel fors minder uitbetaald, maar ik verdien nu na zeven maanden evenveel per maand als ik deed bij mijn vorige baan. Ik heb altijd mijn huur kunnen betalen en nog leuke dingen kunnen doen. Daar ben ik wel trots op.”

Ik denk dat geld stress veel mensen tegenhoudt om voor zichzelf te beginnen.

“Ja, dat denk ik ook. Maar het komt altijd wel goed. Ik heb ooit een boek gelezen en daar stond in: stel dat je een keer niet de huur kunt betalen. Dan ben je altijd wel creatief genoeg om een oplossing te bedenken. Om bijvoorbeeld nieuw werk binnen te halen. Ik hou ervan om op het scherpst van de snede te opereren.”

Als het mis dreigt te gaan, ben ik op mijn scherpst en verzin ik de beste oplossingen.

Hoe is het om vrienden te zijn met je partner?

“Roar en ik kennen elkaar al heel lang. Als je klein bent, heb je toch een aartsvijand? Nou, hij was die van mij.” Lacht. “Toen we wat ouder werden, deden we allebei een grafische opleiding en raakten we daarover aan de praat in de kroeg. Hij is op zijn zeventiende, achttiende voor zichzelf begonnen, ik ben dus eerst voor een baas gaan werken.

In de zomer van 2017 waren we samen op vakantie en toen zei ik: zullen we samen een vofje beginnen? Ik had namelijk klussen waar ik geen tijd voor had en hij had klussen waar hij mijn ervaring goed bij kon gebruiken. Zo is het eigenlijk begonnen.”

Zijn er nooit spanningen tussen jullie bij het runnen van het bedrijf?

“Ja, maar ik zou het niet anders willen. Ik vind het fijn om te kunnen overleggen. Als ik keuzes maak, haal ik het altijd langs hem – en andersom ook. Daardoor hou je elkaar scherp. We hebben allebei wel een creatieve achtergrond, dus dat loopt nog weleens in elkaars vaarwater.

Dat was in het begin vooral. Nu zijn we de zaken een beetje aan het scheiden. Ik doe de strategische kant, dus ik maak een strategische briefing. Dan gaat mijn partner Roar daar mee aan de slag. Als het klopt met de strategie dan is het mooi. Smaak moet namelijk geen discussiepunt zijn. Je moet op elkaars kracht vertrouwen.

Ik ben vrij chaotisch en meer van de grote lijnen. Roar is goed in het uitwerken en verbeteren. Maar ook qua disciplines vullen we elkaar heel goed aan. Hij kan websites bouwen, heel goed ontwerpen. Ik ben wat meer van de concepting en het tekstschrijven.”

Daan van Baarsen, interview

Heb je nog tips voor ondernemers die twijfelen om voor zichzelf te beginnen?

“Sowieso gewoon doen. Volgens mij is het nog nooit zo makkelijk geweest om voor jezelf te beginnen. Ik vind het zo leuk om iedere dag op te staan en kansen te creëren voor mezelf. Veel netwerken is het allerbelangrijkste. Ik heb al mijn business via mijn netwerk binnengehaald.

Of nee, mijn allerbelangrijkste tip is: weet wat je waard bent. Als je doorhebt welke waarde je levert en dat uitstraalt, dan betalen ze jouw prijs ook wel. Durf jezelf te verkopen. Je moet niet vanuit onzekerheid gaan ondernemen. Als morgen iemand mij belt: ‘Ik heb een huisstijl en een website nodig, maar ik heb geen serieus budget’, dan doe ik dat in principe niet. Natuurlijk maken we uitzonderingen voor klussen die we heel leuk vinden, maar we nemen alleen klussen aan waar we ook écht waarde kunnen leveren.” 

Hoe zie je je toekomst voor je?

“Op een eiland.” Lacht. “Tot na mijn 30e en ik misschien aan kinderen wil beginnen, wil ik keihard werken en een business opbouwen die waarde creëert voor de toekomst. Dan wil ik misschien iets minder gaan werken, omdat je ook af en toe je kinderen wil op zien groeien. De droom is om vanaf een jaar of 45 te gaan afbouwen. Maar daarvoor moet je een organisatie opbouwen die onafhankelijk van jou kan opereren en geld kan opbrengen. De komende jaren wil ik investeren in andere start-ups om zo een business portfolio op te bouwen.”

The Branders maken niet zomaar een logootje. Ze spitten grondig je hele organisatie door en helpen jou je merk te positioneren. Grote bureaus doen dit misschien ook, maar The Branders maakt dit beschikbaar voor kleinere bedrijven. Op de website van The Branders kun je meer lezen over het bedrijf en hun werkwijze.

Meer lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Daan van Baarsen startte op z’n 22e een reclame bureau: “Morgen kan het leven voorbij zijn”
Sluiten