Jelle Derckx in gesprek met Cynthia Schultz over haar definitie van succes

Wat is succes? Die definitie is voor iedereen anders. In de podcast ‘wat is succes?’ gaat Jelle Derckx op zoek naar wat succes nu precies is in deze tijd. Hij gaat in gesprek met mensen die in hun leven een andere definitie hebben gekregen van succes en onderzoekt wat die verandering triggerde.

Op Spotify luister je de verkorte versie van het gesprek (22 minuten), maar op WorkJuice mogen we het hele gesprek tussen Jelle en zijn gasten delen. En daar zitten heel wat mooie learnings in.

Cynthia Schultz over succes

In de vijfde aflevering spreekt Jelle met Cynthia Schultz. Cynthia blogt al jaren – eerst onder de naam Miss Lipgloss en nu voor haar blog cynthia.nl – is auteur van het boek Structuurjunkie en is ook structuurcoach.

Hoe is zij gekomen op de plek waar zij nu staat? En wat heeft zij daar vooral wel en niet voor moeten doen? Jelle spreekt Cynthia over haar carrière, struggles, mindset en de weg naar succes.

Ook lezen: Jelle Derckx in gesprek met Jennie Gielen over haar definitie van succes

Hoi Cynthia, jij kiest voor je eigen pad. Hoe heb je die gezonde schijt ontwikkeld?

“Dat is door de jaren heen gegroeid. Ik ben nu tien jaar ondernemer en heb lang een beautyblog gehad. Dat begon als een hobby, liep uit de hand en werd mijn bedrijf. Dat was voor mij zoeken naar wat vind ik leuk en wat wil ik, maar ook wat doe ik met de meningen van alle mensen?

Dat vond ik in het begin heel lastig. Al die mensen vinden van alles over m’n blog, maar dat ging ook over mezelf en hoe ik leefde. Ik ben nu 30 en op m’n 22ste kreeg ik een burn-out, met als mede-oorzaak dat ik me altijd afvroeg wat mensen (m’n volgers op Instagram, YouTube en m’n blog) van me zouden vinden.

Voordat ik zelf ging bedenken wat ík wilde, ging ik al bedenken wat anderen zouden vinden. Ik zei overal ‘ja’ tegen en was me constant aan het aanpassen aan wat anderen vinden, maar in the end was ik zelf helemaal niet blij.

Ik heb hier cognitieve gedragstherapie voor gehad. Ik merkte dat ik hier tegenaan bleef lopen, ook na m’n burn-out. Ik zei toen tegen m’n therapeut ‘ik wil gewoon schijt aan alles hebben’ en toen zei hij: dat wil je niet. Mensen die schijt aan alles hebben zijn psychopaten. Je wilt schijt hebben aan de juiste dingen, zoals die gezonde schijt waar jij het over hebt.

Door de jaren heen ben ik gaan inzien dat het niet werkt om iedereen tevreden te houden en ben ik gaan denken wat ik zelf wil. Dat is een proces geweest met heel veel oefening. Elke keer als ik een keuze moest maken of iets deed waarbij ik me druk ging maken om wat anderen zouden denken, ging ik weer terug naar mezelf: wat vind ík belangrijk?

“Als ik maar sterk genoeg ergens in geloof, dan maakt de mening van een ander niet meer uit.”

Dit is nog steeds wel eens lastig, maar ik merk hoe minder ik met de mening van anderen bezig, ben hoe minder negatieve reacties ik krijg. Ik denk dat mensen merken dat het oprechter is. Als je van tevoren je instelt op negatieve comments dan komen ze ook.

Ik besteed ook geen aandacht meer aan die negatieve reacties. Ik verwijder het wel eens of stuur het door naar een vriendin om het kwijt te kunnen, maar het houdt me echt zoveel minder bezig. Er geen aandacht aan besteden maakt al een enorm verschil en kan je meteen toepassen.”

Ook interessant: Schrijfster Chinouk Thijssen: “Op Instagram zie je niet de lange weg naar succes”

Wat is nu jouw definitie van succes?

“Dat je zelf de regie hebt om je leven in te richten op de manier waarop jij het wilt. Op jouw voorwaarden en met je eigen regels. En dat is dus voor iedereen verschillend. Hoe ik dat invul is voor mij succes, maar kan voor jou heel anders zijn.

“Succes is dat je zelf de regie pakt om het leven te creëren dat jij wilt op jouw voorwaarden.”

Voor mij is dat de vrijheid van ondernemen. Dat ik zelf bepaal hoe mijn dag eruit ziet. Dat ik kan bepalen wat ik volgende week meer wil doen of waar ik bijvoorbeeld geen zin in heb en dat dan kan schrappen van m’n planning.

Als ik m’n week vul met dingen die ik stom vind en waar ik geen energie van krijg, is dat wat je leven is. Daarom kijk ik kritisch naar m’n tijd en waar ik dat mee vul. Dat wil ik altijd kunnen blijven doen.

Ook vind ik het fijn om elke dag een vrij gevoel te hebben. Voor mij betekent dat de dag vroeg beginnen (half 6), rustig ontbijten en wandelen met m’n hond. Ik vind om alle werkgerelateerde zaken heen genoeg tijd om dingen voor mezelf te doen, dingen die niks met prestatie te maken hebben. Een boek lezen, wandelen, sporten.

Daarnaast ga ik vaak naar Terschelling om een week lang uit te checken en van de zee te genieten. Ook ga ik een keer per week op een verre reis. Zo deel ik m’n leven in. Het is vrij rustig en het blijft nog steeds zoeken hoe ik het leuker en beter kan maken, maar dat is hoe ik het fijn vind.

“Waar je je tijd mee vult, dat is je leven.”

Hoe zorg jij voor een balans tussen planning en vrijheid?

“Dat is soms best wel lastig. Ik heb bepaalde dingen die ik wil bereiken en daarvoor moeten bepaalde stappen gezet worden. Zowel werkgerelateerd als privé. Zo wil ik me fit voelen en gezond blijven, wat betekent dat ik gezond wil eten, drie keer per week wil sporten en 1,5 uur wil wandelen per dag. Ik moet dit inplannen en dan denk ik: niet zeiken gewoon doen.

Ik krijg dan vaak de vraag: ‘als je zoveel inplant, ervaar je dan nog dat gevoel van vrijheid? En wat doe je als je de energie ervoor niet voelt?’ Als ik weerstand voel om iets te doen, ga ik bij mezelf na wat dat is. Komt het doordat ik gewoon geen zin heb (soms moet je gewoon zin maken) of soms zit er iets anders achter? Bijvoorbeeld dat je moe bent of je niet lekker voelt. Als dat het is ga ik kijken waar ik kan schuiven. Dan kijk ik naar de prioriteiten en hoe ik daar omheen tijd vrij kan maken.

Als ik een bepaalde weerstand bij een taak voel, kan dat ook komen doordat ik niet goed weet wat er moet gebeuren. Soms helpt het dan om die taak op te splitsen in kleinere taken. Zo kan je makkelijker starten en verdwijnt de weerstand.

Voor mij werkt het goed om m’n dagen per dag relatief vol te plannen met momenten voor mezelf erbij, maar het kan ook helpen om alleen je prioriteiten in de ochtend te plannen en de middag vrijer te houden. Dan maak je een takenlijst voor de week en kan je ’s middags kijken wat je daarvan wilt oppakken.”

Vind je jezelf nog wel ’s niet productief genoeg?

“Vrij weinig. Ik werk met m’n eigen planner en kan daardoor elke dag zien wat ik allemaal heb gedaan. Dat zorgt voor een voldaan gevoel.

Ik heb deze week een relaxte week. Ik begin vrij vroeg en ben vaak na de lunch klaar met werken. Ik heb dan alles gedaan wat moet, maar toch zit er dan soms een stemmetje in m’n hoofd dat zegt: moet je niet nog iets gaan oppakken? Je kan best wel nog een training verzinnen of een boek gaan schrijven.

Maar dan moet ik nog steeds denken: nee dat hoeft niet. De balans is goed zo. Maar als ondernemer zal je altijd meer kunnen doen; nog meer omzet genereren, nog meer projecten doen, nog succesvoller worden. Voor jezelf bepalen dat het allemaal goed is zoals het is, is ook belangrijk.

Heb jij een plafond qua inkomsten?

Ik heb jaardoelen waarin elk jaar een bepaalde groei zit. Hier ben ik sinds vorig jaar mee bezig. Daarvoor vond ik het allemaal niet zo belangrijk. Als ik kon pinnen, was ik blij. Dat is niet echt the way to go. Nu heb ik meer overzicht en controle over de cijfers.

Maar zoals ik net al zei: als ondernemer kan het natuurlijk altijd meer. Ik werk nu 25 uur per week en als ik dat verdubbel kan ik meer verdienen. Je kan zulke gekke doelen stellen als je zelf wilt, maar er is natuurlijk wel een grens. Het behalen van die doelen en de tijd die je daarin stopt gaat dan weer ten koste van andere dingen. En voor mij heeft die definitie van succes ook te maken met tijd voor mezelf.

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan over geld en geluk. Zo stelt Ab Dijksterhuis (psycholoog) dat geld zeker wel gelukkig maakt, maar zeggen andere onderzoeken dat er een plafond aan zit. In ieder geval wekt geld altijd veel emotie op bij mensen. Dat merk ik ook op m’n eigen blog.

En dan rijst de vraag: word je gelukkiger van meer geld? Ik heb veel fluctuaties gemerkt in m’n inkomen de afgelopen jaren. Nu is dat meer steady en ik ben nu wel gelukkiger dan toen, maar of dat door het geld komt kan ik niet zeggen.

Geld is wel een mooi middel om mooie dingen te kunnen doen. Wat ik fijn vind is dat ik de beter optie kan kiezen doordat ik meer ben gaan verdienen. Op het gebied van bijvoorbeeld comfort, maar ook wat betreft goed eten. Dat neemt stress weg en dat maakt me in the end dan wel weer gelukkiger.

Handig: 7 easy tips voor een minder vol hoofd en meer rust

Wat was eerst jouw definitie van succes?

“Toen ik net begon met ondernemen was ik veel bezig met de mening van anderen. Als andere mensen mij succesvol vinden, ben ik dat. Ik zocht het gevoel dus niet bij mezelf, maar bij anderen. Ik deed toen veel voor televisie en tijdschriften. Ik dacht dat ik succesvol was als ik voor zulke dingen werd gevraagd.

Ik was er ook van overtuigd dat je hard en veel moest werken als je succesvol wilde zijn. Je moet ervoor afzien. Daardoor werkte ik  veel en pakte ik alle kansen die ik kreeg. Als Koffietijd bijvoorbeeld op de stoep stond met de vraag of ik voor hen beauty-expert wilde zijn, zei ik ja. Als andere mensen mij op een podium zetten, voelde dat als succes voor mij.

Als de media je vraagt, heb je het gemaakt.

Toen kreeg ik een burn-out. Dat heeft me veranderd. Vroeger voelde ik me schuldig als ik niet werkte en hing m’n eigenwaarde vast aan hoeveel ik werkte. Als ik een dag niet of weinig werkte, was ik waardeloos. Nu is dat totaal anders.”

Ik was ook heel jong en onwetend toen ik begon met ondernemen. Ik had weinig mensen om me heen die me daarin konden begeleiden waardoor ik het allemaal zelf moest uitzoeken. Er zijn zoveel dingen uit die tijd die ik heb geleerd en nu anders doe. Dus het heeft ook veel nut gehad.”

Wat zou je nu tegen je jongere zelf zeggen?

“Heb een beetje meer lol en trek je niet zoveel aan van wat andere mensen zeggen. Maar dat zeiden mensen toen ook al tegen me, maar doe dat maar eens. Je moet het zelf gaan uitzoeken.”

Wat heeft de meeste invloed gehad op jouw definitie?

“Dat was m’n burn-out, maar ook ben ik vier jaar geleden gestopt met Miss Lipgloss. Ik wilde niet meer elke dag over beauty schrijven en wilde af van alle regels die ik mezelf daarvoor had opgelegd.

Ik ben toen een persoonlijke blog gestart wat voor mij een grote stap was, want Miss Lipgloss liep heel goed. Ik heb dat losgelaten en vanaf het moment dat ik onder m’n eigen naam ging bloggen, ging ik schrijven vanuit m’n hart.

Als ik ga bloggen over m’n hond dan doe ik dat en als ik niet wil bloggen doe ik dat niet. Ik hou me niet meer vast aan zelf bedachte regels of hoe adverteerders vinden dat het moet.

Toen ik daarvoor koos, was voor m’n gevoel alles mogelijk. Vanuit die switch ben ik ook begonnen met Structuurjunkie en ging ik mogelijkheden zien die er voor m’n gevoel eerst niet waren. Dat was voor mezelf ook een spannend moment want ik ging mezelf neerzetten als de structuur-expert.

Toen heb ik me ook afgevraagd wat mensen daarvan zouden vinden, maar toen wist ik die gedachte om te zetten in: ik wil dit, ik geloof erin en ik weet dat mensen hier behoefte aan hebben en niemand heeft tegen me gezegd ‘Cynthia wat raar’, want dit komt helemaal uit mezelf en is oprecht. Het komt voort uit m’n passie, maar ook omdat ik weet hoe dat plannen en structureren mij geholpen heeft.

Het moment dat ik besloot om te stoppen met Miss Lipgloss en verder te gaan met Cynthia.nl, was voor mij een enorme switch. Toen was alles mogelijk en ging ik alles doen zoals ik het zelf wilde.”

Luister de podcast:

Meer verhalen over succes:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Jelle Derckx in gesprek met Cynthia Schultz over haar definitie van succes
Sluiten