3 tekenen dat het tijd is om iets van je cv af te halen (yes, you read that right!)

De moeilijkste taak bij het opstellen van een cv? Bepalen wat er wel en niet op komt te staan. Deze drie vuistregels helpen je alvast een handje.

Je cv is een beknopte weergave van je carrière, geen gedetailleerde biografie. Daarmee rekening houdend zal je dus slim moeten selecteren welke dingen je wel en niet weergeeft op je cv.

3 vuistregels om te beslissen of iets op je cv komt

Via Create & Cultivate lezen we dat er drie vuistregels zijn die je in gedachten moet houden bij het selecteren van informatie op je cv.

1. Draagt het bij aan je doel?

Ten eerste is het goed om je af te vragen of iets op je cv bijdraagt aan een bepaald doel. Zo kan je ervoor kiezen om bepaalde werkervaring uit te lichten, omdat het bewijst dat je expertise hebt binnen een bepaald domein, om een taalcursus te vernoemen die je volgde om een periode van werkloosheid te overbruggen of om een werkgever te benoemen waarbij je heel wat relevante inzichten hebt vergaard.

Zorg dat je altijd kan verantwoorden waarom je iets op je cv benoemt. Weet je het zo niet goed? Dan is het tijd om dit van je cv te schrappen.

2. Past dit nog binnen je huidige levensfase?

In de meeste gevallen kan je stellen dat je niet meer dan tien à twintig jaar aan ervaring moet weergeven op je CV. Dat komt omdat de arbeidsmarkt zo sterk groeit en verandert, dat informatie van vóór die tijd wellicht een beetje verouderd is.

Natuurlijk zijn hier uitzonderingen mogelijk. Sommige ervaring is zo tijdloos en relevant dat je het ook na twintig jaar het beste kan vermelden. Weeg in dit geval af of het toevoegen van zo’n ervaring bijdraagt aan een doel (zie punt 1).

Tip: ervaringen die je niet op je cv vermeldt, kan je nog steeds in je achterhoofd houden en later benoemen tijdens het interview.

3. Geeft je cv je ervaring correct weer?

Sommige van je ervaringen hebben een grote emotionele waarde, maar dragen op papier niet echt bij aan een sterk cv. Als je al tien jaar aan het werk bent, is het bijvoorbeeld niet zo’n slim idee om nog steeds projecten uit je studie uit te lichten. Dit geeft het idee dat je de afgelopen tien jaar zo weinig ervaring hebt opgebouwd, dat je de projecten op je opleiding wel moét vermelden.

Daarnaast is het belangrijk om ook niet té ervaren over te komen. Als een recruiter aanvoelt dat je overgekwalificeerd bent voor een baan, kan dit een reden zijn om je niet uit te nodigen uit angst dat de baan je zal vervelen.

Het is misschien verleidelijk om zo veel mogelijk ervaring te willen vermelden, maar wees dus aandachtig dat je niet te veel en niet te weinig informatie prijsgeeft.

Meer over je cv?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 tekenen dat het tijd is om iets van je cv af te halen (yes, you read that right!)
Sluiten