Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Solliciteren 18 nov 2018

Zo kun je je cv opkrikken als je weinig ervaring hebt

Yes, afgestudeerd! Tijd om op zoek te gaan naar een baan. Maar wat doe je als iedereen om je heen een ellenlang (én relevant) cv lijkt te hebben en jij alleen bij de Appie en achter de bar hebt gewerkt? Hier zijn wat tips om je cv op te krikken als je weinig ervaring hebt.

1. Focus vooral op je kwaliteiten

Er zijn in feite twee dingen belangrijk aan je cv: je ervaring moet eruit blijken, maar je vaardigheden en persoonlijkheid ook. Als je weinig tot geen ervaring hebt, is het daarom belangrijk om vooral op die andere twee te focussen.

Beschrijf bijvoorbeeld waar jij goed in bent (van Photoshop-skills tot samenwerken) en zorg dat in je samenvatting bovenaan goed naar voren komt welke eigenschappen jij hebt die je perfect maken voor de baan.

2. Verwoord het nét een beetje mooier

Ja, natuurlijk heb je gewoon achter de kassa gezeten in de supermarkt. Maar hé, dat betekent ook dat je klanten hebt geholpen met een zo optimaal mogelijke ervaring in de winkel. We zeggen maar wat.

Natuurlijk moet je geen heel vreemde functienamen verzinnen – dat kan ook juist pretentieus overkomen – maar vooral met de functie-omschrijvingen kun je best een beetje spelen.

3. Let op de functie-omschrijving in de vacature

Wat ook heel goed werkt, is om je cv aan te passen op de functie-omschrijving. Dat moet eigenlijk altijd, maar vooral als je niet het meest indrukwekkende cv hebt. Als de werkgever ergens naar op zoek is en jij herkent dat in jezelf, schroom dan niet om dat flink te benadrukken. Het maakt immers lang niet altijd uit als je weinig ervaring hebt, als het maar de goede ervaring is.

Lees ook: Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

4. Ga voor een originele opmaak

Werkgevers zijn vaak gewend om vrij recht-toe-recht-aan cv’s te ontvangen. Contactgegevens bovenaan, kort introotje en dan een lijstje met eerdere werkplekken, meestal in chronologische volgorde. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het helemaal niet anders kan.

Je ziet tegenwoordig bijvoorbeeld ook weleens cv’s met allerlei staaf- en cirkeldiagrammen om kwaliteiten aan te geven, of een grafische tijdbalk in plaats van een saaie Word-opsomming. Dat kan heel lelijk uitpakken, maar als je het wel goed doet, val je toch op binnen de rest van de groep.

5. Lieg niet

Ja, je kunt de boel een klein beetje manipuleren om gekwalificeerder over te komen, maar dat betekent niet dat je dingen moet gaan verzinnen. Natuurlijk staat het leuk als je Duits kunt spreken, maar als je niet verder komt dan ‘keine Ahnung’, komt dat echt ooit wel uit.

Het is best normaal om weinig ervaring te hebben als je net begint. Als je toch de goede kwaliteiten hebt en die ook kunt aantonen in bijvoorbeeld een gesprek, zul je uiteindelijk gewoon een baan krijgen. Eerlijkheid duurt het langst, maar voelt wel het beste. Zie het maar zo: je wilt niet werken bij een bedrijf waar ze alleen naar kwantiteit en niet naar kwaliteit kijken. Toch?

Meer over je cv en solliciteren:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo kun je je cv opkrikken als je weinig ervaring hebt
Sluiten