Cv checklist: zorg ervoor dat je cv deze elementen sowieso heeft

Een nieuw jaar, een nieuwe baan? Als dat zo is, dan kan je cv vast wel een opfrisbeurt gebruiken. Met deze cv checklist zorg je dat dat helemaal goed komt!

Een goed cv is immers de eerste belangrijke horde waarover je heen moet in de zoektocht naar een baan. Deze cv checklist helpt je daarbij!

Cv checklist met 5 cruciale elementen

Via The Muse leren we de kneepjes van het vak ‘cv opstellen’. Handig!

1. Strak design met duidelijke koppen

Veel recruiters moeten zich door een gigantische stapel cv’s ploeteren, vaak onder een enorme tijdsdruk. Maak het de recruiters daarom gemakkelijk en werk met duidelijke, specifieke koppen. Dit helpt hen om snel de informatie te vinden waar zij naar op zoek zijn.

Hou je design verder strak (tenzij je voor een rol als designer solliciteert). Clean en simpel is sowieso het beste! Voorzie ook voldoende witruimte tussen je verschillende tekstblokken, dit geeft de lezer rust.

2. Relevante ervaring

We herhalen: re-le-van-te ervaring. Niet al je bijbaantjes als student zijn belangrijk voor de job waar je voor solliciteert, en ook niet álles wat je inhoudelijk deed op je vorige baan hoeft uitgelicht te worden. Stel jezelf altijd kritisch de vraag of de ervaring uit het verleden iets bijdraagt aan jezelf als kandidaat.

Zo niet: niet vermelden. Ook goed om te weten: begin altijd met je meest recente ervaring bovenaan te plaatsen. Dat is een ongeschreven regel bij cv’s en het komt heel onnatuurlijk over als jij dit plots andersom doet.

Lees ook: Deze 5 fouten maak je waarschijnlijk op je cv

3. Details over hoe je impact hebt gemaakt

Het is makkelijk om te omschrijven wát je precies hebt gedaan bij je vorige banen, maar kan je ook uitleggen hoe goed je dat hebt gedaan? Kan je ook uitleggen hoe jij precies een verschil hebt gemaakt? Het zijn dit soort details die een verschil maken en die bovendien een enorme overtuigingskracht hebben op potentiële werkgevers.

Eén van de meest voorkomende fouten bij het maken van een cv is dat mensen alleen hun verantwoordelijkheden noemen. Ze vergeten te beschrijven waarom die verantwoordelijkheden belangrijk zijn en hoe die het bedrijf verbeterd hebben. Voorbeeld: ‘een klantenbestand onderhouden’ kan beter ‘het klantenbestand in zes maanden tijd van 30 naar 80 klanten uitbreiden, wat een gemiddelde opbrengst van X bedrag per maand opleverde’ zijn. Welke beschrijving maakt het meeste indruk?

4. Skills skills skills

Jep, skills zijn erg belangrijk om te vermelden, maar ook hier is het sleutelwoord: relevant! Je hebt vast oneindig veel skills in je mars, maar als die niet relevant zijn voor je toekomstige baan dan kan je ze maar beter niet vermelden.

Zorg er vooral voor dat de skills die je vermeldt in lijn zijn met wat er gevraagd werd in de sollicitatie. Lees de vacature hiervoor aandachtig en omcirkel de vereiste skills waarvan jij weet dat je daar goed in bent. Deze ga je vervolgens in je cv vermelden!

5. Een kleine samenvatting

Heb jij tijdens je carrière de meest uiteenlopende dingen gedaan? Heb jij al in verschillende velden gewerkt? Dan is het een goed idee om jouw profiel kort samen te vatten in enkele zinnen.

Hiermee kan je de lezer meer inzicht geven in de rode draad door je carrièrepad en kan je uitleggen naar wat voor ervaringen jij steeds op zoek gaat. Herhaal kort en bondig welke waarde jij gaat toevoegen, dat houdt het helder voor de lezer.

Succes met solliciteren!

Meer over solliciteren?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Cv checklist: zorg ervoor dat je cv deze elementen sowieso heeft
Sluiten