Redactie
Redactie Carrière 19 sep 2019

Waarom het goed is om meer te weten over cultuurverschillen – 8 tips

Ben je veel op reis voor je carrière, van plan om te emigreren of heb je een internationaal team? Dan is het belangrijk om meer over cultuurverschillen te leren, om tijdsverlies en frustratie te voorkomen. Lydia Datema woont en werkt momenteel in Canada om trainingen te geven aan ondernemers, om ze te helpen culturele verschillen te ontcijferen. Ze vertelt waarom het zo belangrijk is om die verschillen te leren en geeft tips om hiermee om te gaan.

Toen ik vorig jaar naar Vancouver verhuisde, had ik eigenlijk niet zo veel cultuurverschil verwacht. Toch waren die verschillen er wel, ze waren alleen niet zo zichtbaar. Canadezen zijn bijvoorbeeld diplomatieker, ze draaien veel meer om de kern heen dan de gemiddelde Nederlander, die vaak veel directer en opener is. Wanneer ik in Canada feedback geef tijdens een training, doe ik dat weer op een heel andere manier dan in Nederland.

Meer leren over cultuurverschillen

Of je nu veel reist, wilt emigreren, internationaal zaken doet of in Nederland in een divers team werkt, het zou ons helpen om meer te leren over cultuurverschillen. Door te leren begrijpen waarom iemand de dingen doet zoals hij doet, leer je pas echt over andere culturen. Cultuur reikt veel verder dan alleen de zichtbare dingen. Het is dus meer dan de gebruiken van een land en de kleren die mensen dragen.

Ook zijn cultuurverschillen vaak dichterbij dan je denkt. Dat is iets waar bijvoorbeeld veel studenten of young professionals tegen aan lopen wanneer zij in België gaan wonen. Doordat we dezelfde taal spreken, denken we vaak dat we ook dezelfde cultuur hebben. Onterecht. Wist je dat van alle landen die aangrenzend zijn en dezelfde taal spreken, Nederland en België de grootste cultuurverschillen hebben?

Nederlanders communiceren direct en letterlijk

Eén van de dingen waar we ons als Nederlander vaak niet van bewust zijn, is dat onze cultuur één van de weinige culturen is waarin zó letterlijk wordt gecommuniceerd. In Nederland zeggen we wat we doen, en doen we wat we zeggen. Heb je volgende week dinsdag om 10 uur afgesproken? Dan kun je erop vertrouwen dat je volgende week dinsdag om 10 uur een afspraak hebt.

Volg je een presentatietraining in Nederland, dan is de kans groot dat je op de volgende manier leert te presenteren: ‘Zeg wat je gaat zeggen, vertel je verhaal, zeg wat je net hebt verteld’. Deze opbouw werkt immers heel goed in Nederland.

Maar houd er rekening mee, dat naar welk land je ook gaat, de kans groot is dat zij wat anders verstaan onder effectief communiceren. Wij Nederlanders verwachten vaak dat iemand uit een andere cultuur in nét zulke letterlijke zinnen praat als wij zelf. We missen daardoor allerlei andere informatie. Vaak denken mensen in andere culturen dat zij heel duidelijk zijn geweest, en hebben wij als Nederlanders de boodschap totaal gemist.

We komen daardoor vaak minder geïnteresseerd en minder professioneel over dan we eigenlijk zijn. Een gemiste kans!

Tips om beter met cultuurverschillen om te gaan

  1. Cultuur is meer dan de gebruiken of de taal van een land, het omvat bijvoorbeeld ook de identiteit en trots
  2. Wees je bewust van cultuurverschillen, ook binnen Nederland
  3. En dat deze niet altijd zichtbaar zijn
  4. Werk aan je eigen cultural framework
  5. Leer meer meer over je eigen cultuur – en dus de manier waarop jij zelf communiceert
  6. Realiseer je dat nederlanders vaak alles letterlijk benoemen, veel andere culturen niet
  7. Wees je er bewust van dat niet iedereen zo direct is als een Nederlander, en dat een ‘nee’ tijdens onderhandelingen niet altijd letterlijk uitgesproken wordt
  8. Verdiep je in de andere cultuur, Praat veel met locals of met Nederlanders die daar langer hebben gewoond/geleefd hoe zij het ervaren hebben

Wil je meer leren over cultuurverschillen? Op 23 september begint de 5-daagse Instagram cursus over Cultuurverschillen van Lydia. Voor 25 euro kun je meedoen! Je leert onder andere waarom Nederlanders vaak als ‘bot’ gezien worden, waarom we ons vaak niet bewust zijn van cultuurverschillen en hoe je ze kunt herkennen. Meer informatie vind je op de website of de Instagram van Lydia

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Waarom het goed is om meer te weten over cultuurverschillen – 8 tips
Sluiten