Tuesday Talks: met deze truc creëer je meer vrije tijd

Waarom lijkt het toch alsof we nooit vrije tijd hebben? Een week telt 168 uren, maar het lijkt alsof we nooit genoeg tijd hebben voor leuke dingen. Hoe kan dit? Laura Vanderkam legt in TEDWomen uit hoe onze perceptie op time management aan verandering toe is.

Efficiënt je tijd kunnen indelen lijkt een skill die maar weinig mensen gegund is. We proberen massaal om overal wat extra minuten te winnen om vooral geen tijd te verliezen. Waarom lukt het voor veel mensen dan toch niet om nog veel vrije tijd over te houden?

Hoe delen drukbezette vrouwen hun tijd in?

Laura Vanderkam ging dit onderzoeken. Ze bestudeerde de tijdschema’s van extreem drukke en succesvolle vrouwen. Het type vrouwen dat topfuncties combineert met de opvoeding van jonge kinderen én er nog een bedrijvig sportleven op nahoudt. Een week lang schreven ze op hoe ze hun tijd indeelden.

Ondergelopen kelder

Wat opviel? Eén van de drukbezette vrouwen komt op een avond thuis en merkt dat haar hele kelder onder water staat. De vrouw laat meteen loodgieters en een professionele schoonmaakploeg komen om de chaos op te lossen. Het hele karwij kost haar uiteindelijk zeven uur van haar kostbare tijd.

Het interessante aan dit verhaal? Wanneer we dezelfde vrouw zouden vragen of ze zeven uur tijd per week kan uitrekken om voor een marathon te trainen, zou ze nee zeggen.

Tijd is elastisch

Dit bewijst dat tijd een elastisch gegeven is. Alles draait namelijk om het stellen van prioriteiten. “Ik heb geen tijd” betekent eigenlijk “het is geen prioriteit”. Laura’s gouden advies is dan ook om onze prioriteiten te beschouwen alsof ze een ondergelopen kelder water zijn. Daar kan immers iedereen plots tijd voor maken, zo blijkt.

Laura herinnert ons eraan dat tijd een keuze is. Er zijn 168 uren in een week. Als je 40 uren werkt en 8u per nacht slaapt, dan zijn er nog 72 uren over. Dat is erg veel! Het probleem is alleen dat wanneer we eindelijk tijd hebben, we bijna automatisch naar onze telefoon grijpen en uren beginnen scrollen. Sounds familiar?

Oefen zelf:

Om deze 72 uren optimaal te benutten, heeft Laura een handige oefening:

  1. Noteer bovenaan een blad drie categorieën: jezelf, je relaties en je carrière.
  2. Plaats in elke categorie twee à drie activiteiten die je graag wil waarmaken.
  3. Neem de activiteiten op in je agenda. Jij bepaalt zelf hoe je ze inplant.

Tot slot citeren we Laura’s inspirerende visie:

“Er is altijd tijd. Ook al zijn we druk bezig, dan nog kunnen we tijd uitrekken en het leven leiden dat we willen.”

Bekijk Laura’s TED-talk hieronder helemaal:

Meer waardevolle TED-talks?

 

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: met deze truc creëer je meer vrije tijd
Sluiten