Wat kun je doen als iemand de credits krijgt voor jouw ideeën op werk?

Bijna iedereen heeft wel een keer een situatie meegemaakt waarin je een goed idee had, dit in vertrouwen aan een collega vertelde en die collega er vervolgens de credits voor pakte bij je baas. Of het nu ging om een groot plan of een kleine toevoeging, het geeft een naar gevoel als iemand anders zijn naam op jouw werk plakt.

Als zoiets gebeurt, kan je je gepasseerd voelen. Maar wat doe je in zo’n situatie? Wij vonden een paar tips op The Every Girl.

1. Begrijp waar het vandaan komt

Waarschijnlijk ben je geïrriteerd en heb je het idee dat de persoon met jouw ideeën aan de haal gaat om jou te saboteren.

Een begrijpelijk gevoel, maar geen goed startpunt. Je doet er goed aan eerst te begrijpen wat de intentie van de ander was.

Voor hetzelfde geld was dit helemaal niet de bedoeling en is alles een misvatting. Misschien heeft je baas het bijvoorbeeld verkeerd begrepen.

Misschien heb je wel zelf gelijk en is ze er echt vandoor gegaan met jouw idee, maar voordat je losbarst doe je er goed aan om te ontdekken waar het allemaal vandaan komt. Hoe? Stel een vraag.

2. Stel een vraag

Oké, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe spreek je iemand dan aan? Wat zeg je dan? Begin met een vraag.

In plaats van hard roepen: “hé, dat was mijn idee!”, is het beter om met een vraag als deze te beginnen: “is dit het plan waar wij het gister over hadden tijdens de lunch?”. Je kunt dit direct in het moment vragen, maar ook de persoon even apart aanspreken.

Afhankelijk van de reactie, merk je vanzelf wat de intentie van diegene was. Geeft de persoon je alsnog de credits, dan is alles uit de lucht. Gebeurt dit niet en krijg je alleen een ja of nee, dan weet je dat er iets aan de hand is.

Ook interessant: Zo wijs je iemand op zijn slordige werk

3. Spreek de persoon direct aan

Heb je met de vraag van hierboven niet bereikt wat je wilde bereiken, dan doe je er goed aan om de persoon even apart aan te spreken.

Wat je dan kunt zeggen? Simpelweg waar het op staat, op een rustige manier. Zoiets als dit:

“Ik wilde het even met je hebben over de meeting van daarnet. Onze baas heeft het idee dat het nieuwe plan jouw idee was, maar wij weten allebei dat ik jou hier gister over heb verteld. Ik waardeer het enorm dat jij het ook een goed idee vindt, maar ik vind het belangrijk dat ik wel de credits voor mijn ideeën krijg. Wat kunnen we doen om dit op te lossen?”

Wat nu de vervolgstappen zijn, is aan jou. Wat wil jij graag dat er gebeurt en wat voelt er voor jou goed?

4. Wanneer stap je naar je leidinggevende?

Het is ook belangrijk om te weten wanneer het wel goed is om naar je leidinggevende te stappen.

Misschien is dit niet de eerste keer dat dit gebeurt of heb je niet het gesprek met diegene kunnen voeren wat je wilde.

Als je hebt geprobeerd de situatie aan te pakken, maar hier niet verder mee komt, kun je naar je baas stappen. Je kunt uitleggen wat de situatie is en dat je het belangrijk vindt dat je ook credits krijgt voor je eigen ideeën. Misschien heb je zelfs wat bewijs in de vorm van e-mails, dat kan altijd helpen.

Je baas kan nu besluiten wat er gebeurt, maar je hebt in ieder geval je zegje gedaan.

Handig: Deze 4 dingen doen succesvolle vrouwen bij iedere meeting

Bonustip: voeg extra waarde toe

Iets wat je kunt doen om de situatie voor te zijn zónder in de situatie zelf agressief over te komen, is extra waarde toevoegen.

Zorg dat je wat extra informatie achter de hand hebt waar je direct mee kunt inhaken als het idee ter sprake komt.

Denk aan onderbouwende data, voorbeelden of feiten. Zo kom je makkelijk aan het woord en kun je laten merken dat jij de grondlegger van het idee was, ook als je niet de eerste bent die het idee opgooit.

Ook interessant: Wat je moet doen als jij je buitengesloten voelt op werk

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Wat kun je doen als iemand de credits krijgt voor jouw ideeën op werk?
Sluiten