Redactie
Redactie Carrière 29 mei 2019

Indruk maken op je potentiële werkgever? Dit zijn vier manieren waarop je creatief solliciteert

Er zijn genoeg mensen die alle toeters en bellen uit de kast halen om indruk te maken tijdens een sollicitatie. Van zelfgebakken taarten tot mensen die hun eigen bureau alvast laten bezorgen, het wordt allemaal gedaan. Toch hoef jij niet enorm te slijmen bij het bedrijf waar jij graag carrière wil maken. Creatief solliciteren doe je namelijk op deze manieren, lezen we op zusje NSMBL.

Manieren om creatief te solliciteren

Zeker als je een van de vele sollicitanten bent, wil je graag een positieve indruk achterlaten. Maar daarentegen wil je niet ‘die persoon die te hard haar best doet’ zijn. Er zijn een aantal manieren waarmee je op creatieve wijze solliciteert, zonder dat je de eisen van de werkgever negeert. Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

1. Maak een video-sollicitatie

Vaak wordt er bij de vacature gevraagd om een cv en een motivatiebrief. En hoewel een cv makkelijk bij te voegen is, is die motivatiebrief vaak een lastig dingetje. De juiste balans vinden tussen schrijven over jezelf, het bedrijf en de functie is een hele opgave. Daarnaast kan jij jouw persoonlijkheid niet voor de volle honderd procent overbrengen op papier, dit gebeurt pas bij het sollicitatiegesprek zelf. Met een video-sollicitatie laat jij meteen zien wie je bent, terwijl jij uitlegt waarom jij de perfecte kandidaat bent. Je voelt snel genoeg aan of het gepast is om een video-sollicitatie te sturen of niet. Kan het? Dan zeggen wij doen.

2. Maak een portfolio

Dit is een goede optie als jij al enige werkervaring hebt. Het meesturen van een portfolio geeft de werkgever een beter inzicht in wat jij allemaal kan en al hebt gemaakt. Een portfolio kan je ook weer op allerlei manieren vormgeven, bijvoorbeeld in de vorm van een website, magazine of PDF-bestand.

3. Maak gebruik van feestdagen

Gebruikmaken van feestdagen is simpel en kost niet veel moeite, maar maakt wel een goede indruk. Zo stuur je op Valentijnsdag bijvoorbeeld een mini-motivatiebrief in gedicht-vorm. Viert het bedrijf binnenkort een jubileum? Dan stuur je naast jouw cv en motivatiebrief ook een verjaardagskaart mee.

4. Maak een infographic

Solliciteer jij op een functie in de creatieve sector? Dan wordt een visueel cv waarschijnlijk wel gewaardeerd. Als jij een beetje overweg kan met programma’s als Adobe Illustrator, dan laat jij je creativiteit de vrije loop tijdens het maken van jouw cv. Ook als jij solliciteert op een formelere functie is het maken van een infographic geen slecht idee, een aantrekkelijk cv springt eruit en wordt onthouden.

Naast deze vier, zijn er ook nog genoeg andere manieren te bedenken waarmee jij op een creatieve manier solliciteert op jouw droombaan. Voel de werksfeer van het bedrijf aan en pas jouw sollicitatie hierop aan.

Meer sollicitatie tips

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Indruk maken op je potentiële werkgever? Dit zijn vier manieren waarop je creatief solliciteert
Sluiten