Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 26 jun 2019

Corry wie? Waarom Corry Tendeloo een standbeeld in Den Haag verdient

Ik ben een vrouw die zelf bepaalt of ze werkt, haar eigen verzekeringen afsluit en zelf beslist waar ze haar salaris aan uitgeeft. Niet heel bijzonder, zou je denken. Toch is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tot 62 jaar geleden waren vrouwen ‘handelingsonbekwaam’ en mochten ze bijvoorbeeld niet eens een eigen bankrekening openen.

Ja, dat lees je goed. Pas 62 jaar geleden, in 1956, zorgde PvdA-politica Corry Tendeloo ervoor dat bovenstaande dingen voor de jonge vrouwen van tegenwoordig wél vanzelfsprekend zijn. Ondanks dat is de kans groot dat je voor dit artikel – of de petitie die momenteel gehouden wordt – de naam Corry Tendeloo nog nooit gehoord had.

Veel te danken aan Corry Tendeloo

“We hebben veel te danken aan Corry Tendeloo”, schrijft Madeleijn van den Nieuwenhuizen in de Vogue. De PvdA-politica vocht voor vrouwenrechten en emancipatie in een tijd dat ze één van de weinige vrouwen in de Tweede Kamer was. In die tijd moesten vrouwen die voor overheidsinstanties werkten stoppen zodra ze trouwden. Ook waren vrouwen ‘handelingsonbekwaam’. Ze konden niet zelf een bankrekening openen of een hypotheek of verzekering afsluiten. Ze konden ook niet alleen reizen.

Werkte je als vrouw bij een (familie)bedrijf? Dan mocht je wel blijven werken. Maar alleen als je toestemming van je man had. Daarnaast bepaalde hij ook wat er met je salaris gebeurde. Tot 14 juni 1956 bracht je een groot offer als je trouwde: je onderwierp je als getrouwde vrouw volledig aan je man. Je had niets meer te zeggen over je werk en geld.

Lees ook: De beste quotes van opperrechter Ruth Bader Ginsburg (dé pionier voor vrouwenrechten)

Belangrijke strijd

“De heren zijn blijkbaar allemaal bang”, zei ze in het historische debat in 1956 over de handelingsonbekwaamheid van vrouwen. Hoe belangrijk deze strijd voor haar was, blijkt wel uit het feit dat ze haar operatie vanwege haar borstkanker uitstelde om het debat bij te kunnen wonen. In datzelfde jaar overleed ze op 59-jarige leeftijd.

Ik kan me tegenwoordig niet meer voorstellen dat ik ooit toestemming van mijn man zou moeten hebben om te gaan werken. Of dat ik niet zelf een bankrekening kan openen. Zonder vrouwen als Corry Tendeloo had mijn leven er heel anders uitgezien.

Petitie voor een standbeeld

Madeleijn van den Nieuwenhuizen (die je misschien kent als @Zeikschrift op Instagram) verbaasde zich er daarom een aantal weken geleden over dat ze de naam van Corry nog nooit eerder gehoord had. Op zich is dat niet heel gek: de politica is in geen enkel geschiedenisboek te vinden.

Madeleijn pleit daarom voor een standbeeld van Corry in het politieke hart van Den Haag. Na het verhaal van Corry te horen, is zij niet de enige die dit vindt. De petitie die ze opstartte is inmiddels ruim 9.000 keer getekend. Ook tekenen? Dat doe je hier.

Dit vind je misschien ook interessant: App stuurt notificaties op locaties waar een vrouw geschiedenis heeft geschreven

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Corry wie? Waarom Corry Tendeloo een standbeeld in Den Haag verdient
Sluiten