Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 3 sep 2019

Tuesday Talks: zo zeg je jouw ochtendhumeur voor eens en altijd gedag

Mensen die hun ogen open doen en fluitend uit bed stappen… Wij dachten altijd vol ontzag (en een Ieniemienie beetje haat) dat het stiekem aliens zijn. Maar neurowetenschapper Lisa Geldman Barrett vertelt in een TED Talk dat ook wij de dag kunnen beginnen zonder ochtendhumeur en controle hebben over onze emoties. Tell us more!

Zelfs als je een leuke baan hebt, kan het ’s ochtends moeilijk zijn je bed uit te komen. “Je gedachten komen meteen op gang”, zegt Barrett.

Je denkt aan alles wat je vandaag op werk moet doen. Die berg aan mails waar je doorheen moet komen, de belletjes die je nog moet plegen en die belangrijke meeting. “Dan kom je ook nog eens in de file, je hond is ziek en oh, wat moet je eigenlijk eten vanavond?”

Of je nou echt een zieke hond hebt of een belangrijke meeting, iedereen kent wel dat gevoel dat je krijgt als je denkt aan je eindeloze to do-lijst. Je leven ziet er nooit rooskleurig uit als je net wakker wordt en uit bed moet komen.

Emoties zijn beïnvloedbaar

Door haar onderzoek aan het Affective Science Laboratory aan de Northeastern University in Boston, is Barrett achter een aantal verbijsterende dingen over menselijke emoties gekomen.

In tegenstelling tot wat veel van ons denken, kunnen we onze emoties beïnvloeden. “Elke keer dat je je ellendig voelt, is dat omdat je een onaangenaam effect ervaart als gevolg van fysieke sensaties. In andere woorden: je hersenen zoeken naar een verklaring voor de sensaties in je lichaam die jij als ‘ellende’ aanvoelt”, vertelt ze.

“Maar die sensaties zijn eigenlijk geen indicatie dat je leven zo zwaar is als jij momenteel denkt”, legt Barrett uit. “Misschien ben je moe, heb je niet genoeg geslapen, heb je honger of ben je uitgedroogd.” De volgende keer dat je ochtendhumeur de kop op steekt – uhm, morgen dus – stel jezelf dan de vraag: welke fysieke oorzaak kan dit gevoel hebben?

Wat gebeurt er in je lichaam?

Weet dat je je niet hoeft over te geven aan deze negatieve emotie. Zoek uit wat er in je lichaam gebeurt: heb je honger en ben je daardoor chagrijnig? Dan is het misschien slim om toch eerst de tijd te nemen om te ontbijten voordat je de deur uitgaat. Je hebt meer controle over je emoties dan je denkt.

Klinkt dat goed? Check dan de hele TED Talk van Lisa Geldman Barrett:

Meer interessante TED Talks:

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: zo zeg je jouw ochtendhumeur voor eens en altijd gedag
Sluiten