Concurrentiebeding van je werkgever? Dit moet je weten

Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Dat is iets om te vieren. Daarna is het tijd om je handtekening onder je contract te zetten. Maar bij het tekenen van dat contract zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het concurrentiebeding is één van die dingen.

Het kan later voor veel problemen zorgen als je niet oplet met wat je precies tekent. Neem altijd de tijd om je contract zorgvuldig door te nemen. Dit zijn nog meer dingen waar je op moet letten tijdens het tekenen van een arbeidscontract.

Wat is een concurrentiebeding precies?

In veel contracten staat een concurrentiebeding. Dit houdt in dat je na het eindigen van je contract niet meer bij de concurrentie aan de slag kan. Je kunt soortgelijke werkzaamheden dus niet meer uitvoeren bij een ander bedrijf of als ondernemer. Niet handig, want het is normaal om bij een soortgelijk bedrijf aan de slag te gaan.

Een concurrentiebeding kan gaan over een bepaalde periode waarin je niet bij concurrentie aan de slag mag gaan, maar het kan ook gaan over een regio. Bijvoorbeeld: als jouw werk zich in Amsterdam bevindt, mag je volgens het concurrentiebeding niet in de regio Amsterdam hetzelfde soort werk doen.

Wanneer kom je een concurrentiebeding tegen?

Je werkgever kan alleen een concurrentiebeding opnemen bij een vast contract voor onbepaalde tijd. Het mag sinds 1 januari 2015 niet meer bij een contract voor bepaalde tijd. Alleen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Dit moet dan wel goed gemotiveerd zijn in het contract.

Eindigt jouw dienstverband vanwege nalaten van je werkgever of slechte behandeling van je werkgever? Dan kan je werkgever jou niet aan het concurrentiebeding houden.

Lees ook: Zo haal je het maximale uit een arbeidsvoorwaardengesprek

Wat kun je tegen een concurrentiebeding doen?

Staat er in jouw nieuwe contract een concurrentiebeding en heb je hier je twijfels over? Dan is het altijd een optie om met je werkgever hierover in gesprek te gaan.

Als je niet akkoord gaat met het concurrentiebeding en jij en je werkgever worden het niet eens, dan kan de rechter een uitspraak daarover doen. Wordt jij onrechtvaardig benadeeld door het concurrentiebeding? Dan kan de rechter besluiten het beding geheel of gedeeltelijk te vernietigen.

Dus: lees je contract altijd zorgvuldig na en vraag om advies als dit nodig is.

Moet je die nieuwe baan nog bemachtigen? Dit zijn handige sollicitatietips

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Concurrentiebeding van je werkgever? Dit moet je weten
Sluiten