7 dingen die je kunt doen om je computer “op te ruimen”

Er zijn twee typen mensen: mensen die hun laptop tip top in orde hebben en werken met een uitgebreide mappenstructuur, en mensen waarvan hun bureaublad vól staat met onnodige files (om over de rest van de laptop nog maar te zwijgen). Het resultaat: een langzame computer die nodig aan een opfrisbeurt toe is. Met deze 7 tips wordt je computer opschonen een eitje.

We raden wél aan om er echt even voor te gaan zitten. Helemaal als je computer opschonen niet je ding is. Het kost misschien even tijd om weer een beetje orde aan te brengen, maar het zorgt er uiteindelijk wél voor dat je een stuk sneller op je computer kunt werken. Die tijd die je er in investeert krijg je er dus dubbel en dwars voor terug.

Je computer opschonen in 7 simpele stappen

1. Begin bij je bureaublad

Het is het eerste wat je ziet als je je computer opstart: je bureaublad. Wij denken dat een opgeruimd bureaublad gelijk staat aan een opgeruimde geest. Niets is vervelender dan de chaos van een ongeorganiseerd computerscherm.

Daarbij komt: elke keer als je je laptop opstart met een schoon bureaublad, begin je met een frisse start. Mentaal is dat veel fijner dan een rommelig bureaublad waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Begin dus met het opschonen van je bureaublad.

2. Creëer een mappenstructuur

Het is het meest on-sexy woord ooit, maar we gaan er toch aandacht aan besteden: een mappenstructuur. De handigste manier om je documenten een nieuw plekje op je laptop te geven, is met een duidelijke mappenstructuur. Hoe je die indeelt, is helemaal aan jou. Vind je het fijner om je documenten in te delen op jaar, of op het soort document? Zo heeft mijn vriend zijn computer helemaal ingedeeld per jaar, en staan op mijn computer de mappen ‘werk’, ‘afbeeldingen’, ‘school’ en ‘documenten’ juist centraal.

Ga bij jezelf na wat jij prettiger vindt werken, en kijk wat bij jou past. Misschien heb je niet in één keer de mappenstructuur die je fijn vindt. Dat is niet erg, je kunt het namelijk altijd aanpassen als je iets mist.

Dit vind je ook leuk: Heb jij het leven op orde? De 4 organisatorische persoonlijkheden uitgelegd

3. Duik je oude documenten in

Als je zeker weet dat je alles van je oude documenten wilt bewaren, dan kan je deze stap overslaan. Maar als er (net als bij mij) nog ontzettend veel shit tussen de bestanden uit 2007 staat, dan is het zeker belangrijk om ook de bestanden van vroeger eens goed uit te zoeken. Sommige dingen hoef je namelijk écht niet te bewaren. Ik vond bijvoorbeeld boodschappenlijstjes en talloze opdrachten van de middelbare school terug op mijn laptop – dingen waar ik nooit meer iets mee ga doen.

Maar let op: laat je niet afleiden door de verschrikkelijke wenkbrauwen die je toen had, de kledingkeuze van je vader (een Hawaii shirt pap, really?!) of de onderwerpen van je spreekbeurten op de lagere school. Je gaat een hoop dingen tegenkomen die je doen denken aan vroeger. Dingen die je wilt bekijken, maar doe het niet. Zet ze allemaal zorgvuldig in een mapje en maak die trip down memory lane als je er een keer tijd voor hebt. En dat is niet nu, want nú heeft je computer opschonen voorrang.

4. Gebruik maar één cloud

Ben je soms in de war of je je bestanden hebt opgeslagen in de Dropbox, GoogleDrive of OneDrive? Dan kan het een goed idee zijn om te switchen naar het gebruik van één account. Het kan zijn dat je daarvoor je account moet upgraden, als je veel grote bestanden wilt bewaren bijvoorbeeld. Het kan qua gebruiksgemak geen kwaad om hierin te investeren, want het gemak van één cloud is aanzienlijk beter dan elke keer weer zoeken in verschillende clouds.

5. Gebruik die harde schijf

Met al die opslagruimte in de cloud zouden we het bijna vergeten: het gebruik van een harde schijf. Hoewel zo’n harde schijf misschien een beetje passé lijkt, raden wij het altijd aan om een back up te maken van al je bestanden op die harde schijf. Je weet maar nooit.

Grote bestanden die je niet elke dag nodig hebt, zoals oude video’s en films, kunnen daar ook op. Deze bestanden nemen veel ruimte in op je laptop, terwijl je er eigenlijk niet zo veel mee doet. Als je die ene film wél wilt kijken, kan je altijd de harde schijf erbij pakken.

Ook interessant: Deze dingen kun je doen om in het weekend je werk los te laten

6. Vergeet de ‘downloads’ folder niet

Ik weet niet hoe jouw downloads map eruit ziet, maar die van mij staat altijd vol dingen die ik één keer gebruik en daarna nooit meer nodig heb. Ga er eens goed voor zitten, en check alle bestanden. Heb je het nog nodig? Sleep deze dan naar een speciaal mapje. Ga je het nooit meer gebruiken? Hoppa, in de prullenbak. Je zult zien dat er ontzettend veel bestanden in je downloads map staan die je helemaal niet meer gebruikt of zelfs nog nooit geopend hebt.

7. Leeg de prullenbak

Het kost een seconde werk, en zorgt ervoor dat jouw weggegooide bestanden in één klap van je computer verdwijnen. Het resultaat: een snellere laptop. Je zult het wellicht niet meteen merken (tenzij je duizenden bestanden in je prullenbak hebt staan), maar alle kleine beetjes helpen.

Wacht ook niet met het legen van je prullenbak totdat je weer een grote schoonmaak doet. Deze stap is namelijk gemakkelijk én snel uit te voeren. Maak er een gewoonte van om eens per week de prullenbak te legen, zodat de weggegooide bestanden zich niet ophopen in deze hoek van je computer.

Succes met je computer opschonen! Meer lezen over productiviteit?

Reageer op artikel:
7 dingen die je kunt doen om je computer “op te ruimen”
Sluiten