Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 17 nov 2018

Word jij ongemakkelijk van complimenten? Zo verander je dat

Complimenten aannemen. Voor de één het makkelijkste wat er is en voor de ander een complete hel. Vind je het lastig om complimenten aan te nemen? You’re not alone. Veel mensen hebben hier moeite mee. Gelukkig zijn er manieren waarop je kan leren een compliment oprecht te accepteren.

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Iemand geeft je een complimentje en in plaats van dat je een dankbaar gevoel krijgt, krijg je een ongemakkelijk gevoel. Omdat het voelt als een verplichting geef je als reactie een compliment terug. Het is goed om een compliment terug te geven, maar het moet niet als een verplichting voelen.

Het aannemen van complimenten is moeilijk, maar waarom?

Uit onderzoek is gebleken dat één op de drie mensen het moeilijk vindt om een complimentje aan te nemen. Dat we het moeilijk vinden om een complimentje aan te nemen kan verschillende redenen hebben. De meest voor de hand liggende: het heeft te maken met ons zelfbeeld. Met onze onzekerheid eigenlijk.

Andere redenen dat we het moeilijk vinden om complimenten aan te nemen kunnen bijvoorbeeld perfectionisme of een sociale angststoornis zijn. Met perfectionisme kijk je vaak te kritisch naar jezelf en sta je niet open voor positieve feedback. Heb je een sociale angststoornis? Dan ben je bang om in een bepaalde situatie terecht te komen.

Het kan dus echt met verschillende factoren te maken hebben. De kunst ligt daarom bij jou om te bepalen hoe je dit oplost. Complimenten gaan namelijk hand in hand met zelfvertrouwen. Als iemand bijvoorbeeld tegen je zegt je er mooi uitziet, maar je vindt zelf dat dit niet zo is, zeg je al snel dat dat komt omdat je make-up op hebt. Je stoot als het ware het compliment af. Hoe jij jezelf ziet en hoe een ander jou ziet verschilt natuurlijk. Jij vindt misschien dat je er niet uitziet, maar als de ander vindt dat je er heel goed uitziet is dat zijn of haar mening. En iedereen mag een mening hebben toch?

Ook interessant: Waarom successen vieren zo belangrijk is

Een compliment oprecht aannemen, hoe moet dat?

Oké een compliment oprecht aannemen is lastig. Maar wees lief voor jezelf. Jij verdient het compliment dat je is gegeven. Gelukkig zijn er manieren om te leren hoe je een compliment aanneemt.

Sta stil bij je onzekerheden

Complimenten gaan dus hand in hand met je zelfvertrouwen. Ben je onzeker? Hoe eng dit dan ook klinkt, het is belangrijk om stil te staan bij je onzekerheden. Want waar ben je eigenlijk onzeker over? Ben je bang dat je niet voldoet aan de verwachtingen die bij het compliment komen kijken? Of vergelijk je jezelf heel erg met anderen? Het compliment is op jou gericht dus dat is nergens voor nodig.

Maak een lijst van je mijlpalen

Het is belangrijk dat je niet alleen stil staat bij je onzekerheden, maar ook bij je mijlpalen. Wat heb je allemaal al bereikt? We vergeten vaak wat voor toffe dingen we al hebben gedaan en bereikt. Als je je bewust bent van hetgeen waar je dankbaar voor bent, is het veel makkelijker om een compliment aan te nemen.

Een balans van geven en nemen

Het geven van complimenten vinden we vaak makkelijker dan het accepteren (nemen) van één. En toch is nemen net zo belangrijk als het geven van complimentjes. Het draait namelijk allemaal om de balans. Een tip om complimentjes daadwerkelijk te leren accepteren is door stil te staan bij je eigen intenties op het moment dat je iemand complimenteert.

Waarom we bang zijn om complimenten aan te nemen is voor mij nog steeds een raadsel. En toch vind ik het zelf ook heel lastig. Ik heb sowieso altijd al heel kritisch naar m’n eigen werk gekeken. Maar het krijgen van een compliment heeft ook helemaal niks te maken met het feit dat je ‘perfect’ bent. Je krijgt positieve feedback op het werk dat je hebt geleverd en daar mag je stiekem best trots op zijn toch?

Meer lezen over je mindset?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Word jij ongemakkelijk van complimenten? Zo verander je dat
Sluiten