Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 23 jan 2020

CommonEasy biedt niet alleen goedkoper alternatief voor de AOV: “Het is meer een community”

Als zzp’er ben jezelf verantwoordelijk voor je inkomen, ook als je kort of langer ziek bent. Direct gebruik maken van de bijstand kan niet. Hier zijn strenge voorwaarden aan gekoppeld, zoals eerst je eigen huis en bedrijf moeten verkopen. Toch heeft tachtig procent van de zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Waarom? De premie kan wel oplopen tot honderden euro’s per maand. Dat kan anders, dacht Jip de Ridder. Hij richtte CommonEasy op.

“We zijn eigenlijk geen verzekering, eerder een social network zoals Linkedin“, zegt Jip. Daar willen we meer over weten.

Het ontstaan van CommonEasy

Toen Jip tijdens zijn studie Economie een nieuwe iPhone aanschafte voor 840 euro, wilde hij die verzekeren. Dat bleek zo’n tien euro per maand te kosten en dat vond hij als student eigenlijk te veel geld. “Ik kwam op het idee om in plaats van foto’s, risico te gaan delen met mijn vrienden op Hyves.”

“Ik dacht: als ik met mijn vrienden samen ga sparen, kunnen we elkaar helpen als één van onze telefoons kapot gaat”, vertelt Jip. “Dat hebben we zo’n zes jaar gedaan en doen we eigenlijk nog steeds. Je kunt namelijk ook het risico van je telefoon opvangen bij CommonEasy”.

“Dat experiment dat we toen deden op Hyves met een Excel-sheet en mijn spaarrekening is eigenlijk uitgegroeid tot CommonEasy.”

Van het experiment heeft hij drie dingen geleerd:

  1. Het kan veel goedkoper. Een telefoon verzekeren kostte hem dus tien euro, met CommonEasy is je eigen netwerk je backup en kost het drie euro.
  2. Het kan veel makkelijker. Het hoeft helemaal niet met kleine lettertjes en termen die eigenlijk niemand begrijpt.
  3. Mensen vinden het ook gewoon heel erg leuk om elkaar te helpen.

Verzekeren is in de kern vertrouwen, mensen en geld bij elkaar brengen als het echt nodig is. Dat kan je nu dus veel goedkoper en leuker zelf met je eigen netwerk op CommonEasy.

Goedkoper alternatief

Volgens het CBS heeft maar twintig procent van de zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. De meest gehoorde reden waarom zo weinig zzp’ers zich hebben verzekerd is dat de premie veel te duur is. CommonEasy is een stuk goedkoper. “Stel: je wil 1000 euro per maand ontvangen als je ziek wordt, dan kost dat bij ons gemiddeld 8 euro per maand. Dan betaal je daar bovenop nog 12,50 euro abonnementskosten. Voor 20 euro heb je dan een inkomen gedekt voor de komende twee jaar.”

Je kunt CommonEasy dan ook beter vergelijken met een soort LinkedIn of Facebook dan verzekeringen. Bij CommonEasy val je namelijk terug op de mensen in je omgeving. “Mensen die je van je werkplek, de voetbal, school of uit je buurt kent bijvoorbeeld”, zegt Jip. “Net als bij LinkedIn maak je een gratis account aan bij CommonEasy en kijk je of je al mensen kent. Daar kun je vervolgens een connectie mee maken.”

Maak je geen zorgen als je maar één iemand kent die gebruik maakt van het platform. “Als je al één iemand kent die het ook gebruikt, kan je al terugvallen op het netwerk van diegene.”

Elkaar helpen

Hoe werkt het precies als je ziek wordt? “Als jij ziek wordt, dan krijgen de mensen waarmee jij een connectie hebt jouw verhaal te lezen. Als daar goede reacties op komen, zet CommonEasy het door naar de rest van de community. Soms vinden mensen het een eng idee dat ze hun verhaal moeten delen met het netwerk. Wij hebben juist geleerd dat de rest met je mee gaat denken. Stel dat je een burn-out hebt, dan vertellen anderen die het ook hebben meegemaakt hun ervaringen.”

Jip wordt af en toe geraakt door de berichtjes die mensen elkaar sturen. “Het is écht een community. Als je soms ziet wat voor lieve berichtjes mensen elkaar sturen, moet ik moeite doen om geen traantje weg te pinken.”

De basis van CommonEasy is een netwerk van mensen die elkaar kennen en vertrouwen. Controles en kosten van een bedrijfsarts is daardoor in de eerste plaats niet nodig, alleen als het onduidelijk is of iemand om wat voor reden het toch niet vertrouwt. “Dit is tot nu toe niet nodig geweest”, zegt Jip.

Iedereen is welkom

Een andere veelgehoorde reden dat zzp’ers geen AOV afsluiten, is omdat ze simpelweg niet in aanmerking komen door bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Is iedereen bij CommonEasy welkom? Daar heeft Jip een duidelijk antwoord op: “Jazeker. Sterker nog, we hebben al leden die chronisch ziek zijn. Die zijn juist gaan ondernemen omdat ze chronisch ziek zijn en op deze manier hun leven zelf kunnen indelen.”

Bij CommonEasy zien ze deze mensen niet als hoger risico. “Verzekeringen willen gewoon geld aan je verdienen. Dus als er een kans bestaat dat je ze geld gaat kosten, dan nemen ze je gewoon niet aan. Dat neemt soms rare vormen aan.”

Hij geeft een voorbeeld van een lid die oud-judoka is. Die kan geen verzekering krijgen, omdat hij misschien iets aan zijn knie heeft. Dat is gek, want voor zijn werk zit hij de hele dag achter de computer. “Ondertussen heeft hij 5.000 euro aan testen en keuringen uitgegeven en had hij nog steeds geen verzekering. Voor 5.000 euro kun je al heel wat jaren meedoen aan CommonEasy.”

Jip en zijn team willen vooral impact maken en denken dat een community daarvoor het beste doel is. “Eigenlijk willen we in een leukere wereld leven. Als je nu kijkt naar alles wat er op ons af komt, qua milieuvervuiling en economische ongelijkheid bijvoorbeeld, hebben we een grote uitdaging voor ons. Ik denk dat een netwerk daarvoor het beste middel is.”

Benieuwd geworden naar CommonEasy of heb je nog vragen over hoe het social network precies werkt? Neem dan eens een kijkje op de website.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
CommonEasy biedt niet alleen goedkoper alternatief voor de AOV: “Het is meer een community”
Sluiten