Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 4 nov 2019

Drukke baan én gezond leven? Coach Marit (24) legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt

Hoe behoud je met je werk, druk sociaal leven en een huis die je toonbaar moet houden, tijd over om gezond te leven? Voor veel mensen voelt het als een uitdaging, maar volgens coach Marit (24) is dit nergens voor nodig. Met haar bedrijf Be Stronger coacht ze vrouwen om lekkerder in hun vel te zitten.

Marit’s filosofie: als jij goed voor jezelf zorgt, heeft je werk daar alleen maar profijt van. Maar hoe zorg je nou dat je jezelf prioriteit geeft? We vroegen haar hoe ze dit zelf doet en tips om dit ook voor elkaar te krijgen.

Was de drive voor gezond leven er altijd al bij jou?

“Dat is voor mij zo’n vijf jaar geleden begonnen. Ik wilde toen afvallen en dacht nooit dat ik voor altijd een gezonde levensstijl zou aanhouden, maar het heeft me zoveel gebracht.

“Het klinkt als een cliché, maar het sporten en gezonde leven heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven dat ik mijn hele leven heb omgegooid.”

Daarvoor had ik een saaie baan en zat ik vast in een relatie die niet goed voor me was.

Ik ben van het ene op het andere moment naar de andere kant van het land verhuisd, heb mijn baan opgezegd, ben een hbo-studie begonnen en heb mijn relatie uitgemaakt. Gezond leven is ook veel meer dan sporten en gezond eten, het is echt een gevoel. Dat wil ik andere vrouwen vooral ook meegeven: het gaat bij mij niet om afvallen, maar om je goed voelen over jezelf.”

Wanneer ben jij andere vrouwen gaan coachen?

“Tijdens mijn studie journalistiek moest ik stage gaan lopen. Ik heb me toen fulltime een half jaar gestort op mijn eigen platform, gericht op inspiratie en tips voor een gezonder leven. Op een gegeven moment kreeg ik vanuit Instagram zo vaak de vraag of ik misschien schema’s maakte of kon coachen, dat mijn platform langzaamaan uitgroeide tot coaching.

Ik begon met schema’s maken, maar ben na een tijdje met een klein groepje gaan testen met het geven van coaching. Zij mochten me 24/7 appen, dus soms was ik bijna een life coach. Ik kwam erachter dat ik dat veel leuker vindt, omdat je dan veel beter kunt helpen en de veranderingen bij mensen ziet.”

Marit Hollander van Be Stronger
Bron: Studio Phylicia

Jij studeert én onderneemt. Hoe zorg je er zelf voor dat je gezonde keuzes blijft maken?

“Ik heb ook weken waar ik mezelf teveel op de achtergrond heb gezet. Dan merk ik het meteen: mijn hoofd loopt over en ik slaap slecht. Zodra ik voel dat het fout gaat, spreek ik met mezelf af dat ik morgen naar de sportschool ga. Dan kan ik mijn hoofd leeg maken, en werk ik daarna twee keer zo hard. Gezond leven heeft niet alleen fysieke effecten, maar natuurlijk ook mentale.

Ik heb ook een voorbeeldrol naar mijn klanten toe, dus ik kan niet als ik het druk heb opeens weken niet gaan sporten. Toch wil ik ook laten zien dat het niet altijd perfect kan gaan. Zolang je er maar bewust van bent. Als je het heel druk hebt, is het ook altijd goed om jezelf te vragen: wat heb ik deze week allemaal gedaan? En hoe voel ik me daarbij?”

Vaak hebben mensen het gevoel dat ze keuzes moeten maken. Genoeg slaap of sporten. Met vrienden uiteten gaan of gezond eten. Denk jij dat dit inderdaad het geval is?

“Mensen denken inderdaad vaak: als ik ga sporten, heb ik geen tijd meer om andere dingen te doen. Toch denk ik dat 90 procent van de mensen echt wel plekjes of gaatjes in hun agenda hebben waarop ze kunnen sporten.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ’s ochtends te gaan sporten en je werkdag iets later te beginnen. Dan zal je zien dat je daar op je werk alleen maar profijt van hebt, doordat je energie hebt gekregen van je work-out en productiever bent.”

Lees ook: 5 redenen waarom ‘s morgens vóór werk sporten een goed idee is

Waarom denk je dat veel mensen toch naar die makkelijke maaltijd grijpen aan het einde van een drukke dag?

“Gezond leven heeft een soort label gekregen dat het veel werk en ingewikkeld is. Dan lijkt het makkelijker om een ongezonde snelle maaltijd te eten, dan om een gezonde klaar te maken. Dat komt denk ik door al die diëten, die toch vooral draaien om wat je niét mag.

Daardoor gaan mensen algauw heel ingewikkeld denken, terwijl dat nergens voor nodig is.

“Je hoeft echt niet per se een quinoa superfood salade te eten.”

Aardappels, groentes en vlees of rijst met groentes uit de wok zijn ook gewoon gezond.”

Bron: Studio Phylicia

Welk probleem zie jij elke keer weer bij jouw klanten terugkomen als coach?

“Door hun drukke leven hebben ze moeite om hun week in te plannen en gezonde keuzes te maken. Planning is echt key. Ik raad ze daarom aan om op zondag even vooruit naar hun week te kijken. Als je het echt heel erg druk hebt, sla je deze week het sporten gewoon een weekje over. Zorg dan dat je in de pauze bijvoorbeeld even een rondje gaat lopen, zodat je toch nog beweging krijgt.

Geef de prioriteit aan jezelf. Als jij je goed voelt, heeft je werk daar alleen maar profijt van. Vaak denken mensen: ik heb zo veel te doen, dan sla ik het sporten maar over. Terwijl voor mij bijvoorbeeld een uurtje sporten een soort therapie is.

Welke tip geef jij altijd aan je klanten mee?

“Naast het plannen, geef ik ook altijd de tip dat je jezelf niet moet verplichten om een bepaald aantal keer per week te gaan sporten. Anders ga je er alleen maar tegenop zien. Daarnaast moet je iets vinden wat jij fijn en leuk vindt om te doen.”

“Hierdoor wordt sporten ontspanning: een uurtje waar je aan niets anders hoeft te denken.”

Wil jij ook de prioriteit aan jezelf geven en lekkerder in je vel zitten? Op Instagram inspireert Marit je dagelijks om gezonde keuzes te maken. Marit kan je daarnaast persoonlijk helpen door een gezonde levensstijl te creëeren die helemaal bij je past in haar coachprogramma. Meer informatie vind je op haar website.

Meer interessante interviews

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Drukke baan én gezond leven? Coach Marit (24) legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt
Sluiten