Meer focus en concentratie nodig? Ga voor een clean desk policy

We geven het misschien liever niet toe, maar we kunnen er ook niet omheen draaien: op kantoor is het bij ons best een zooitje. Onze bureaus liggen vol met boeken, kerstlichtjes (ja, het hele jaar door), pennen die we niet gebruiken, geurkaarsen, (nep)planten en chocoladerepen. Niet bepaald een clean desk. Daarom verdiepen we ons graag even in de clean desk policy.

Met een opgeruimd bureau heb je niet alleen meer focus en concentratie, het werkt ook nog eens fijner en sneller. Daarbij hoef je niet eerst een uur te zoeken naar die ene paperclip die je nodig hebt. En we weten allemaal, tijd = geld.

Zo ga je voor een clean desk policy op werk

Ik besluit om eerst te kijken hoe dé opruimgoeroe van de laatste tijd, Marie Kondo, het opruimen aanpakt. Ons oog viel meteen op een interessant YouTube filmpje, waar Marie Kondo helpt met het opruimen van een werkbureau op een redactie. Nog niet écht clean desky policy, maar wel een stuk opgeruimder dan dat de meeste bureaus bij ons op de redactie op dit moment zijn.

Uit de video kunnen we een paar belangrijke lessen leren:

1. Verzamel alle boeken en papieren

De grootste boosdoeners op jouw bureau zijn waarschijnlijk boeken en papierwerk. Kaarten, flyers, visitekaartjes, brieven en uitnodigingen bijvoorbeeld. Houd alleen hetgeen wat je nodig hebt voor werk. De rest kan je ergens anders neerzetten, weggeven of wegdoen.

2. Does it spark joy? En heb je het nodig voor je werk?

Zijn de items belangrijk voor de werkzaamheden die je uitvoert? Dan is het uiteraard belangrijk dat ze een plekje krijgen op je nieuwe, opgeruimde bureau. Maar liggen ze er voor de sier? Dan komt de vraag ‘does it spark joy?’ om de hoek kijken. Dit is de belangrijkste vraag die Marie Kondo altijd stelt. Want word je er gelukkig van als je het ziet of aanraakt?

Met die vraag in mijn achterhoofd was opruimen eigenlijk al een eitje. Muesli? Weg. Thermosfles? Die kan ook wel in een doos onder mijn bureau. Mijn flamingo-mok kan blijven staan, maar de 16 gekleurde stiften die in die mok staan gebruik ik eigenlijk tóch nooit. Weg ermee.

3. Cluster de overgebleven items

Bij 4:40 zie je het: alle overgebleven items worden in een (in dit geval kartonnen) doos gedaan. Wel zichtbaar, zodat je niet stiekem een rommetje kan maken in het doosje. Alle items staan zichtbaar op het bureau, zodat je overzicht houdt en precies weet wát er op je bureau staat.

Daarom denk ik dat het heel belangrijk is om je items te clusteren. Daarbij komt dat het ook nog eens een stuk stijlvoller staat om items bij elkaar te zetten.

Ook benieuwd naar de clean desk policy video van Marie Kondo?

Snappen we! Je checkt ‘m hier:

Andere tips voor focus en concentratie

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Meer focus en concentratie nodig? Ga voor een clean desk policy
Sluiten