Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 27 dec 2019

Money checklist: doe deze 5 taken om 2020 financieel goed te beginnen

Zodra januari weer in aantocht is, krijgt iedereen frisse moed en bedenken we massaal wat er volgend jaar beter kan. Is één van jouw goede voornemens of doelen meer geld overhouden aan het einde van de maand? Je financiën op orde krijgen? Sparen voor die mooie reis of een huis? Met deze money checklist begin je 2020 financieel goed.

Wedden dat het behalen van je doel dan makkelijker blijkt te zijn dan je eigenlijk dacht?

Krijg inzicht in je financiën

Ben jij iemand die het liefst zo min mogelijk op z’n bankrekening kijkt en geen idee heeft waar z’n geld naartoe gaat? Dan gaat dit een heftige stap worden voor je. Trek een zondagmiddag uit om eens goed in je financiën te duiken. Pak om de pijn te verzachten een warme choco en schrijf van verschillende categorieën (van vaste lasten tot kleding en etentjes) hoeveel je er de laatste maanden aan kwijt was.

Zo kun je kijken op welke gebieden je kunt besparen. Misschien gebruik je jouw abonnement van Videoland niet meer, of ben je al maanden niet naar de sportschool geweest. Opzeggen die boel!

Zijn financiën niet jouw ding en zie je er als een berg tegenop? Gelukkig bestaan er ook een hoop tools en apps die je een handje helpen. Wij verzamelden de beste apps die je helpen je financiën op orde te houden.

Stel gelddoelen op

Op de korte termijn én de lange termijn. Stel dat je namelijk over drie jaar een huis wil kopen, dan moet je nu al beginnen met sparen (zoveel geld heb je namelijk nodig om een huis te kopen). Geloof ons: je spaart meer als je een specifiek doel hebt.

Of dat nou voor een gadget of een reis is, dat maakt verder niet uit, maar schrijf ‘m op en kijk hoeveel je daar iedere maand voor zou moeten sparen.

Lees ook: Met deze simpele truc gaat sparen twee keer zo hard

Stel een automatische afschrijving naar je spaarrekening in

Nu je financieel gezien goed overzicht hebt, weet je precies hoeveel erin en eruit gaat. Daardoor weet je dus ook hoeveel geld je overhoudt iedere maand om te sparen. Stel een automatische afschrijving in, waardoor precies dat bedrag een paar dagen na je salaris op je spaarrekening wordt gestort. Zo maak je sparen makkelijker voor jezelf!

Ook interessant: Meer geld besparen? Probeer deze 3 (bewezen!) tactieken

Stap over van zorgverzekeraar

Je hebt nog een aantal dagen om over te stappen van zorgverzekeraar. Je hebt namelijk tot 31 december om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heb je nog een maand om uit te zoeken welke het best bij je past.

Ook kun je ervoor kiezen om je eigen risico op te hogen. Dit zorgt ervoor dat je maandpremie omlaag gaat. Maar let op: mocht er iets gebeuren, dan heb je een hoger eigen risico op te maken.

Bedenk een budget

Wil je het financieel nog iets serieuzer aanpakken, omdat je bijvoorbeeld echt hard wil sparen in 2020? Bedenk dan een budget voor de verschillende categorieën waar we het eerder over hadden. Als je bijvoorbeeld een budget hebt van 100 euro om te shoppen iedere maand, weet je dat je niets meer ‘kan’ kopen als dat op is.

Lees ook: Aan de slag met budgetteren: financiële goeroe Dave Ramsey tipt deze percentages

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Money checklist: doe deze 5 taken om 2020 financieel goed te beginnen
Sluiten