Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 12 jan 2019

Checklist: ben ik nog gelukkig met mijn werk?

Misschien heb je het gevoel een beetje vastgeroest te zijn, is er net een ontzettend vervelende collega bij je komen werken of worstel je met de vraag: ‘Is dit het nu?’. We hebben allemaal periodes waarin het niet zo lekker gaat op werk. Daar hoef je niet gelijk je baan voor op te zeggen. Maar hoe weet je nou of je gewoon even een dipje hebt, of dat je beter van baan kunt wisselen?

Wil je weten hoe goed je werk nog bij je past? Loopbaancoach Jeanet Visscher van Visible Younique heeft een uitgebreide checklist gemaakt die je helpt om antwoord te krijgen op deze vraag.

Klik hier om de uitgebreide checklist gratis aan te vragen.

In de checklist vind je onder andere punten als:

De checklist

 • Ik doe waar ik goed in ben
 • Ik heb voldoende afwisseling in mijn taken
 • Ik ervaar voldoende vrijheid in mijn functie
 • Als ik ‘s morgens opsta, heb ik energie om naar mijn werk te gaan
 • Ik krijg energie van mijn werk
 • Aan vrienden en familie vertel ik enthousiast over mijn werk
 • Ik word door mijn leidinggevende gewaardeerd
 • Mijn collega’s waarderen het werk dat ik doe
 • Ik doe wat ik leuk vind
 • Er is voldoende uitdaging in mijn werk
 • Mijn werk biedt de mogelijkheid om nieuwe dingen op te pakken en kennis op te doen
 • Ik heb genoeg tijd en energie voor mijn privéleven
 • Mijn werk levert me weinig stress op
 • Er is genoeg tijd om te pauzeren of even te praten met een collega
 • Het tempo waarin ik mijn werk moet doen past goed bij mij
 • De sfeer op werk is prettig
 • De reistijd naar werk is voor mij acceptabel

Bedenk voor jezelf hoeveel je er af kan vinken, of houd het bij in een notitieboekje.

We gaan niet zeggen: je hebt er zo weinig afgevinkt, je moet je baan opzeggen. Dit is geen BuzzFeed quiz over met welke beroemdheid je eindigt op basis van je favoriete aardappel. Welke dingen het meest belangrijk zijn uit deze checklist, verschilt namelijk per persoon. Maar deze checklist kan je wel helpen om vast te stellen over hoeveel onderdelen van je baan je twijfelt.

Om te bepalen of je echt nog blij met je werk, moet je eigenlijk naar zes aspecten kijken.

Je werkzaamheden

Kan je jouw dag zelf indelen, word je nog blij van je werkzaamheden en hoef je niet constant dezelfde taak uit te voeren?

Je enthousiasme

Kijk ook of je nog enthousiast wordt van je werk. Ben je trots op de prestaties die je levert? Krijg je energie van je werk of heb je het gevoel opbrand te zijn?

Erkenning en groei

Misschien vind je je werk heel leuk, maar wordt je niet gewaardeerd door je leidinggevende en collega’s. Is het belangrijk voor jou om te groeien in je werk? Dan moet je ook eerlijk kijken of dat nog mogelijk gaat zijn bij deze baan.

Balans

Je kan dan goed in je werk zijn, maar als je daardoor geen privéleven meer hebt, is dat niet ideaal. Een balans vinden tussen werk en privé is belangrijk voor je mental health. Jij bent ook maar een mens.

Werkomstandigheden

Hierbij moet je denken aan je reistijd, maar ook aan de sfeer die er op je werk is, je salaris, de cultuur en de waarden van het bedrijf.

Toekomst

Zie je jezelf dit werk nog over twee jaar doen? Als je hier nee op antwoordt, is dat ook oké. Maar dat moet wel een bewuste keuze zijn.

Hopelijk heb je nu een beetje meer inzicht gekregen in jouw (on)geluk op werk. Herinner jezelf eraan dat je niet per se nu gelijk je baan hoeft op te zeggen. Je kunt ook rustig kijken naar vacatures om te zien of je daar wél enthousiast van wordt. Het is in ieder geval goed om af en toe in te checken met hoe je je voelt.

Happy at work

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Checklist: ben ik nog gelukkig met mijn werk?
Sluiten