Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 20 jan 2019

Charlotte van ‘t Wout was wereldwijd de eerste met cursus op Instagram: “Er deden al 3.000 mensen mee”

Vier Instagram-waardige vergaderlocaties, bijna 12K volgers op Instagram en wereldwijd de eerste die een cursus via Instagram heeft gegeven. Charlotte van ‘t Wout (die je misschien kent als @celinecharlotte) is hard op weg naar de top van Nederland.

In mei 2017 startte de 31-jarige Charlotte met haar bedrijf SPOT, waarmee ze unieke vergaderlocaties in Amsterdam verhuurt. De lessen die de ondernemer pur sang gaandeweg leert, deelt ze via Instagram en Stories. Inmiddels niet alleen meer via haar persoonlijke account, maar ook met haar tweede bedrijf C Academy.

Op het Instagram-account van C Academy geeft ze drie cursussen. Eén over productiviteit, één over tarieven bepalen en één over grenzen stellen als introvert. We vroegen haar hoe ze het allemaal doet, welke eigenschappen haar ver brengen en vroegen haar om de ultieme tip.

Was het moeilijk de knoop door te hakken om te gaan ondernemen?

“Helemaal niet. Ik geloof zelf heel erg dat ondernemen de meest veilige keuze is.

Je investeert elke dag in jezelf en zorgt dat je elke keer weer een beetje beter wordt.

Ik vind het een relaxte manier van leven. Je bent zelf je eigen baas. Ik hou er wel van om risico’s te nemen en strategische beslissingen te maken.”

Je bent business influencer, runt twee bedrijven en coacht daarbij ook nog eens. Hou houd je die balans?

“Elke avond als ik in bed lig, denk ik: ‘Ben ik nog blij met wat ik doe?’ Ik vind het echt niet erg om een dag twaalf uur te werken en de volgende dag bijvoorbeeld drie. Als ik maar niet aan het einde van dag denk: ‘Poeh, zo’n dag wil ik niet meer’.”

Hoe kwam je op het idee om een cursus op Instagram te geven?

“Ik was bezig met het maken van een e-cursus met video. Dat werkte allemaal niet zo lekker en ik stelde het telkens uit. Toen dacht ik: waarom doe ik het niet via Instagram Stories? Daar ben ik veel beter in.

Diezelfde avond heb ik wereldkundig gemaakt dat ik met een nieuw business idee zou komen. Het was meteen een succes, aan de eerste cursus deden maar liefst 500 mensen mee. En het fijne is dat mijn cursisten ook tijdens de cursus veel reclame maakten, omdat ze er zo blij mee waren. Daarom wilden steeds meer mensen meedoen.

Het is misschien een beetje raar om van jezelf te zeggen, maar ik ben echt goed in tips geven. Ik geef geen open deuren-tips, maar vertel op een praktische, begrijpelijke en enthousiasmerende manier hoe je je mindset kunt veranderen. Die combinatie is denk ik de reden dat mijn cursisten zo enthousiast zijn.”

Sommigen doen de cursus wel twee of drie keer, omdat ze het zo leuk vinden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Charlotte van ‘t Wout (@celinecharlotte) op

Zijn de cursussen dan niet elke keer hetzelfde?

“Ja, voor een groot deel wel. Ik kijk of alles nog actueel is en pas eventueel wat aan. Ook doe ik livesessies bij elke cursus en ben ik heel actief. Er komen altijd andere vragen en input van de cursisten die meedoen. Dat is heel gaaf, je creëert echt een community. Het is heel anders dan als je een video in je eentje kijkt.”

De Instagram cursus ‘Productiviteit on fleek’ leert je iets beters dan jezelf een schop onder je kont geven

Is dat de kracht van een Instagram cursus denk je?

“Ja, maar nog meer denk ik de toegankelijkheid. Veel mensen klikken een normale e-cursus toch niet open, of maken ‘m maar half af. Voor een Instagram cursus hoef je niet speciaal te gaan zitten, het komt gewoon voorbij op je feed tussen je vrienden. Dat snelle aspect is ook een kracht. Je moet in 14 seconden je punt duidelijk maken, dus to the point kunnen spreken, maar wel op een leuke manier. Ik maak van tevoren dan ook een draaiboek met de inhoud van de cursus. Vervolgens ga ik kijken hoe dat in Stories past. Daar ben ik ook wel lang mee bezig.”

Je deelt op je persoonlijke account natuurlijk ook tips. Doe je dat al vanaf het begin?

“Ik ben nog niet zo heel lang bezig met Instagram, ongeveer een jaar. Vanaf het begin deel ik al tips. Ik vind vrouwen empowerment heel belangrijk en ben helemaal voor economische zelfstandigheid van vrouwen. Daar wil ik graag bij helpen. Ik was op dat moment een business aan het opbouwen en ik vond dat ik net zo goed de lessen die ik leerde met anderen kon delen. Zo heb ik ook mijn volgers opgebouwd.”

Denk je dat je door je openheid zo ver bent gekomen?

“Ik ben heel erg voor delen, transparantie en openheid. Ik ben niet zo van het ‘dingen voor mezelf houden’. Ook richt ik me één dag in de week op zelfontwikkeling.

Ik lees minimaal één zelfhulpboek per week, zodat ik zeker weet dat ik blijf groeien en leren.

Verder vind ik lef hebben heel belangrijk. Ik ben niet bang voor nieuwe dingen proberen. Ik ben nieuwsgierig, vind het niet erg om fouten te maken en houd ervan om te experimenteren.”

Lees ook: Deze 11 powervrouwen hebben ons in 2018 geïnspireerd (waaronder Charlotte!)

Wat vind je het moeilijkste aan je werk?

“In het begin vond ik ondernemen heel eenzaam. Door het contact met mijn volgers is dat stukken minder. Ook heb ik inmiddels een team om me heen. Dat is superfijn. Ik kan het niet allemaal meer in mijn eentje. Er belt nu iemand om een ruimte voor SPOT te huren, maar ik ben natuurlijk met jou in gesprek. Dat had niet gekund zonder een team om me heen. Mijn manager neemt nu bijvoorbeeld die reservering aan.

Momenteel ben ik heel hard bezig met het bouwen van mijn team. Ik heb heel veel boeken gelezen over het samenstellen van je team. Ik vind het ook mooi om dat te leren, zelfs als het niet goed gaat. Want soms past het niet helemaal en dan moet je stoppen met een samenwerking. Dat vind ik niet moeilijk, ik geloof heel erg in een match van beide kanten. Als ik niet enthousiast over iemand ben, is dat waarschijnlijk wederzijds.

Door mijn team heb ik veel meer rust.

Ik heb al een half jaar geen stress gehad.

Je hoeft niet meer alles in je eentje in de gaten te houden. Mijn team pakt de verantwoordelijkheid en ik ben voornamelijk bezig met het maken van grote beslissingen en mijn team managen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Charlotte van ‘t Wout (@celinecharlotte) op

Is er iets dat je nog wil waarmaken in de toekomst?

“Ik hoop dat mijn twee bedrijven lekker blijven doorlopen, zodat ik ooit nog een derde bedrijf kan beginnen. Ik wil graag mijn impulsen blijven volgen. Ik loop niet heel lang met een idee rond, want ik geloof heel erg in de kracht van een nieuw idee. Vaak ben je op zo’n moment het meest enthousiast over je idee en krijg je het veel sneller voor elkaar.

80 procent is goed genoeg voor mij.

Ik ben geen perfectionist. Als het idee voor 80 procent staat, deel ik het met de wereld. Daarna ga ik bijslijpen.”

Heb je een gouden tip voor startende ondernemers?

“Overleg niet te veel met vrienden en familie. Het is logisch om continue advies te willen vragen aan mensen. Maar dat kun je beter niet doen bij de mensen die je lief hebben en die je willen beschermen: dan krijg je al hun angsten en zorgen er ook nog eens bij. En je nieuwe business is al zo kwetsbaar in het begin. Je kunt beter inspiratie opdoen bij mensen tegen wie je opkijkt. Er is tegenwoordig online zoveel kennis te vinden. Vind mensen die met passie en liefde over ondernemen praten.”

Binnenkort begint de cursus #worthit weer, waarin je leert hoe je als ondernemer een goede prijs bepaald. In de cursus deelt Charlotte onder andere haar systeem hoe ze prijzen bepaald en vertelt ze of je nou wel of niet gratis moet werken.

Wij mogen twee kaartjes (t.w.v. 74 euro) weggeven! Stuur voor donderdag 24 januari een mailtje naar redactie@workjuice.nl en vertel daarin waarom je graag mee zou willen doen aan de cursus. Meer weten over deze of één van haar andere cursussen? Bekijk dan de website van C Academy.

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Charlotte van ‘t Wout was wereldwijd de eerste met cursus op Instagram: “Er deden al 3.000 mensen mee”
Sluiten