Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 19 jul 2019

Charlotte Labee kreeg een burn-out: “Als ik niets veranderde zou ik over 2 maanden in een rolstoel zitten”

Voormalig Miss Universe Nederland en presentatrice Charlotte Labee kreeg een hoop tegenslagen te verwerken. Haar kledinglijn ging failliet, ze kreeg baarmoederhalskanker en als kersverse moeder brandde haar huis helemaal af. Na haar burn-out besloot Charlotte haar leven om te gooien en de tegenslagen te gebruiken om anderen te helpen.

Ze ontwikkelde het Golden Growth Model, een methode waarmee je in zes stappen en zestig dagen je leven structureel kan veranderen. We vroegen Charlotte naar haar leven voor haar burn-out, wat stress met je lichaam kan doen en naar de methode die ze ontwikkelde.

Hoe zag je leven eruit voor de burn-out?

“Nadat ik model en presentatrice was geweest, startte ik mijn eigen kledinglijn: Labee. Dat ging eigenlijk heel snel heel goed. Tachtig uur per week werken was eerder de regel dan een uitzondering.

In die periode kreeg ik baarmoederhalskanker en daar ben ik twee keer voor geopereerd geweest. Ik gaf mezelf niet de tijd om goed te herstellen. Twee dagen na mijn operatie zat ik weer op kantoor. Gelukkig ben ik wel helemaal beter geworden en werd ik zwanger van mijn zoontje Sky.

Maar de tegenslagen zetten voort: drie weken na zijn geboorte brandde ons huis helemaal af. Onze veilige thuishaven was weg, en dat als kersverse ouders. Maar ik mocht van mezelf geen verdriet hebben.

Ondertussen ging het steeds slechter met me. Ik had ontzettend last van mijn nek en rug en van buikpijn. Maar als mensen me vroegen hoe het met me ging, zei ik: ‘Oh, het gaat goed hoor!’ Van jongs af aan heb ik vanuit mijn ouders meegekregen dat als je maar hard genoeg werkt, je er wel komt.

“Als ik maar hard genoeg werk, dacht ik, dan ben ik goed genoeg. Dan vinden mensen me leuk.”

Wat was de druppel die de emmer deed overlopen?

“In die tijd ging het slecht met mijn bedrijf. Ik had veel klanten die hun rekening niet betaalden en ik moest faillissement aanvragen. Dat hakte er enorm in. Ik voelde me schuldig naar de mensen toe die voor me werkte. Je bent daarnaast alles kwijt, al je spaargeld. Ik dacht dat mijn leven voorbij was.

Toen ik bij een sabbatical op Ibiza op een ochtend wakker werd, had ik letterlijk verlammingsverschijnselen. Ik kon mijn vingers niet meer bewegen. De dokter zei toen: als je zo doorgaat, zit je over twee maanden in een rolstoel. De belangrijkste zenuwbaan in mijn lichaam was door de chronische stress op vier plekken beschadigd.

“Nu moet alles anders, dacht ik. Maar ik had geen idee hoe.”

Hoe ben je erachter gekomen wat je anders moest doen?

“Ik ben veel gaan lezen op internet en kwam erachter hoeveel stress eigenlijk doet met je lichaam en hersenen. Ik ben toen verschillende opleidingen gaan doen, om anderen te leren begrijpen waarom je terugvalt op oude patronen, maar ook hoe je ze kunt veranderen. Toen dacht ik: dit moet de hele wereld over. Als iemand dit in Jip en Janneke-taal kan vertellen, kan dat preventief zoveel problemen gaan voorkomen.

Ik heb toen een methode ontwikkeld, waardoor mensen weer in balans kunnen komen. Het Golden Growth Model, waarmee je in zestig dagen en zes stappen in balans komt. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Het voelt heel anders dan toen destijds met mijn modelabel, ik gebruik de tegenslagen die ik heb gehad om iets toe te voegen aan de wereld.”

charlotte labee geeft presentatie

Waarom weten zo weinig mensen dat stress ook fysieke gevolgen heeft?

“Mensen onderschatten stress. Het is een tekortkoming dat we dat niet leren op school.

“We leren van alles over wiskunde en geschiedenis, maar niets over hoe je je als mens stabiel en gezond houd.”

Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ongezond eten niet alleen op je fysieke toestand invloed heeft, maar ook op je mentale gezondheid. Je microbioom – je darmen – worden ook wel je tweede brein genoemd. Je darm is namelijk helemaal ingepakt met hersencellen, net zoveel als een kat heeft. Die hersencellen communiceren de hele dag door met je brein.

Als je dan bijvoorbeeld suikers eet, communiceren ze naar boven dat er een crisissituatie is. Je hebt je vast weleens onrustig gevoelt, zonder dat je wist waarom. Dan heb je waarschijnlijk iets ongezonds gegeten. Gezond eten is trouwens niet dé oplossing voor een gebalanceerd leven. Ik geloof niet in één factor om jou in balans te brengen. Als je veel sport, maar weinig ontspanning hebt, dan is er alsnog een disbalans.”

Hoeveel hebben de ontwikkelingen van de moderne samenleving te maken met het grote aantal burn-outs?

“Heel veel. Onze neocortex – dat is ons ‘menselijk brein’, waarmee we denken en handelen – is in 400.000 jaar maar twee procent geëvalueerd. Hoe leefden we toen? We deden weinig met ons brein, jaagden zelf naar voedsel en waren veel aan het bewegen. Onze basisfuncties hadden prioriteit.

Tegenwoordig hebben we het zo druk dat we ‘maar even snel wat eten’. Dan heb je nog de overbebouwde steden, luchtvervuiling en chemisch geprocessed  voedsel. Laatst werd bekend dat we per dag 250 keer onze telefoon pakken. Je hersenen zijn hier helemaal niet aan gewend, waardoor je brein 250 keer per dag wordt overbelast.

Er is momenteel een tsunami gaande met Westerse ziektes. 25 jaar geleden kreeg een enkel iemand een burn-out. Die mensen waren dan bovendien zo’n 55 jaar. Tegenwoordig heb je 13 en 14-jarigen met een burn-out. Per dag komen er in Nederland 600 mensen met een depressie bij.

Mijn missie is om te voorkomen dat dit probleem nog groter gaat worden. Ik wil mensen laten zien dat je het zelf in de hand hebt.

“Ik zeg altijd: een burn-out is een gezonde reactie op een hele ongezonde levensstijl.”

Het Golden Growth Model

Charlotte Labee ontwikkelde na opleidingen te hebben gedaan over neurowetenschappen en voedingsleer het Golden Growth Model. Met deze methode leer je in 60 dagen en 6 stappen hoe je je leven structureel kunt veranderen en je dromen kunt najagen. Meer weten? Lees dan het eerdere artikel dat we schreven over het Golden Growth Model.

Charlotte Labee geeft lezingen en workshops en in september komt haar boek ‘Brain Balance’ uit. Ook is er een online cursus, die je op elk moment kunt volgen. Op de hoogte blijven van Charlotte? Volg haar dan op Instagram.

Meer interviews over stress en (mentale) gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Charlotte Labee kreeg een burn-out: “Als ik niets veranderde zou ik over 2 maanden in een rolstoel zitten”
Sluiten