Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 4 apr 2021

Waarom deze CEO haar werknemers aanmoedigt om uit te slapen en powernaps te nemen

Als iemand weet wat te weinig slaap met je kan doen, is dat onderneemster Kathrin Hamm wel. Drie jaar geleden werkte de Amerikaanse als econoom bij de World Bank, waardoor ze altijd onderweg was. Dat eiste z’n tol op haar slaapritme. Het werd zelfs zo erg dat ze last kreeg van slapeloosheid.

“Dat zorgde ervoor dat ik opgebrand raakte, en snel ook”, schrijft ze in een column voor Create & Cultivate. “Het krijgen van échte rust – de rust waardoor je fris en fruitig wakker wordt in plaats van uitgeput – is cruciaal om een gezond leven te kunnen leiden.”

Kathrin ging daarom op zoek naar een natuurlijke manier om in slaap te komen. Toen ze eindelijk een verzwaringsdeken probeerde, veranderde dat haar leven.

Het ontstaan van haar bedrijf Bearaby

Nog nooit van een verzwaringsdeken gehoord? Zoals de naam al een beetje verklapt is dit een verzwaarde deken die gelijkmatige druk over het hele lichaam uitoefent. Het is wetenschappelijk bewezen dat het stress en angst vermindert en kalmte juist bevordert.

Wat doet slaaptekort nu echt met je hersenen? Dit is het antwoord

Kathrin had eindelijk de natuurlijke oplossing tegen haar slaapprobleem gevonden. Maar ze ontdekte dat er met elke deken die ze uitprobeerde wel iets mis was. Óf de kwaliteit was niet goed, óf de deken was niet duurzaam, óf de deken was niet ademend. “Dus ik deed wat elk ondernemend persoon zou doen: ik maakte een nieuwe”, zegt ze.

Ze richtte Bearaby op, waarmee ze inmiddels een awardwinnende verzwaringsdeken verkoopt. Maar Bearaby is meer dan alleen dat. Met haar bedrijf wil ze het stigma rond slaap laten verdwijnen en ervoor zorgen dat mensen zich nooit meer schuldig voelen over een dutje. Ze wil iedereen laten inzien dat rust een cruciaal onderdeel is van een gezonde levensstijl.

Werknemers aanmoedigen om te slapen

Nu je haar verhaal kent, is het niet meer zo verrassend dat Kathrin haar werknemers aanmoedigt om uit te slapen en een powernap te doen. “Wanneer je werknemers zich fris en gefocust voelen, is er een direct voordeel te merken: de kwaliteit van hun werk”, zegt Kathrin. “Ik moedig werknemers aan om te werken volgens het schema dat ervoor zorgt dat ze het meest uitgerust zijn.”

Sommige mensen zijn vroege vogels en anderen werken weer het beste ‘s avonds, legt Kathrin uit. “Waarom zou je iemand dwingen zich aan een schema te houden als dat misschien niet het beste is voor hun algehele welzijn?”

Moeite met slapen? Dit doen slaapexperts als het ze niet lukt in slaap te komen

Aangezien haar werknemers wel af en toe moeten vergaderen of elkaars input nodig hebben om verder te kunnen, heeft Kathrin kernwerktijden opgesteld van 10:00 tot 13:00 uur. De rest van de uren kunnen mensen zelf indelen. Nachtbrakers in het bedrijf werken misschien ‘s avonds nog een paar uurtjes en slapen uit tot half 10. De vroege vogels hebben er om 13:00 uur misschien al bijna een hele werkdag opzitten en kunnen ervoor kiezen dan een lange pauze te houden, waarin ze kunnen sporten of duttenit’s up to them.

Positief effect op het bedrijf

Kathrin moedigt andere ondernemers en leidinggevenden aan om een soortgelijk beleid in te voeren. “We hebben duidelijke voordelen gezien van deze werkstijl. En we hebben gemerkt dat dutten en flexibiliteit positief hebben bijgedragen aan ons succes als merk”, zegt ze. Kathrin werd niet voor niets door Entrepreneur genoemd in de Powerful Women of 2020. “Door van slaap een prioriteit te maken en aan de unieke behoeften van je mensen te voldoen, kunnen ze pas echt tot hun recht komen.”

De CEO ziet gelukkig dat de tijden aan het veranderen zijn. Een workaholic zijn of zelfs een burn-out krijgen wordt niet meer als een soort badge gedragen. We omarmen steeds meer het feit dat rust niet alleen goed is voor onze persoonlijke gezondheid, maar ook de productiviteit van het bedrijf.

Hoeveel slaap heb je nodig om optimaal te functioneren?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom deze CEO haar werknemers aanmoedigt om uit te slapen en powernaps te nemen
Sluiten