Catherine Reitman van Workin’ Moms legt in een TED Talk uit hoe je écht in jezelf kan gaan geloven

Heb je wel eens het gevoel gehad dat er meer in het leven moet zijn voor je? En dat je tegelijkertijd vindt dat jij daar geen recht op hebt? Catherine Reitman begint haar TED Talk door te vertellen dat alhoewel ze nu showrunner (in andere woorden bosslady) is van Workin’ Moms, ze zich niet zo lang geleden machteloos voelde. Ze had het gevoel alsof ze geen keuze had, en dat het leven nou eenmaal zo was.

Maar iedereen heeft een keuze. De keuze om uit je comfort zone te stappen en je dromen waar te maken, vertelt ze in de TED Talk.

Afwijzingen als actrice

Acteren is niet zo glamoreus als het lijkt, vertelt Catherine. Als acteur stap je elke keer weer de kamer binnen om andere mensen te overtuigen dat jij de persoon bent voor de rol. Als buitenstaander zien we de rollen van acteurs die het wel zijn geworden, maar niet de duizenden afwijzingen die daar aan vooraf gingen.

“Als ik je een kledingstuk zou willen verkopen en je bent niet geïnteresseerd, dan kan ik het kledingstuk de schuld geven”, zegt ze. “Maar als het product jezelf is, wordt het moeilijker en moeilijker om ’s nachts in slaap te komen.” Hoewel ze erg gepassioneerd was over acteren, was ze het zat en begon ze te schrijven.

Uit haar comfort zone

“Dat ging niet echt goed”, vertelt ze. “Ik had het gevoel dat schrijven bedoeld was voor mensen die slimmer of specialer zijn dan mij.” In plaats van zichzelf te blijven ontwikkelen, pitchte ze haar allereerste idee aan haar vader, Ivan Reitman, de filmregisseur en producent van onder andere Ghostbusters. Omdat alle eerste ideeën meestal niet geweldig zijn, klapte Catherine dicht na de feedback van haar vader. Erger nog, ze voelde zich beschaamd omdat ze uit haar comfort zone was gestapt.

Ze kwam opnieuw voor de keus te staan om haar dromen achterna te gaan nadat haar eerste zoontje was geboren. Haar eerste Moederdag kon ze door haar werk niet met haar zes weken oude zoontje vieren. Haar collega’s vroegen haar als grapje of haar zoon de nanny al ‘mama’ noemde. Catherine barstte in huilen uit. Een awkward moment, maar er was ook iets grappigs aan de hele situatie. Op dat moment werd Workin’ Moms geboren, al wist ze dat zelf nog niet.

Lees ook: Fan van Workin’ Moms? Dan wil je deze series ook echt zien

De keus van Catherine Reitman

Het was haar man die haar erop wees dat ze dit moest opschrijven. “Hoe vaak kijken we nou televisie?”, vroeg hij haar. “Dit verhaal is nog nooit verteld, terwijl je echt niet de enige kan zijn die dit meemaakt.” Ze kwam dus weer voor ‘De Keus’ te staan. Gaat ze uit haar comfort zone om haar dromen waar te maken? Of gelooft ze niet in haarzelf en is ze zo bang om te falen dat ze er veilig in blijft zitten?

Iedereen heeft die keus, legt Catherine uit. Je hoeft niet perse ja te zeggen. Je kan je innerlijke stem negeren en naar je innerlijke criticus luisteren, die op de één of andere manier nooit uit lijkt te staan. “Je bent niet slim genoeg, je bent niet speciaal genoeg… En wat als je faalt?” Zoals we allemaal inmiddels weten heeft Catherine ‘ja’ gezegd. Met succes: inmiddels zijn er al vier seizoenen van Workin’ Moms.

Wil je het ook aandurven om ‘ja’ te zeggen op de keuze waar jij voor staat? Luister de hele TED Talk van Catherine Reitman voor haar tips als je uit je comfort zone durft te stappen:

Luistertip: Marije van der Made over uit je comfort zone stappen in de nieuwe WorkJuice Podcast

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Catherine Reitman van Workin’ Moms legt in een TED Talk uit hoe je écht in jezelf kan gaan geloven
Sluiten