Cathelijne Blok
Cathelijne Blok Nieuws 20 jun 2020

Mijn lijst van strijders die zichzelf niet als strijders zien

Angel, Bete, Coco, Devika, Nikki, Sarah, Awura, Firoza, Ambriën, Zaïre, Milou, Fatima, Sioe, Clarice, Hasna, Merel, Samya, Mariah, Tatjana, Natasja, Yasmin, Tessel, Seshiekela, Dorien, Marije, Ger, Imaan, Wiam, Daan, Naomi, Stephanie, Berna, Youssra. De eerste namen van een lange lijst. Mijn lijst. Ik noem het mijn lijst, maar ik denk dat het een lijst is die velen met mij zo zouden invullen.

Een lijst met een mooie ketting van namen die staan voor hoop en verandering. Een lijst van strijders die zichzelf niet als strijders zien. En inspirators die zichzelf niet zien als inspirators. Maar dit wel zijn.

Ze voeren het gesprek

Ze veranderen elke dag een deel van het huidige verhaal. Ze veranderen de geschiedenis en veranderen de toekomst. Ze starten gesprekken online en offline voeren ze die door. Zonder angst of twijfel gaan ze het gesprek aan wanneer confrontatie hen opzoekt. Ze vertellen de verhalen die verteld moeten worden. Ze luisteren naar de stemmen die gehoord moeten worden.

Ze breken dikke glazen plafonds en slopen torenhoge muren. Ze zijn rolmodellen voor de namen die ooit ook op deze lijst zullen komen. Ze maken onbesproken onderwerpen besproken en vertellen de onvertelde verhalen. En nee, dit is niet een ode of een lofzang. En misschien had ik dat al niet eens zo op moeten schrijven. Maar het is juist datgene wat je soms juist moet zeggen. Niet dat deze namen dit nodig hebben.

Maar wie staat er op jouw eigen lijst eigenlijk? En vertel je dat wel eens aan jouw namen? Of stuur je het in een berichtje? Of in een voicemessage? En misschien niet één keer, maar meerdere keren. Want deze lijsten zijn meer dan opsommingen van namen alleen. Het is een lijst die houvast biedt als een enorme glimmende stralende punt op je horizon.

Lees ook de vorige column van Cathelijne: Waarom ik de zin ‘Had ik maar’ nooit meer gebruik

De columns van Cathelijne Blok, oprichter van het feministische The TittyMag lees je elke twee weken op WorkJuice! Bekijk ook eens de website van The TittyMag en volg Cathelijne op het Instagram-account van The TittyMag of haar eigen account.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Mijn lijst van strijders die zichzelf niet als strijders zien
Sluiten